Connect with us

Nagy csinnadrattával indul hétfőn a Bujtor Filmfesztivál

Hírek

Nagy csinnadrattával indul hétfőn a Bujtor Filmfesztivál

A nagy csinnadrattával indul augusztus 17-én, hétfőn a XI. Bujtor István Filmfesztivál, ahol a Bujtor-család, filmes alkotók, rendezők, színészek, a Janisch Attila filmrendező vezette zsűri, sőt, a fesztiválprogram résztvevői is a vörös szőnyeghez vonulnak délután 5-kor Balatonszemesen.

A rendőr Zsigulis, a Pogány Madonnát középpontba helyező megnyitó után Caramel koncertezik és a Zsaruvér és Csigavér: A királyné nyakéke szabadtéri vetítése indítja a fesztivált, amely minden nap élőben is bejelentkezik a facebookon.

Az Ötvös Csöpi filmek minden darabja látható lesz a fesztiválon. A Több tonna kámfor és A szerencse fia esténként az Ancsika Kertmoziban nézhető, méghozzá a filmek egyes szereplőivel közösen, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba pedig A Pogány Madonnához hasonlóan délelőttönként a Latinovits Művelődési Házban látható. A Csöpi filmek előtt minden este lesz koncert vagy színházi előadás: Caramel mellett érkezik Hajdu Steve saját stand up comedy műsorával, a Muzsikáló filmkockák a legismertebb filmes slágerekkel és igazi sztárokkal jön: Csengeri Attila, Gregor Bernadett, Köllő Babett, Göth Péter és Szász Kati játszanak és énekelnek. Fellép az Irigy Hónaljmirigy és Nagy Bogi, a Pécsi Nemzeti Színház, a Csavar Színház, a Bóbita Bábszínház és az Escargo Hajója színészei, a PTE Brass Band fúvósai, DJ Dominique, Bánhidi Krisztián, Molnár György és még sokan mások. A megnyitón és a versenyprogram díjátadóján is részt vesz Bujtor Judit fővédnök, a vörös szőnyeghez pedig Bujtor Balázs és Lutter Imre kíséri majd a sztárvendégeket.

A döntőt jelentő versenyfilmes program száz filmje közül 41 alkotást láthatnak a fesztiválon a nézők, sok esetben nemzetközi premierként. A rendezőkkel, producerekkel, színészekkel Takács Bence műsorvezető és Lutter Imre fesztiváligazgató beszélgetnek a filmes blokkok között. Láthatják a nézők az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című új filmjét, amit Osváth Gábor tavaly Bujtor István-díjat szerzett producerrel közösen készített. Vászonra kerül a Balázs Béla-díjas Dér András alkotása, A Rubens lány, amelynek címszerepét Bajor Lili játssza. Találkozhatunk a szintén Balázs Béla-díjas Pozsgai Zsolt karanténfilmjével, a Két vaddisznó meg a kislány című filmmel. Az Önismerti Filmes Műhely Chilton Flóra rendezésével nevezett, s a Válaszúton egy börtönből szabadult fiatalember történetét mutatja be.

Vetíti a fesztivál Gál Sándor Los Angelesben díjazott Defekt című játékfilmjét, az Emma című filmet, amely Rudolf Olivér Arany János balladájának 21. százdai adaptációja, Szajki Péter Most van most című nagyjátékfilmjét, amelynek hősnője egy hirtelen döntés nyomán lelép az esküvőjéről és beugrik egy szabadnapos taxis autójába. Tompos Kátya, Mohai Tamás és Básti Juli mellett is igazi sztárszereposztás gondoskodik a minőségről. Ugyancsak bemutatják Szeleczki Rozália adaptációját, a Rozgonyinét, Törőcsik Franciska rendkívül erős alakításával, és Füzes Dániel rendezését, a Szokásjogot is, amely egy futball ultra vívódását mutatja be.

Izgalmasnak ígérkezik A Könnyű leckék, Zurbó Dorottya filmje, amely egy gyönyörű tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története, Krista Noémi dokumentumfilmje, a Mesélő téglák, amely Csere János Balatonboglár mellett létrehozott saját köztársaságát, Bugaszeget mutatja be, és Bartúcz Anna filmje, amely a nemrégiben elhunyt úszóbajnok, Székely Éva megmenekülését ábrázolja a nyilas razzia elől. A karanténfilmek között érdekes megoldás a Budapest megvár című film Végh Vozó Zoltán rendezésében, ebben Feledi János táncművész Lukács Miklós cimbalomzenéjére ad elő koreográfiát az üres Budapest ikonikus terein.

A versfilmek között olyan költők műveit dolgozták fel sok esetben neves alkotók, mint Arany János, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Ady Endre, Dsida Jenő, Petőfi Sándor, Hervay Gizella, Pilinszky János vagy Radnóti Miklós.

A filmek mellett koncertek, stand up comedy, színházi előadások, kiállítások és gasztro program is várja az érdeklődőket a XI. Bujtor István Filmfesztiválon Balatonszemesen, augusztus 17-től 21-ig, a fesztivál nagyvitorlása pedig augusztus 20-tól 23-ig, tehát a teljes hosszú hétvége alatt, minden nap óránként szeli a Balaton habjait, amelyre a szemesi kikötőből lehet felszállni.

A filmfesztivál részletes programja a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon érhető el, a programelőzetes pedig megnézhető az interneten: https://youtu.be/knq34oLghI4

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  LÉTELEM – Lutter Imre versei

  By

  Június 10-én, az Ünnepi Könyvhét keretében, jelentős érdeklődés mellett jelent meg Lutter Imre Lételem című kötete. Ez az első olyan könyve a versművésznek, amely csak saját verseit tartalmazza. A Magyar Versmondók Egyesülete...

 • Hírek

  Mesék, mondák, történetek Moldvából

  By

  Az aranyréce. Mesék, mondák, történetek Moldvából címmel jelent meg a Hagyományok Háza gondozásában Iancu Laura gyűjteményének második, bővített kiadása Magyarfalu, valamint Lujzikalagor mesemondóinak szövegével és hanganyagával.

 • Hírek

  135 éve született Karinthy Frigyes

  By

  Százharmincöt éve, 1887. június 25-én született a múlt századi magyar irodalom egyik legeredetibb alakja, Karinthy Frigyes író, költő, humorista.

 • Hírek

  Balázsovits Lajos lett a Nemzet Színésze

  By

  Haumann Péter halálával tizenegyre csökkent a Nemzet Színészeinek a száma, ezért 2022. június 22-én, szerda délelőtt hagyományosan a Nemzeti Színházban gyűltek össze a Nemzet Színészei dönteni az új tagról.

 • Hírek

  Színházi alkotótábor Gyomaendrődön

  By

  Az Országos Diákszínjátszó Egyesület a tavalyi nagysikerű esemény után idén augusztusban újra színházi alkotótábort szervez a színjátszással, színházcsinálással, színpadiszöveg-írással foglalkozó diákok, csoportok és csoportvezetők számára. Az ODE Egyetem legújabb képzése is itt...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top