Barion Pixel
Connect with us

Rómában Szálinger Balázs költő képviseli az országot!

Hírek

Rómában Szálinger Balázs költő képviseli az országot!

Immár hatodik alkalommal rendezi meg az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Szövetsége (EUNIC). A költészet világnapja című eseményt március 21-én Rómában, melyen idén Szálinger Balázs József Attila-díjas költő képviseli Magyarországot. A soproni színházhoz is kötődő fiatal irodalmi személyiség írta a nagy sikerű Álmos legendája és a Zenta, 1697. produkciók dalszövegeit.
A római Szent Cecília Konzervatóriumba szervezett felolvasóesten 12 ország – Ausztria, Bulgária, Málta, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc – képviselteti magát, országonként egy-egy költővel. Idén Szálinger Balázs költő képviseli hazánkat – tudatta a Római Magyar Akadémia az MTI-vel.

Képtalálat a következÅ're: „szálinger balázs”

Szálinger Balázs 1978-ban született Keszthelyen. Első kötetei, egy verseskötet és egy hexameterben írt vígeposz Erdélyben jelentek meg, ahol több alkalommal is élt: 2000-ben Nagyváradon, 2010-ben Kolozsváron töltött egy-egy évet. Versei mellett verses epikai műveket is írt. A pályakezdő költők egyik legfontosabb fóruma, a Hévíz című irodalmi folyóirat főszerkesztője volt hat éven keresztül.

Díjat nyert színpadi Kalevala-feldolgozásával, a fiatal Julius Caesar kalózrabságáról írt Köztársaság című darabja 2012-ben az évad legjobb drámájának járó díjat nyerte el. Magyarra ültette Moliére Amphytrionját, Leonardo Da Vinci meséit és Racine Atáliáját is. Emellett színpadi mesefeldolgozásokat is ír, 2008 óta pedig színházaknak is dolgozik.

A Soproni Petőfi Színház felkérésére Szarka Gyulával, a Ghymes együttes Kossuth-díjas alapítójával írta meg az Álmos legendája című nagy sikerű táncjátékot. A dalszövegeket jegyezte ekkor. A Sopron Balett előadásának rendezője-koreográfusa Demcsák Ottó volt. Az elmúlt évben ugyancsak a felvidéki zeneszerzővel dolgoztak együtt a Zenta, 1697. című rockoperában. A darabot Pataki András állította színpadra. A művet a következő évadban bérletes előadásként tűzi műsorára a soproni színház. Mindemellett Szálinger Balázs ebben az évadban a Mindörökké Júlia című színpadi játék után Petőfi Sándor életéről, költészetéről beszélgetett a soproni fiatal bérletes közönséggel.

Képtalálat a következÅ're: „Álmos legendája”

A költészet világnapi római rendezvény résztvevői: Hans Eichhorn (Ausztria), Margarita Petkova (Bulgária), Antonella Anedda (Italia), Elizabeth Grech (Málta) Anna Frajlich (Lengyelország), Pedro Mexia (Portugália), Dinu Flamand (Románia), Jan Gavura (Szlovákia), Barbara Korun (Szlovénia), Aurora Luque (Spanyolország), Michelle Steinbeick (Svájc). A programban Magyarországot Szálinger Balázs költő képviseli.

(forrás: soproniszinhaz.hu)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

To Top