Barion Pixel
Connect with us

Lovaggá ütötték Lutter Imrét

Hírek

Lovaggá ütötték Lutter Imrét

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 20. alkalommal adták át az Egyetemes, valamint a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címeket, amelyek birtokosai között Lutter Imre előadóművészt is lovaggá avatták.

Idén az Alapító Lovagok és a Kultúra Lovagrendje 13 országból 222 tagot kért fel, hogy végezze el a lovagias tettek értékelését. Végül 193 felterjesztett kulturális és közéleti személyiségre tettek javaslatot, és közülük választotta ki a kuratórium azt a néhány jeles személyiséget, akik a Kultúra Lovagjai lettek, s akik egyben a nemzet összetartozását is jelképezik. A cím birtokosai közé Lutter Imre előadóművész producer, drámapedagógus  „A kortárs irodalom és olvasás fejlesztéséért” került be.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány által alapított kitüntető cím 32 birtokosa a kultúra 24 ágát képviseli, közülük 18-an a határon túli magyarság körében és az emigrációban ápolják a magyar kultúrát és hagyományokat. Közülük kerültek ki az Egyetemes Kultúra Lovagjai, a Magyar Kultúra Lovagjai és a Magyar Kultúra Apródjai a 2018. január 20-i gálán, ahol a Szent Korona, a koronázási ékszerek és a Vizsolyi Biblia hiteles másolatai előtt avatták a jelölteket lovaggá, illetve apróddá. A lovagok között foglalnak helyet immár Baranyi Ferenc és Tollas Tibor Kossuth-díjas költők, utóbbi posztumusz kapta a kitüntető címet. Az ünnepélyes lovagi avatás Budapesten, a Stefánia Palotában zajlott a Magyar Kultúra Napjának hétvégéjén.

A 6 hazai kitüntetett között helyet foglaló Lutter Imre lovagias tetteit az alábbiak szerint foglalják össze a cím adományozói:

Dr. Lutter Imre a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, akinek önzetlen tevékenysége magában foglalja a magyar kultúra legitim képviseletét, a kultúraközvetítést, a magyar nyelv gazdagságának fönntartását, a költészet, valamint annak nyomán a versmondás, a versszínház és a versfilmes művészeti ágak kreatív gondozását, fórumainak megteremtését, képviselőinek és az új nemzedék tehetséggondozását. A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál alapító igazgatója, online versrádió és versoldalak főszerkesztője. Számos oktatási és kulturális uniós pályázat szakmai vezetője, többek között a Neszmélyi Vershajó tehetséggondozó tábor főszervezője. Tevékenysége révén új, korszerű dimenziókkal gazdagodott a magyar nyelvű amatőr és professzionális versmondás. A Nemzeti Színházzal együttműködve szervezi a „Nemzeti VERSenyt.” Számos rendezvény zsűrielnöke, társszervezője, gondozója, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület alapító elnöke, az Első Magyar Versszínház vezetője.

Lutter Imrét lovaggá ütik

Lutter Imre a lovagi avatás ceremóniája után köszönetet mondott családjának az irodalom megszerettetéséért és azért, hogy a kultúra oltárán feláldozott időt és munkát tolerálják, megbecsülik. Visszaidézte, hogy már általános iskolás korában sokat segítettek neki magyar irodalom tanárai, elsősorban Csáki Katalin, Dr. Cservenyák Lászlóné és Virág Mária, majd a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban  Gönczy Ágnes, valamint Bánhidiné Maróti Magdi énekes, a ZIG Singers kórus vezetője.

Színházszakmai oldalról Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész, pódiumművészeti oldalról Kiss László Csokonai-díjas rendező, drámapedagógiai szempontból Gabnai Katalin, irodalmi vonatkozásban pedig Zelkné Sinka Erzsébet irodalomtörténész, Szabó Éva rádiós műsorvezető, költő és Bella István Kossuth-díjas költő barátja volt számára meghatározó.

Lutter Imre nyakába illesztik a lovagi nyakláncot

A művész korábban, 2004-ben megkapta a “Ki viszi át a Szerelmet” emlékplakettet, 2007-ben Wlassics Gyula-díjjal tüntették ki, majd a kuratórium egyhangú döntése alapján 2012-ben a vers népszerűsítéséért, előadóművészi és irodalomszervező munkájáért, valamint a költészet újszerű, innovatív filmes világának megteremtéséért részesült Radnóti-díjban, amit Radnóti Miklós özvegyével, Gyarmati Fannival közösen vehetett át. Felterjesztését két lovag, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Kiss László Csokonai- és Bessenyei-díjas rendező, valamint Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész, a Móricz Zsigmond Színház társulati tagja is támogatta.

Lutter Imre a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető cím átvétele után

A Magyar Kultúra Napján, amit január 22-én Kölcsey Ferenc Himnuszának megírása alkalmából ünneplünk, a nemzet költeményét Lutter Imre adja elő az M5 csatorna Érettségi című műsorában.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

To Top