Barion Pixel
Connect with us

Közlemény a Tűzraktértől

Hírek

Közlemény a Tűzraktértől

A TŰZRAKTÉR Független Kulturális Központot és Alkotóházat egy tollvonással megszüntetné Terézváros Önkormányzata. Március 31-ével a 374 főt befogadó Alkotóházat kiürítésre kötelezték. Az alábbiakban a Tűzraktér közleményét olvashatják.

A 2005-ben a Tűzoltó utca egy használaton kívüli gyárépületében elindult, a hazai és nemzetközi színtéren kiemelkedő sikereket elért, összművészeti és kulturális projekt lassan három éve költözött a VI. kerület egyik volt iskolaépületébe, a Hegedű utcába.

Az éveken keresztül üresen álló, fővárosi és kerületi önkormányzati vegyes tulajdonú, részben műemléki védettségű ingatlant a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvány bérli az Önkormányzattól. A kerület – a szervezet korábbi kulturális és civil törekvéseink elismeréseképpen – jelképes összegű bérleti díjat állapított meg, de a havi közel másfél millió Ft-os közüzemi díjak a TŰZRAKTERET terhelik. Sikereiket a főváros is elismerte, 2010-ben Pro Urbe Budapest díjjal tüntette ki a kulturális központot, de megkapták a Kulturális Minisztérium miniszteri elismerését, és az EUROREGIO Innovációs Díját is.

A négyemeletes, több mint 3500 m2 alapterületű, megszűnt terézvárosi iskola az Önkormányzat jóvoltából tehát egy olyan kreatív kulturális térré válhatott, amely egyrészt inkubátorházként, befogadó térként helyet – próbatermet, műtermet, infrastrukturális hátteret – biztosít képző és iparművészek, színház- és filmművészet terén alkotó közösségek, civil szervezetek, innovációs csoportok részére; másrészt mint rendezvény-, oktatási- és programhelyszín új szellemi és kulturális kezdeményezések színtere.

„A TŰZRAKTÉR egy olyan multifunkcionális nyitott tér, kulturális gyülekezőhely, ami összeköt, befogad, új gondolatokra, kreatív létre ösztönöz.”

Az elmúlt 5 év során a központ közel 6500 művészeti és kulturális eseménynek adott otthont. Ezek közül évente több mint 40 kiállítás, 170 színház-, cirkusz- és táncelőadás, 120 filmes program, 600 oktatási és képzési program, 100 családi, gyerekprogram és 320 koncert, zenei esemény valósult meg, éves szinten 30ezres látogatottsággal! Az Alkotóház 40 termében jelenleg 374 állandó alkotó dolgozik, de rövidebb-hosszabb távú projektekre számos civil csoport és művész társul. A TŰZRAKTÉR létrejötte példaértékű az önerőből, alulról szerveződő, önkéntességen alapuló közösségi terek, kulturális központok terén.

A VI. kerület ezzel kapott egy olyan helyet, ahol a közönség ingyenes, vagy hozzáférhető áron látogathat sokrétű kulturális programokat. Az alkotóházban nyelvórákat, drog-prevenciós programokat, fotóoktatást, vizuális képzést, táncórákat, jógát, sérült gyermekek számára fejlesztő foglalkozásokat tartanak. A házban működik a magyarországi viszonylatban egyedülálló cirkuszi zsonglőrnegyed, könyvkiadó, animációs filmstúdió, de vannak környezetvédelem, ifjúságvédelem, önkéntes szervezés terén tevékenykedő civil szervezetek, kutatási és innovációs csoportok is. Hivatalos befogadó színházként működnek, a hazai Befogadó Színházak Társulásának 2006-os megalapítása óta tagjai.

A művészeti életet ugyanez a sokszínűség jellemzi: ”Nem kívánjuk, hogy esztétikai mércék szerint határozzanak meg minket. Hogyan is merülhetne-e ez fel ott, ahol a Képzőművészeti Egyetem diploma-kiállítását rendezzük, ahova Tibeti szerzetesek látogatnak azért, hogy egy héten át mandalát reszelgessenek, majd azt szimbolikusan a Dunába öntsék. Hogy akarnánk meghatározni, hogy nálunk van életben és virágzik az ELTE egyetemi színpada vagy, hogy szerveztünk kiállítást közösen a Műcsarnokkal, hogy mit is próbálnak nálunk a Katona József Színház színészei, és hogy megtartja-e nálunk egy kilencéves kislány első levegő-akrobatika előadását?”

A pályakezdő művészek és a befutott professzionális alkotók egymásmellettiségéből új kezdeményezések születnek. Nevükhöz fűződik a Művészettel a Diszkrimináció Ellen nemzetközi programsorozat, melyen 18 partnerország alkotói vettek részt, valamint számos régiós együttműködési program, népek napjai rendezvény. Hivatalos tagjai az Anna Lindh Alapítvány 42 országot összefogó nemzetközi hálózatának.

