Connect with us

III. Bujtor István Filmfesztivál

Hírek

III. Bujtor István Filmfesztivál

21 filmet vetítenek augusztus 19-én és 20-án, Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztiválon, a színész-rendezőnek emléket állítva. A Magyar Versmondók Egyesülete, a Latinovits Alapítvány, Balatonszemes Önkormányzata és a Latinovits Művelődési Ház harmadjára rendezi meg a filmes seregszemlét, amelyre az alkotók mellett a nagyközönséget is várják.

Egy hangulatos nyárvégi fesztivál keretében emlékeznek barátok és tisztelők, a Bujtor filmek rajongói arra a nagyszerű emberre, akinek mindene volt a Balaton – no meg a jó kedv és vidámság.  Bujtor István – Ötvös Csöpi mindig jelen van nagy pofonjaival, amikor egy vitorlás elsuhan a vízen, örökzöld mondatai pedig valamennyi generáció fülében ott csengenek. A fesztivál megpróbálja a művész mellett a humort és a költészetet is visszaadni a filmvásznon. A seregszemle versenyprogramjába olyan kisjátékfilmekkel neveztek független filmes alkotók, amelyek Bujtor István szellemi örökségét vállalva elsősorban a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készültek.

A „Nyármarasztó 2012″ rendezvénysorozat keretében meghirdetett Bujtor Filmfesztivál megnyitójára, és azt követő vetítésekére a Bujdosó pincében kerül sor augusztus 19-én vasárnap. Huszadikán 13 órakor a díjakat átadó testvér, az alkotótársként is Bujtorral együtt dolgozó Frenreisz Károly zeneszerzővel, a legendás Locomotiv GT alapítójával találkozhat a közönség a (harmadik testvér) Latinovits Zoltánról elnevezett Művelődési Házban. Majd este a Kertmoziban maga Ötvös Csöpi is jelen lesz: a fesztivál záróakkordjaként A Pogány Madonnát vetítik.  A film érdekessége a magyar akciófilmek eredete is egyben. Annak idején a népszerű Piedone sorozat főszereplőjének Bujtor kölcsönözte a magyar hangját, és épp Bud Spencer volt az, aki egy találkozásuk alkalmával felvetette az ötletet a színésznek, amit 1980-ban megvalósított.

Augusztus 19-én Balatonszemesen a Bujdosó Pincében 10:00 órakor tartják a fesztivál megnyitóját, ekkor vetítik a versenyfilmeket is. Az ünnepen, augusztus 20-án a Latinovits Művelődési Házban 13:00 órakor veszi kezdetét az eredményhirdetés Freinreisz Károllyal, majd este 21:00 órakor a Kertmoziban A Pogány Madonna című híres Bujtor filmmel emlékeznek a színész-rendezőre.

A versenyprogram zsűrijében Dékány István filmrendező, Kalász József rendező, a MAFSZ elnökségi tagja, és Kiss László versrendező, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Alapítvány kuratóriumának elnöke foglal helyet. A Bujtor Filmfesztivál részletes versenyprogramja a vers.hu oldalon olvasható, itt:

III. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogram

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top