Barion Pixel
Connect with us

Kovács András Ferenc Költészeti Díj

Hírek

Kovács András Ferenc Költészeti Díj

A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

A Marosvásárhelyen szerkesztett folyóirat és a marosvásárhelyi Aranka György Alapítvány pár hete közölte, hogy díjat alapít a 64 éves korában elhunyt Kossuth-díjas erdélyi magyar költő emlékére.

„Kovács András Ferenc életműve kiemelkedő helyet foglal el a jelenkori magyar lírában, és meggyőződésünk szerint fontos, értékes példa marad a kortársak és utódok számára is” – írták.

A 2024-es díjazott kilétét csütörtökön ismertették, a Látó Facebook-oldalán közzétett bejelentés szerint a díjátadó ünnepséget szombaton 17 órától tartják Marosvásárhelyen, a Studium Hubban.

A rendezvényen Markó Béla költő mond köszöntőbeszédet és Mészáros Márton irodalomtörténész tart előadást Kovács András Ferenc költészetéről. Laudációt mond Balázs Imre József költő, közreműködnek Gecse Ramóna, Nagy Dorottya és Tollas Gábor színművészek.

Az alapítók ismertetője szerint a kitüntetésben azon 65-ik életévüket be nem töltött, magyar nyelven alkotó költők részesülhetnek, „akiknek költészetére jellemző a nyitottság, a formai fegyelem, a kíváncsiság, a más kultúrákban való megmerítkezés, a nyelv mesteri kezelése, a társadalmi-közéleti érzékenység”.

A 2000 eurós pénzjutalommal járó díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján Marosvásárhelyen, támogatói Maros megye önkormányzata és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal.

A decemberben elhunyt Kovács András Ferencre csütörtökön, a magyar költészet napján Kolozsváron, Nagyváradon és Sepsiszentgyögyön is rendezvényekkel emlékeznek.

Csehy Zoltán felvidéki magyar költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus 1973. november 26-án született Pozsonyban. 1998-ban magyar-latin szakon végzett a pozsonyi Comenius Egyetemen, majd a budapesti ELTÉ-n doktorált.

Költőként vált ismertté, majd számos műfordításkötete látott napvilágot, magyarította többek közt az ókori erotikus költészet gyöngyszemeit. Tanulmányait, esszéit szintén publikálta kötetben, kritikái különféle irodalmi folyóiratokban, zenei tárgyú írásai a pozsonyi Új Szóban jelentek meg. 1992-1993-ban az Irodalmi Szemle szerkesztője volt.

2002-től a pozsonyi Comenius Egyetem oktatója. 2009-ben József Attila-díjjal, 2020-ban Déry-díjjal tüntették ki. 2022-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Irodalmi Osztálya tiszteleti tagjává választották.

Forrás: librarius.hu

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top