Azok számára, akik eddig a TŰZRAKTÉR programjairól főleg a zenei programok, bulik kapcsán a különböző programajánlókból értesültek, meglepő lehet az alkotóház ilyen szintű közösségi aktivitása. Fontos ezért leszögezni, hogy a TŰZRAKTÉR nem egy romkocsma, vagy egy szórakozóhely, amit a West Balkán kapcsán az utóbbi időkben tapasztalt bezárásokhoz hasonló indokok miatti megszűntetés veszélye fenyeget!

A kerületi Önkormányzat és a TŰZRAKTÉR vezetősége között a kezdetektől fogva folyamatos kommunikáció folyt az épület üzemeltetési kérdéseiről és lehetőségeiről. Mind a működtetést mind a távlati tervezést azonban nagyban megnehezítette, hogy az Önkormányzat nem mutatott hajlandóságot a hosszú távú bérleti szerződés megkötésére. Gyakran csak pár hónapra szóló megállapodások köttettek. A ház működtetésének költségei a méretei, kora és a folyamatosan romló állaga miatt is igen magasak. A rezsiköltségeket részben az alkotóház állandó alkotóinak hozzájárulásából, részben különböző pályázati forrásokból, valamint a kulturális tevékenységet kiszolgáló vendéglátás bevételeiből fedezik.

Az elmúlt évek során az épületek állagának megőrzése céljából a TŰZRAKTÉR jelentős beruházásokat végzett. Kialakították a teljes körű tűzvédelmet, üzembe helyezték az épület korábban használhatatlan helyszíneit érintésvédelemmel ellátva. Parkettát, talapzatokat újítottak fel, átfestették az épület belső tereit, közel 100 ablakot üvegeztek be, zárakat cseréltek, stb. Mindezt önerőből tették a szervezők és alkotók segítségével.

Az Önkormányzat részéről felmerülő minden hivatalos igénynek eleget tettek. A vendéglátóteret komplett módon felújították, az illemhelyiségekbe a ház alkotóinak egyedi kerámia elemei kerültek. Szép összeget fektettek a hivatalos zajmérésbe és hangszigetelésbe, a melegkonyha kialakításába, amikor kiderült, hogy erre a jogszabályok miatt szükség van.

A TŰZRAKTÉR örömmel fogadta az Önkormányzat az épület fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit, és vállalta, hogy önerőből elvégzi a Vagyonkezelőség által meghatározott karbantartási munkálatokat. Ezen felül olyan együttműködési javaslattal álltak elő az épület további fejlesztésére, hosszú-távú fenntartható működtetésére vonatkozóan, melyhez Uniós pályázati forrásokat illetve különböző befektetői körök bevonását is tervezték.

Annak ellenére, hogy többször jelezték az Önkormányzat felé, hogy vendéglátásuk az amúgy is nehezen fenntartható kulturális funkció hátteréül szolgál, a Kerületi Önkormányzat mégis úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a TŰZRAKTÉR vendéglátói szerződését. Mindezeken túl Képviselő-testületének 2011. február 24-i ülésén kimondta, hogy a TŰZRAKTÉR Független Kulturális Központot és Alkotóházat 2011. március 31-ével kiürítésre kötelezi.

Döntésüket gazdasági okokra hivatkozva indokolták. Ahogyan azt a TŰZRAKTÉR hivatalos képviselői a testületi ülésen is kijelentették, továbbra is nyitottak az Önkormányzattal való együttműködésre, keresik a megoldást a maradásra.

„A TŰZRAKTÉR kétszer teremtette meg egy működő kulturális rendszer alapjait 0Ft támogatásból. Konkrét terveink vannak a hosszú-távú működtetésre vonatkozó egyedi megoldásokra, de azt nem tudjuk elképzelni, hogy az épület kiürítésének megszavazása, a kulturális tevékenységünkre vonatkozó szerződésünk meghosszabbításnak elutasítása hogyan állhat összhangban a TŰZRAKTÉR bárminemű támogatásával!” Simor Ágnes – kulturális vezető

VÉDJÜK MEG KÖZÖSEN A TŰZRAKTERET!

A TŰZRAKTÉR FÜGGETLEN KULTURÁLIS KÖZPONT ÉS ALKOTÓHÁZ ez úton kéri mindenki segítségét, hogy a Hegedű utca 3. szám alatti épület továbbra is helyet adhasson a TŰZRAKTÉR sokrétű művészeti és kulturális tevékenységeinek!

Az alkotóház vezetői demonstrációt szerveznek:

Megvédjük a TŰZRAKTERET!
Helyszín: Budapest 6.kerület
Időpont: 2011. március 25. 18:00

Részletek a tervezett demonstrációról folyamatosan frissítve:
az Összefogás a magyar kultúráért
facebook oldalon.
Látogassa meg és lájkolja az oldalt!

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

To Top