Barion Pixel
Connect with us

Tóth Erzsébet összes verse

Hírek

Tóth Erzsébet összes verse

Aliz már nem lakik itt címmel jelentek meg Tóth Erzsébet összegyűjtött versei. Mint a költő az MTI-nek elmondta, a kötetben összes, eddig kiadott verse, valamint húsz új szöveg is olvasható.

A Nap Kiadó által gondozott, 340 oldalas könyv címéről szólva elárulta: Aliz az egyik alteregója. “Sokszor választok filmcímeket a verseimhez” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ezúttal Martin Scorsese egy korai filmjének címét “vette kölcsön”. “Rám a filmek legalább akkora hatással voltak, mint az olvasmányélményeim. Aliz például egy nehéz sorsú amerikai háziasszony” – mutatott rá Tóth Erzsébet.

A költő a kötetet “elszámolásnak” nevezte, ami – mint fogalmazott – hatvanadik születésnapja miatt vált aktuálissá. “Valami lezárult az életemben, és elkezdődött valami új. A könyv játék az idővel és a szerepekkel” – emelte ki Tóth Erzsébet.

A kötetbe húsz új vers került. “Keveset író költő vagyok. Az utolsó ciklus lezáratlanságot sugall, mutatja, hogy egy könyv jelenleg is készül” – mondta Tóth Erzsébet, megjegyezve, hogy olvasói szerint érdekes változás zajlott le költészetében.

Az új versekben erősen érződik a közvetlen kor, sokkal politikusabbak lettek, mint korábbi írásai. Kritikusai szerint a korábban rá jellemző elvonuló, női hang az új versekben “keményebb” és “komorabb” lett.

“Én ezt érzem az alaptónusomnak, noha személyesen nem vagyok komor, sőt inkább vidám vagyok. Lehet, hogy csak a komor hangulataimban írok verseket?” – tette fel a kérdést.

Mint fogalmazott, jelenleg egy versregényen dolgozik, amelynek egy változatából a debreceni Csokonai Színház készített előadást Kőrózsa betonszív címmel 2010-ben Mispál Attila rendezésében.

“Még hiányzik a műből egy-két fejezet. Ezt írom most, és ha végeztem, visszatérek a hagyományos versekhez” – mondta terveiről.

Az Aliz már nem lakik itt című kötetet szerda este mutatják be az Írószövetség Klubjában.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top