Connect with us

Rómában Szálinger Balázs költő képviseli az országot!

Hírek

Rómában Szálinger Balázs költő képviseli az országot!

Immár hatodik alkalommal rendezi meg az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Szövetsége (EUNIC). A költészet világnapja című eseményt március 21-én Rómában, melyen idén Szálinger Balázs József Attila-díjas költő képviseli Magyarországot. A soproni színházhoz is kötődő fiatal irodalmi személyiség írta a nagy sikerű Álmos legendája és a Zenta, 1697. produkciók dalszövegeit.
A római Szent Cecília Konzervatóriumba szervezett felolvasóesten 12 ország – Ausztria, Bulgária, Málta, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc – képviselteti magát, országonként egy-egy költővel. Idén Szálinger Balázs költő képviseli hazánkat – tudatta a Római Magyar Akadémia az MTI-vel.

Képtalálat a következÅ're: „szálinger balázs”

Szálinger Balázs 1978-ban született Keszthelyen. Első kötetei, egy verseskötet és egy hexameterben írt vígeposz Erdélyben jelentek meg, ahol több alkalommal is élt: 2000-ben Nagyváradon, 2010-ben Kolozsváron töltött egy-egy évet. Versei mellett verses epikai műveket is írt. A pályakezdő költők egyik legfontosabb fóruma, a Hévíz című irodalmi folyóirat főszerkesztője volt hat éven keresztül.

Díjat nyert színpadi Kalevala-feldolgozásával, a fiatal Julius Caesar kalózrabságáról írt Köztársaság című darabja 2012-ben az évad legjobb drámájának járó díjat nyerte el. Magyarra ültette Moliére Amphytrionját, Leonardo Da Vinci meséit és Racine Atáliáját is. Emellett színpadi mesefeldolgozásokat is ír, 2008 óta pedig színházaknak is dolgozik.

A Soproni Petőfi Színház felkérésére Szarka Gyulával, a Ghymes együttes Kossuth-díjas alapítójával írta meg az Álmos legendája című nagy sikerű táncjátékot. A dalszövegeket jegyezte ekkor. A Sopron Balett előadásának rendezője-koreográfusa Demcsák Ottó volt. Az elmúlt évben ugyancsak a felvidéki zeneszerzővel dolgoztak együtt a Zenta, 1697. című rockoperában. A darabot Pataki András állította színpadra. A művet a következő évadban bérletes előadásként tűzi műsorára a soproni színház. Mindemellett Szálinger Balázs ebben az évadban a Mindörökké Júlia című színpadi játék után Petőfi Sándor életéről, költészetéről beszélgetett a soproni fiatal bérletes közönséggel.

Képtalálat a következÅ're: „Álmos legendája”

A költészet világnapi római rendezvény résztvevői: Hans Eichhorn (Ausztria), Margarita Petkova (Bulgária), Antonella Anedda (Italia), Elizabeth Grech (Málta) Anna Frajlich (Lengyelország), Pedro Mexia (Portugália), Dinu Flamand (Románia), Jan Gavura (Szlovákia), Barbara Korun (Szlovénia), Aurora Luque (Spanyolország), Michelle Steinbeick (Svájc). A programban Magyarországot Szálinger Balázs költő képviseli.

(forrás: soproniszinhaz.hu)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top