Connect with us

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán Herenden

Hírek

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán Herenden

Tündérkirálynő és színészkirály címmel nyílt kiállítás Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán életéről, művészetéről a herendi porcelánmúzeumban. Mintegy száz fotón idézik meg a pár életét.

A kiállítóhely több termében mintegy száz fotó – nagyrészt Keleti Éva és Módos Gábor fotóművészek alkotásai – idézik meg a művészpár, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szerepeit és magánéletét, de a színésznő több színpadi és filmbeli jelmeze s színházi öltözőasztala, tükre is látható a tárlaton.

A megnyitón Piros Ildikó színművész felidézte: pályáját a Madách Színházban kezdte, ahol majd’ negyven évig játszott főszerepeket, de a szíve a Vígszínházért dobogott, mert ott volt az a “vonzó csillag, A Ruttkai”, akitől “e szövevényes, megtanulhatatlan mesterséget, ami a színjátszás”, el akarta lesni. Főiskolásként minden este a kollégiumból a “Vígbe loholt” és “szerelmesen nézte” Ruttkait.

Megfejthetetlen a titka – mondta a nagy művésznőről a pályatárs, hangsúlyozva: “köszönjük hogy volt ilyen színésznőnk, egy világnagyság, aki évtizedekig elvarázsolt bennünket játszótársakat és a közönséget”.

Szigethy Gábor író, rendező – Ruttkai Éva lányának, Gábor Júliának a férje – Latinovits Zoltánt, a “varázslatos, elbűvölő és szuggesztív erejű” színészt méltatta, aki szerinte “a tekintetével embereket tudott megmozdítani”. Felidézte ugyanakkor Darvas Iván szavait is, aki egyszer azt mondta neki: “Tudod, milyen érzés volt belenézni Ruttkai Éva szemébe?”

Mindkettőjüknek “fantasztikus szeme, tekintete” volt – mondta az író, megjegyezve: szeretnék azt hinni feleségével, hogy ennek a kiállításnak is olyan atmoszférája, légköre van, hogy aki megnézi, az megérzi azt is, “milyen volt a két színész, milyen volt a tekintetük, hogyan néztek szembe a világgal, s milyenek voltak a magánéletükben.”

“Sétáljanak végig a termeken, s örüljenek, hogy két ilyen nagy művész volt nekünk, két ilyen nagy művészünk van” – mondta Szigethy Gábor, megnyitva ezzel a kiállítást, amely június 16-ig lesz látható Herenden.

 

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top