Connect with us

Tóth Erzsébet összes verse

Hírek

Tóth Erzsébet összes verse

Aliz már nem lakik itt címmel jelentek meg Tóth Erzsébet összegyűjtött versei. Mint a költő az MTI-nek elmondta, a kötetben összes, eddig kiadott verse, valamint húsz új szöveg is olvasható.

A Nap Kiadó által gondozott, 340 oldalas könyv címéről szólva elárulta: Aliz az egyik alteregója. “Sokszor választok filmcímeket a verseimhez” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ezúttal Martin Scorsese egy korai filmjének címét “vette kölcsön”. “Rám a filmek legalább akkora hatással voltak, mint az olvasmányélményeim. Aliz például egy nehéz sorsú amerikai háziasszony” – mutatott rá Tóth Erzsébet.

A költő a kötetet “elszámolásnak” nevezte, ami – mint fogalmazott – hatvanadik születésnapja miatt vált aktuálissá. “Valami lezárult az életemben, és elkezdődött valami új. A könyv játék az idővel és a szerepekkel” – emelte ki Tóth Erzsébet.

A kötetbe húsz új vers került. “Keveset író költő vagyok. Az utolsó ciklus lezáratlanságot sugall, mutatja, hogy egy könyv jelenleg is készül” – mondta Tóth Erzsébet, megjegyezve, hogy olvasói szerint érdekes változás zajlott le költészetében.

Az új versekben erősen érződik a közvetlen kor, sokkal politikusabbak lettek, mint korábbi írásai. Kritikusai szerint a korábban rá jellemző elvonuló, női hang az új versekben “keményebb” és “komorabb” lett.

“Én ezt érzem az alaptónusomnak, noha személyesen nem vagyok komor, sőt inkább vidám vagyok. Lehet, hogy csak a komor hangulataimban írok verseket?” – tette fel a kérdést.

Mint fogalmazott, jelenleg egy versregényen dolgozik, amelynek egy változatából a debreceni Csokonai Színház készített előadást Kőrózsa betonszív címmel 2010-ben Mispál Attila rendezésében.

“Még hiányzik a műből egy-két fejezet. Ezt írom most, és ha végeztem, visszatérek a hagyományos versekhez” – mondta terveiről.

Az Aliz már nem lakik itt című kötetet szerda este mutatják be az Írószövetség Klubjában.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top