Barion Pixel
Connect with us

Kisvárdán a zenés költészet

Különleges formáját ismerhették meg a zeneművészetnek a Weiner Leo Alapfokú Művészeti Iskola kisvárdai diákjai a Sokszínű művészeti fejlődés Kisvárdán című, TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0332 pályázat részeként. A költészet megzenésítését prezentálta a Kávészünet zenekar az intézmény négy különböző feladatellátási helyén.A klasszikus zenét és képzőművészetet tanuló gyerekeknek óriási élmény volt a személyes találkozás és a zeneszerzés kulisszatitkairól szóló beszélgetés.

Az ország minden pontján ismert Kávészünet zenekar kisvárdai megjelenése önmagában is nagy dolog, ezt fémjelzi az is, hogy dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter személyesen köszöntötte a zenekart és a diákokat a közösségi programsorozat létrejötte alkalmával.

Ma egyre inkább teret kap a hagyományostól eltérő zenei stílusban tálalt megzenésített vers. A fiatalok körében a verszene legaktívabb és talán legnépszerűbb képviselője a Kávészünet együttes.

A Kávészünet tagjai, Popovics György és Németh Ferenc 2005 tavaszán, egy kollégiumi klubhelyiségben ültek, és versesköteteket olvasgattak. A kollégiumban évekig szobatársak voltak, így már jól ismerték egymást. Korábban külön-külön is foglalkoztak már zenével, de közös pályafutásuk itt vette kezdetét. Bár különböző stílusú, műfajú zenéket kedvelnek, akkor a klubszobában jamelésbe kezdtek, melyet valami hirtelen jött gondolattól vezérelve a versekkel is összekapcsoltak. Ebből rendszeres tevékenység vált, így születtek meg első megzenésített verseik, például a Csonka vers, a Mama.

Kicsivel később a kollégiumi diákok számára műsort adtak, és ennek sikerén felbuzdulva más kollégiumokban, iskolákban is felléptek megzenésített verseikkel, ahol nagyon jó fogadtatásban részesültek. Ezután versenyekre, tehetségkutatókra jelentkeztek, és rendszerint kiemelkedő eredményeket értek el. Saját számokat is előadtak néha, de elsősorban a versekre fektették a hangsúlyt, melyeket mindig közösen választottak ki. Ekkor még nem volt neve a duónak, a Kávészünet nevet a Csillag Születik című tehetségkutató műsorra való jelentkezéskor találták ki. A név abból ered, hogy az általuk előadott zene kellemes, megnyugtató, épp egy kávé elszürcsöléséhez ideális. A műsor ideje alatt és után jelentősen megnőtt a felkérések száma, azóta kávézókba, éttermekbe, ünnepi eseményekre járnak egy szál akusztikus gitárral, de fesztiválokon, klubokban is lehet velük találkozni, ahol nagyobb zenekari felállással szoktak koncertet adni.

A koncertek emblematikus pontjai voltak a versek, amelyek leképezik a hétköznapi szituációkat. A folyamatban a verstanulást és a költészeti anyag hangulatát, miliőjét segített megérezni a Kávészünet zenekar interaktív verstanítása. Az elhangzó szövegeket a gyerekek papír alapon is megkapták, valamennyi alkalomról fotódokumentáció készült, utóbbit oktatási segédanyagként a projektweboldalak segítségével elérhetővé tették az intézmények diákjai és pedagógusai számára.

A közösségi koncertek mindegyikén jelen voltak a diákok mellett szülők, családtagok, és persze pedagógusok is, hiszen a program egyik célja a nemzedékek közti párbeszéd, a tudásmegosztás, a kötetlen kommunikáció elősegítése volt, amellett, hogy az igényes, irodalmi zene egy új formáját élvezhető, szórakoztató formában tapasztalhatták meg a résztvevők.

 

To Top