Barion Pixel
Connect with us

Nagy csinnadrattával indul hétfőn a Bujtor Filmfesztivál

Hírek

Nagy csinnadrattával indul hétfőn a Bujtor Filmfesztivál

A nagy csinnadrattával indul augusztus 17-én, hétfőn a XI. Bujtor István Filmfesztivál, ahol a Bujtor-család, filmes alkotók, rendezők, színészek, a Janisch Attila filmrendező vezette zsűri, sőt, a fesztiválprogram résztvevői is a vörös szőnyeghez vonulnak délután 5-kor Balatonszemesen.

A rendőr Zsigulis, a Pogány Madonnát középpontba helyező megnyitó után Caramel koncertezik és a Zsaruvér és Csigavér: A királyné nyakéke szabadtéri vetítése indítja a fesztivált, amely minden nap élőben is bejelentkezik a facebookon.

Az Ötvös Csöpi filmek minden darabja látható lesz a fesztiválon. A Több tonna kámfor és A szerencse fia esténként az Ancsika Kertmoziban nézhető, méghozzá a filmek egyes szereplőivel közösen, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba pedig A Pogány Madonnához hasonlóan délelőttönként a Latinovits Művelődési Házban látható. A Csöpi filmek előtt minden este lesz koncert vagy színházi előadás: Caramel mellett érkezik Hajdu Steve saját stand up comedy műsorával, a Muzsikáló filmkockák a legismertebb filmes slágerekkel és igazi sztárokkal jön: Csengeri Attila, Gregor Bernadett, Köllő Babett, Göth Péter és Szász Kati játszanak és énekelnek. Fellép az Irigy Hónaljmirigy és Nagy Bogi, a Pécsi Nemzeti Színház, a Csavar Színház, a Bóbita Bábszínház és az Escargo Hajója színészei, a PTE Brass Band fúvósai, DJ Dominique, Bánhidi Krisztián, Molnár György és még sokan mások. A megnyitón és a versenyprogram díjátadóján is részt vesz Bujtor Judit fővédnök, a vörös szőnyeghez pedig Bujtor Balázs és Lutter Imre kíséri majd a sztárvendégeket.

A döntőt jelentő versenyfilmes program száz filmje közül 41 alkotást láthatnak a fesztiválon a nézők, sok esetben nemzetközi premierként. A rendezőkkel, producerekkel, színészekkel Takács Bence műsorvezető és Lutter Imre fesztiváligazgató beszélgetnek a filmes blokkok között. Láthatják a nézők az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című új filmjét, amit Osváth Gábor tavaly Bujtor István-díjat szerzett producerrel közösen készített. Vászonra kerül a Balázs Béla-díjas Dér András alkotása, A Rubens lány, amelynek címszerepét Bajor Lili játssza. Találkozhatunk a szintén Balázs Béla-díjas Pozsgai Zsolt karanténfilmjével, a Két vaddisznó meg a kislány című filmmel. Az Önismerti Filmes Műhely Chilton Flóra rendezésével nevezett, s a Válaszúton egy börtönből szabadult fiatalember történetét mutatja be.

Vetíti a fesztivál Gál Sándor Los Angelesben díjazott Defekt című játékfilmjét, az Emma című filmet, amely Rudolf Olivér Arany János balladájának 21. százdai adaptációja, Szajki Péter Most van most című nagyjátékfilmjét, amelynek hősnője egy hirtelen döntés nyomán lelép az esküvőjéről és beugrik egy szabadnapos taxis autójába. Tompos Kátya, Mohai Tamás és Básti Juli mellett is igazi sztárszereposztás gondoskodik a minőségről. Ugyancsak bemutatják Szeleczki Rozália adaptációját, a Rozgonyinét, Törőcsik Franciska rendkívül erős alakításával, és Füzes Dániel rendezését, a Szokásjogot is, amely egy futball ultra vívódását mutatja be.

Izgalmasnak ígérkezik A Könnyű leckék, Zurbó Dorottya filmje, amely egy gyönyörű tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története, Krista Noémi dokumentumfilmje, a Mesélő téglák, amely Csere János Balatonboglár mellett létrehozott saját köztársaságát, Bugaszeget mutatja be, és Bartúcz Anna filmje, amely a nemrégiben elhunyt úszóbajnok, Székely Éva megmenekülését ábrázolja a nyilas razzia elől. A karanténfilmek között érdekes megoldás a Budapest megvár című film Végh Vozó Zoltán rendezésében, ebben Feledi János táncművész Lukács Miklós cimbalomzenéjére ad elő koreográfiát az üres Budapest ikonikus terein.

A versfilmek között olyan költők műveit dolgozták fel sok esetben neves alkotók, mint Arany János, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Ady Endre, Dsida Jenő, Petőfi Sándor, Hervay Gizella, Pilinszky János vagy Radnóti Miklós.

A filmek mellett koncertek, stand up comedy, színházi előadások, kiállítások és gasztro program is várja az érdeklődőket a XI. Bujtor István Filmfesztiválon Balatonszemesen, augusztus 17-től 21-ig, a fesztivál nagyvitorlása pedig augusztus 20-tól 23-ig, tehát a teljes hosszú hétvége alatt, minden nap óránként szeli a Balaton habjait, amelyre a szemesi kikötőből lehet felszállni.

A filmfesztivál részletes programja a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon érhető el, a programelőzetes pedig megnézhető az interneten: https://youtu.be/knq34oLghI4

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top