Barion Pixel
Connect with us

Tóth Erzsébet összes verse

Hírek

Tóth Erzsébet összes verse

Aliz már nem lakik itt címmel jelentek meg Tóth Erzsébet összegyűjtött versei. Mint a költő az MTI-nek elmondta, a kötetben összes, eddig kiadott verse, valamint húsz új szöveg is olvasható.

A Nap Kiadó által gondozott, 340 oldalas könyv címéről szólva elárulta: Aliz az egyik alteregója. “Sokszor választok filmcímeket a verseimhez” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ezúttal Martin Scorsese egy korai filmjének címét “vette kölcsön”. “Rám a filmek legalább akkora hatással voltak, mint az olvasmányélményeim. Aliz például egy nehéz sorsú amerikai háziasszony” – mutatott rá Tóth Erzsébet.

A költő a kötetet “elszámolásnak” nevezte, ami – mint fogalmazott – hatvanadik születésnapja miatt vált aktuálissá. “Valami lezárult az életemben, és elkezdődött valami új. A könyv játék az idővel és a szerepekkel” – emelte ki Tóth Erzsébet.

A kötetbe húsz új vers került. “Keveset író költő vagyok. Az utolsó ciklus lezáratlanságot sugall, mutatja, hogy egy könyv jelenleg is készül” – mondta Tóth Erzsébet, megjegyezve, hogy olvasói szerint érdekes változás zajlott le költészetében.

Az új versekben erősen érződik a közvetlen kor, sokkal politikusabbak lettek, mint korábbi írásai. Kritikusai szerint a korábban rá jellemző elvonuló, női hang az új versekben “keményebb” és “komorabb” lett.

“Én ezt érzem az alaptónusomnak, noha személyesen nem vagyok komor, sőt inkább vidám vagyok. Lehet, hogy csak a komor hangulataimban írok verseket?” – tette fel a kérdést.

Mint fogalmazott, jelenleg egy versregényen dolgozik, amelynek egy változatából a debreceni Csokonai Színház készített előadást Kőrózsa betonszív címmel 2010-ben Mispál Attila rendezésében.

“Még hiányzik a műből egy-két fejezet. Ezt írom most, és ha végeztem, visszatérek a hagyományos versekhez” – mondta terveiről.

Az Aliz már nem lakik itt című kötetet szerda este mutatják be az Írószövetség Klubjában.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top