Barion Pixel
Connect with us

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán Herenden

Hírek

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán Herenden

Tündérkirálynő és színészkirály címmel nyílt kiállítás Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán életéről, művészetéről a herendi porcelánmúzeumban. Mintegy száz fotón idézik meg a pár életét.

A kiállítóhely több termében mintegy száz fotó – nagyrészt Keleti Éva és Módos Gábor fotóművészek alkotásai – idézik meg a művészpár, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szerepeit és magánéletét, de a színésznő több színpadi és filmbeli jelmeze s színházi öltözőasztala, tükre is látható a tárlaton.

A megnyitón Piros Ildikó színművész felidézte: pályáját a Madách Színházban kezdte, ahol majd’ negyven évig játszott főszerepeket, de a szíve a Vígszínházért dobogott, mert ott volt az a „vonzó csillag, A Ruttkai”, akitől „e szövevényes, megtanulhatatlan mesterséget, ami a színjátszás”, el akarta lesni. Főiskolásként minden este a kollégiumból a „Vígbe loholt” és „szerelmesen nézte” Ruttkait.

Megfejthetetlen a titka – mondta a nagy művésznőről a pályatárs, hangsúlyozva: „köszönjük hogy volt ilyen színésznőnk, egy világnagyság, aki évtizedekig elvarázsolt bennünket játszótársakat és a közönséget”.

Szigethy Gábor író, rendező – Ruttkai Éva lányának, Gábor Júliának a férje – Latinovits Zoltánt, a „varázslatos, elbűvölő és szuggesztív erejű” színészt méltatta, aki szerinte „a tekintetével embereket tudott megmozdítani”. Felidézte ugyanakkor Darvas Iván szavait is, aki egyszer azt mondta neki: „Tudod, milyen érzés volt belenézni Ruttkai Éva szemébe?”

Mindkettőjüknek „fantasztikus szeme, tekintete” volt – mondta az író, megjegyezve: szeretnék azt hinni feleségével, hogy ennek a kiállításnak is olyan atmoszférája, légköre van, hogy aki megnézi, az megérzi azt is, „milyen volt a két színész, milyen volt a tekintetük, hogyan néztek szembe a világgal, s milyenek voltak a magánéletükben.”

„Sétáljanak végig a termeken, s örüljenek, hogy két ilyen nagy művész volt nekünk, két ilyen nagy művészünk van” – mondta Szigethy Gábor, megnyitva ezzel a kiállítást, amely június 16-ig lesz látható Herenden.

 

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Mi lesz veled, Magyar Színház?

  By

  A Színház Online úgy tudja, érdekes helyzet alakult ki a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázata körül: a teátrumot 2015 januárjától vezető Dr. Zalán János és az igazgatói aspiráns Halasi Dániel színházi és...

 • Hírek

  Hollandia, képregények, Petőfi – tíz program

  By

  A szeptember 28-án kezdődő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerteágazó irodalmi, zenei, színházi programokkal találkozhatnak a látogatók. A négynapos rendezvényen a sokszínűség jegyében az idei kiemelt vendégország Hollandia lesz, de szó esik képregényekről...

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

To Top