Barion Pixel
Connect with us

III. Bujtor István Filmfesztivál

Hírek

III. Bujtor István Filmfesztivál

21 filmet vetítenek augusztus 19-én és 20-án, Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztiválon, a színész-rendezőnek emléket állítva. A Magyar Versmondók Egyesülete, a Latinovits Alapítvány, Balatonszemes Önkormányzata és a Latinovits Művelődési Ház harmadjára rendezi meg a filmes seregszemlét, amelyre az alkotók mellett a nagyközönséget is várják.

Egy hangulatos nyárvégi fesztivál keretében emlékeznek barátok és tisztelők, a Bujtor filmek rajongói arra a nagyszerű emberre, akinek mindene volt a Balaton – no meg a jó kedv és vidámság.  Bujtor István – Ötvös Csöpi mindig jelen van nagy pofonjaival, amikor egy vitorlás elsuhan a vízen, örökzöld mondatai pedig valamennyi generáció fülében ott csengenek. A fesztivál megpróbálja a művész mellett a humort és a költészetet is visszaadni a filmvásznon. A seregszemle versenyprogramjába olyan kisjátékfilmekkel neveztek független filmes alkotók, amelyek Bujtor István szellemi örökségét vállalva elsősorban a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készültek.

A „Nyármarasztó 2012″ rendezvénysorozat keretében meghirdetett Bujtor Filmfesztivál megnyitójára, és azt követő vetítésekére a Bujdosó pincében kerül sor augusztus 19-én vasárnap. Huszadikán 13 órakor a díjakat átadó testvér, az alkotótársként is Bujtorral együtt dolgozó Frenreisz Károly zeneszerzővel, a legendás Locomotiv GT alapítójával találkozhat a közönség a (harmadik testvér) Latinovits Zoltánról elnevezett Művelődési Házban. Majd este a Kertmoziban maga Ötvös Csöpi is jelen lesz: a fesztivál záróakkordjaként A Pogány Madonnát vetítik.  A film érdekessége a magyar akciófilmek eredete is egyben. Annak idején a népszerű Piedone sorozat főszereplőjének Bujtor kölcsönözte a magyar hangját, és épp Bud Spencer volt az, aki egy találkozásuk alkalmával felvetette az ötletet a színésznek, amit 1980-ban megvalósított.

Augusztus 19-én Balatonszemesen a Bujdosó Pincében 10:00 órakor tartják a fesztivál megnyitóját, ekkor vetítik a versenyfilmeket is. Az ünnepen, augusztus 20-án a Latinovits Művelődési Házban 13:00 órakor veszi kezdetét az eredményhirdetés Freinreisz Károllyal, majd este 21:00 órakor a Kertmoziban A Pogány Madonna című híres Bujtor filmmel emlékeznek a színész-rendezőre.

A versenyprogram zsűrijében Dékány István filmrendező, Kalász József rendező, a MAFSZ elnökségi tagja, és Kiss László versrendező, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány kuratóriumának elnöke foglal helyet. A Bujtor Filmfesztivál részletes versenyprogramja a vers.hu oldalon olvasható, itt:

III. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogram

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top