Barion Pixel
Connect with us

Tóth Endre költő emléke

Hírek

Tóth Endre költő emléke

Debrecen – Eltávozott a legidősebb debreceni költő, Tóth Endre. Életének 97. évében érte a halál.

Tóth Endre 1914-ben született, irodalmi pályája a múlt század harmincas éveiben indult. Költészetére kezdettől erős hatást tett a népi mozgalom, későbbi munkássága során pedig mindig is tetten érhető volt a ragaszkodás Debrecenhez, a debreceni irodalmi hagyományokhoz.

A Magyar Írószövetség tájékoztatása szerint a József Attila és Csokonai-díjas költő, a Magyar Írószövetség Örökös tagja életének 97. évében, augusztus 16-án debreceni otthonában hunyt el.

Temetéséről később intézkednek.

Azt szokták mondani azonban, hogy a kor nem érdem, hanem állapot. Legyen! De ahhoz képest, hogy az immár félárva költő másfél évesen marólúgot ivott egy martinkai tanyán, s csak a gondos orvosi kezelés és a szeretetteljes anyai törődés mentette meg az életnek, kegyeltje a sorsnak.
Tóth Endrének természetesen korától függetlenül megvannak a maga érdemei, hiszen éppen eleget tett szeretett szülővárosa, Debrecen és a magyar irodalom javára. Még néhány évvel ezelőtt is alkotott. Nemcsak költő volt, a népi írók mozgalmának egyik önkéntes külvárosi csatlósa, társa, hanem évtizedekig az Alföld szerkesztője, kritikus (többek között a Napló munkatársa), memoáríró. S megírta atyai barátja, Oláh Gábor életrajzát, amelyet 22 recenzió méltatott. Ez a tény önmagában jelzi, hogy mulasztást pótolt az irodalomtörténet-írás terén.

1932 decemberében jelent meg első verse, akkor még fizikai munkás volt, de ő 1934-től számítja pályakezdését, amikor elnyerte Juhász Géza és Kardos László elismerését.

Az 1930-as évek második felében már Gulyás Pál, Mata János, Kiss Tamás mellett emlegették. Közismert, hogy Móricz Zsigmond nagyon kedvelte költészetét, debreceni látogatásai alkalmával találkozni kívánt vele. A hamisítatlan plebejus és debreceni ízeket szerette versvilágában. A háború után Tóth Endre költői lendülete megtört, mert a munkásból lett levéltári tisztviselőt meghurcolták, politikai vegzatúrának vetették alá, s bár szabadságától nem fosztották meg, de az érzékeny lelkű költőt megbénították.

Csak 1954-ben, hét évi hallgatás után, a Nagy Imre-nyitás után tért vissza az irodalmi életbe, és bontakoztatta ki költői életművét. Tóth Endre kiemelkedő nemzedéktársaitól (Weöres Sándor, Jékely Zoltán stb.) eltérően nemcsak az artisztikumot, az esztétikai minőséget preferálta, de a társadalmi igazságosság jelszavát is zászlajára tűzte:

„Nékem nem játék az írás,
fojtogató férfisírás,
s azért kell a világ ellen
mindig vádat énekelnem.”

Tiszta lelkiismerettel készíthetett számvetést, a történelem embertelen, némelykor abszurd fordulatai ellenére mindig hű maradt ars poeticájához. Szabó Magda, az ifjúkori jó barát írta róla egy korábbi köszöntőjében:

„Megírta, s meg fogja írni azt a néhány verset, amit majd a kritikus és persze az olvasó élményként megjegyez, és a művet fémjelezve kiemel. (…) benne vagy Debrecen irodalmának történetében. Nagy rang ez Vitéz Mihály városában, az itteni hagyomány folytatójának lenni.”

 

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top