Barion Pixel
Connect with us

Rímes világnéző Faludy Györggyel

avagy …szabadság-börtön-szabadság…

Turek Miklós versszínházi előadása (2004)

Kaleidoszkóp különdíj 2006
Fringe Fesztivál 2007 – „Legjobb Férfi Előadó”

Hegedűs Géza halálával Faludy György volt talán az utolsó képviselője irodalmunkban, annak az egyetemes görög- és latin kulturális értékeket ismerő költő-gondolkodó generációnak, mely a századelő magyar irodalmát meghatározta.

Faludy György mindössze öt évvel volt fiatalabb József Attilánál. Faludy mégis kortársköltő, akiről sokat hallottunk, de keveset tudunk. Jórészt annyit, hogy ő fordította Villont magyarra, nem viselt zoknit, és hogy felesége hatvan évvel fiatalabb volt nála.

Pedig ő ennél sokkal több. Ezért született meg ez az előadás 2004 nyarán.

A tartalom:
Egy nagy műveltségű, európai gondolkodású, magyar költő gondolatait és életét ismerhetjük meg az összeállításból, versei segítségével, egy fiatal színművész szerkesztésében és előadásában.
Faludy élete legnyomorúságosabb pillanataiban is megőrizte méltóságát, emberszeretetét és humorát, mely a legnagyobb értéknek és erőnek bizonyult a megpróbáltatásokban.

1938-ban elhagyni kényszerült hazáját, Magyarországot. A Világháború után 1946-ban mégis úgy határozott, visszatér, holott érezte, hogy a hozzá hasonló gondolkodású embereket országának államrendszere nem látja szívesen – de reménykedett.

Tudta, hogy az igazi Szabadságot nem az ember testi szabadsága jelenti, hanem a gondolkodás, a gondolati repülés szabadsága. A börtön falai sem jelentettek számára korlátokat, tovább írta verseit az utókor számára és saját túlélése érdekében. Érezte, hogy a szülőföld szeretete zsigereinkben gyökerezik, elszakadni tőle nem tudunk, bármilyen mostohán bánjon is velünk.

A forma:
Az előadás formája az egyszemélyes színház, a monodráma. Egy ember, kevés kellék, kevés díszlet, de igazi színházi élmény, mely a színészre és a mondanivalóra helyezi a hangsúlyt korunk látványvilágra épülő színházi trendjének ellenére. Az előadás 80 perce alatt végigjárjuk a költővel egy emigráns magyar világpolgár életének főbb helyszíneit: Afrikát, az Egyesült Államokat, Párizst, Londont és természetesen Magyarországot, az ÁVH celláit és a recski munkatábor poklának víg napjait. Az előadásnak van ifjúsági változata, mely kitűnő rendhagyó irodalom- és történelemóra.
Ennek hossza 60 perc.

Az előadás csodálatos nyelvi anyaga, a XX. századon átívelő lebilincselő és humoros élettörténet, Faludy könnyeden drámai kedélye, tanulságos és szórakoztató színházi program fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Turek Miklós honlapja: turekmilos.hu

 

 

To Top