Barion Pixel
Connect with us

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán Herenden

Hírek

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán Herenden

Tündérkirálynő és színészkirály címmel nyílt kiállítás Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán életéről, művészetéről a herendi porcelánmúzeumban. Mintegy száz fotón idézik meg a pár életét.

A kiállítóhely több termében mintegy száz fotó – nagyrészt Keleti Éva és Módos Gábor fotóművészek alkotásai – idézik meg a művészpár, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szerepeit és magánéletét, de a színésznő több színpadi és filmbeli jelmeze s színházi öltözőasztala, tükre is látható a tárlaton.

A megnyitón Piros Ildikó színművész felidézte: pályáját a Madách Színházban kezdte, ahol majd’ negyven évig játszott főszerepeket, de a szíve a Vígszínházért dobogott, mert ott volt az a “vonzó csillag, A Ruttkai”, akitől “e szövevényes, megtanulhatatlan mesterséget, ami a színjátszás”, el akarta lesni. Főiskolásként minden este a kollégiumból a “Vígbe loholt” és “szerelmesen nézte” Ruttkait.

Megfejthetetlen a titka – mondta a nagy művésznőről a pályatárs, hangsúlyozva: “köszönjük hogy volt ilyen színésznőnk, egy világnagyság, aki évtizedekig elvarázsolt bennünket játszótársakat és a közönséget”.

Szigethy Gábor író, rendező – Ruttkai Éva lányának, Gábor Júliának a férje – Latinovits Zoltánt, a “varázslatos, elbűvölő és szuggesztív erejű” színészt méltatta, aki szerinte “a tekintetével embereket tudott megmozdítani”. Felidézte ugyanakkor Darvas Iván szavait is, aki egyszer azt mondta neki: “Tudod, milyen érzés volt belenézni Ruttkai Éva szemébe?”

Mindkettőjüknek “fantasztikus szeme, tekintete” volt – mondta az író, megjegyezve: szeretnék azt hinni feleségével, hogy ennek a kiállításnak is olyan atmoszférája, légköre van, hogy aki megnézi, az megérzi azt is, “milyen volt a két színész, milyen volt a tekintetük, hogyan néztek szembe a világgal, s milyenek voltak a magánéletükben.”

“Sétáljanak végig a termeken, s örüljenek, hogy két ilyen nagy művész volt nekünk, két ilyen nagy művészünk van” – mondta Szigethy Gábor, megnyitva ezzel a kiállítást, amely június 16-ig lesz látható Herenden.

 

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top