Barion Pixel
Connect with us

Lovaggá ütötték Lutter Imrét

Hírek

Lovaggá ütötték Lutter Imrét

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 20. alkalommal adták át az Egyetemes, valamint a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címeket, amelyek birtokosai között Lutter Imre előadóművészt is lovaggá avatták.

Idén az Alapító Lovagok és a Kultúra Lovagrendje 13 országból 222 tagot kért fel, hogy végezze el a lovagias tettek értékelését. Végül 193 felterjesztett kulturális és közéleti személyiségre tettek javaslatot, és közülük választotta ki a kuratórium azt a néhány jeles személyiséget, akik a Kultúra Lovagjai lettek, s akik egyben a nemzet összetartozását is jelképezik. A cím birtokosai közé Lutter Imre előadóművész producer, drámapedagógus  „A kortárs irodalom és olvasás fejlesztéséért” került be.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány által alapított kitüntető cím 32 birtokosa a kultúra 24 ágát képviseli, közülük 18-an a határon túli magyarság körében és az emigrációban ápolják a magyar kultúrát és hagyományokat. Közülük kerültek ki az Egyetemes Kultúra Lovagjai, a Magyar Kultúra Lovagjai és a Magyar Kultúra Apródjai a 2018. január 20-i gálán, ahol a Szent Korona, a koronázási ékszerek és a Vizsolyi Biblia hiteles másolatai előtt avatták a jelölteket lovaggá, illetve apróddá. A lovagok között foglalnak helyet immár Baranyi Ferenc és Tollas Tibor Kossuth-díjas költők, utóbbi posztumusz kapta a kitüntető címet. Az ünnepélyes lovagi avatás Budapesten, a Stefánia Palotában zajlott a Magyar Kultúra Napjának hétvégéjén.

A 6 hazai kitüntetett között helyet foglaló Lutter Imre lovagias tetteit az alábbiak szerint foglalják össze a cím adományozói:

Dr. Lutter Imre a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, akinek önzetlen tevékenysége magában foglalja a magyar kultúra legitim képviseletét, a kultúraközvetítést, a magyar nyelv gazdagságának fönntartását, a költészet, valamint annak nyomán a versmondás, a versszínház és a versfilmes művészeti ágak kreatív gondozását, fórumainak megteremtését, képviselőinek és az új nemzedék tehetséggondozását. A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál alapító igazgatója, online versrádió és versoldalak főszerkesztője. Számos oktatási és kulturális uniós pályázat szakmai vezetője, többek között a Neszmélyi Vershajó tehetséggondozó tábor főszervezője. Tevékenysége révén új, korszerű dimenziókkal gazdagodott a magyar nyelvű amatőr és professzionális versmondás. A Nemzeti Színházzal együttműködve szervezi a „Nemzeti VERSenyt.” Számos rendezvény zsűrielnöke, társszervezője, gondozója, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület alapító elnöke, az Első Magyar Versszínház vezetője.

Lutter Imrét lovaggá ütik

Lutter Imre a lovagi avatás ceremóniája után köszönetet mondott családjának az irodalom megszerettetéséért és azért, hogy a kultúra oltárán feláldozott időt és munkát tolerálják, megbecsülik. Visszaidézte, hogy már általános iskolás korában sokat segítettek neki magyar irodalom tanárai, elsősorban Csáki Katalin, Dr. Cservenyák Lászlóné és Virág Mária, majd a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban  Gönczy Ágnes, valamint Bánhidiné Maróti Magdi énekes, a ZIG Singers kórus vezetője.

Színházszakmai oldalról Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész, pódiumművészeti oldalról Kiss László Csokonai-díjas rendező, drámapedagógiai szempontból Gabnai Katalin, irodalmi vonatkozásban pedig Zelkné Sinka Erzsébet irodalomtörténész, Szabó Éva rádiós műsorvezető, költő és Bella István Kossuth-díjas költő barátja volt számára meghatározó.

Lutter Imre nyakába illesztik a lovagi nyakláncot

A művész korábban, 2004-ben megkapta a “Ki viszi át a Szerelmet” emlékplakettet, 2007-ben Wlassics Gyula-díjjal tüntették ki, majd a kuratórium egyhangú döntése alapján 2012-ben a vers népszerűsítéséért, előadóművészi és irodalomszervező munkájáért, valamint a költészet újszerű, innovatív filmes világának megteremtéséért részesült Radnóti-díjban, amit Radnóti Miklós özvegyével, Gyarmati Fannival közösen vehetett át. Felterjesztését két lovag, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Kiss László Csokonai- és Bessenyei-díjas rendező, valamint Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész, a Móricz Zsigmond Színház társulati tagja is támogatta.

Lutter Imre a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető cím átvétele után

A Magyar Kultúra Napján, amit január 22-én Kölcsey Ferenc Himnuszának megírása alkalmából ünneplünk, a nemzet költeményét Lutter Imre adja elő az M5 csatorna Érettségi című műsorában.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

To Top