Barion Pixel
Connect with us

Csizmazia Dóra

Sikerek művészet és sport terén

SZEKSZÁRD | Csizmazia Dóra nyolc éve vesz részt különböző versmondó versenyeken, és eddig minden alkalommal díjjal tért haza. Az utóbbi években pedig versenyszerűen kajakozik, szintén eredményesen.

A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban részesült nemrégiben Csizmazia Dóra, a Garay-gimnázium diákja, aki a művészet, valamint a sport területén is kiváló eredményeket ért már el. – A vers volt előbb – kezdte a 14 éves szekszárdi lány. Élete első versmondó versenyén Pakson vett részt első osztályos korában – Csukás István: Sün Balázs című gyermekversét adta elő. A Magyar Versmondók Egyesületének tagjai: Kiss László, Wiegmann Alfréd, Lutter Imre és Szennik Éva már ekkor felfigyeltek tehetségére, és azóta nyomon követik szerepléseit, segítik őt tanácsaikkal.

Ám színpadon már korábban, óvodásként szerepelt először. Az édesanyja által rendezett Tök és a csikó című mesejátékban improvizált, színpadi spontaneitását pedig máig megőrizte. Legutóbb például a Babits Mihály Kulturális Központ karácsonyváró programján lépett fel, és akkor is az improvizáció eszközével vonta be a főleg gyermekekből álló közönséget az előadásba. Persze a szövegtanulással sincs gondja. Még éppen csak tudott olvasni, amikor első színpadi főszerepét játszotta a Lencsefia című darabban egy Mészöly Emléknapon. A szövegkönyv elsajátításához pedig elég volt neki a karácsonyi szünet.

Szavalatait rangos szakemberek dicsérik
Szavalatait rangos szakemberek dicsérik
Dóri hat éven át szerepelt az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválon, többnyire főszerepekben. A csoportja minden évben aranyminősítést szerzett, és többször meghívást kaptak az országos gálára is. Dóri emellett kiváló eredménnyel végezte el az alapfokú művészeti iskola hat évfolyamát drámatagozaton. Színdarabokban azonban már ritkán szerepel, a versmondás viszont megmaradt. Nyolc éve vesz részt különböző versmondó versenyeken – ma már főleg országos és nemzetközi megmérettetéseken -, és minden alkalommal díjjal tért haza. Első helyezések, arany-, ezüst-, bronzminősítések, különdíjak fémjelzik szavalatait. Legjobb eredményeit a „Regősök húrján” országos vers- és prózamondó versenyeken és a Kaleidoszkóp versfesztiválokon érte el, amelyen díjazták már fesztivál-, reménység-, kiemelt arany és nívódíjjal is.
Kiderült, hogy jók az adottságai a kajakozáshoz is

Dóri három éve került komolyabb kapcsolatba a sporttal, bár már korábban is az élete része volt a mozgás. Elmondta, hogy első osztályos korában nagy lelkesedéssel jelentkezett kézilabdázni. Eleinte szivacslabdával játszottak, de amikor bőrlabdára váltottak, rájött, hogy fél a labdától. A kajakozással egy majálison ismerkedett meg, ahol a Szekszárdi Kajak-Kenu Egyesület jóvoltából a Prométheusz park taván lehetett kipróbálni a sportágat. Megtetszett neki, és az edzők is azt mondták, jó adottságai vannak, ezért hívták edzésre. Akkor még nem, csak egy hónappal később csatlakozott a csapathoz, miután egy sportágválasztó programon ismét kajakba ült. Jámborné Inger Nikoletta edző akkor már a szülőkkel is felvette a kapcsolatot, és azóta ő, illetve a férje, Jámbor Attila segítik Dórit a felkészülésben. És Bogos Virágnak is sokat köszönhet, aki ösztönözte őt a jó teljesítményre.
Többször volt mélyponton, az elmúlt év viszont remek eredményeket hozott, és ez lendületet adott a folytatáshoz. A célja az volt, hogy a korosztályos országos magyar bajnokságon bekerüljön az első tízbe. A terv megvalósítása jól sikerült, hiszen hatodik helyezést ért el, a diákolimpián pedig első lett. Egyelőre hosszabb távokon versenyez, de idővel szeretne síkvízi kajakban is helytállni, illetve párosban, Ács Annával is szeretne jól szerepelni, nagy versenyeken bizonyítani.

Az értékeléseken sokszor dicsérték azt a teljes átélést, amellyel egy-egy verset előad. Azt mondja, a líra közelebb áll hozzá, mint a próza, mert versmondás során tudja igazán kifejezni az érzelmeit. Kezdetben főleg kortárs szerzők – például Lackfi János, Nógrádi Gábor – műveit szavalta, ma viszont már elvárják tőle klasszikus, komoly hangvételű költemények előadását is, így Radnóti Miklós, József Attila, vagy éppen Babits Mihály verseit is hallhatja tőle a közönség.

Dóri sokat szerepel Szekszárd és más települések, egyesületek rendezvényein is. Minden évben díjazottja a megyeszékhely Mecénás pályázatának, valamint hétszer nyerte már el a Tolna Megye kitüntető címet. Felkészítői Báló Marianna, a Garay-gimnázium tanára és édesanyja, Csizmazia Ferencné.

Sport terén a báty a példakép

Édesanyja főleg a versmondásban, édesapja pedig a sportra való felkészülésben segíti Dórát. Sokat olvas a témában, lelkesíti őt. Az ajándékba kapott „Ahogy tőlünk telt – A kajak-kenu sport sikertörténete” című riportkönyvből is erőt tud meríteni a gimnazista lány. Azt mondja, sport terén a példaképei közé tartozik 23 éves bátyja is, aki a zombai labdarúgó csapat tagjaként megyebajnok lett, és mindig megszállottan dolgozott a sikerért.
Ha versmondásról van szó, a nagymamák tartoznak Dóri legnagyobb rajongói közé, aki nem érzi megterhelőnek a sport és a művészet összeegyeztetését. Heti nyolc edzése van, háromszor reggel, és olyankor szinte minden percre pontosan be van osztva. Általában késő délután ér haza, akkor tanul és mond verset. De nem bánja a feszített tempót, mert úgy véli, a kiszámítható rendszer nélkül elfolynának a napjai. Dóri egyébként édesanyja példáját követve tanítói pályára készül.

Mónika Csizmazia fényképe.Mónika Csizmazia fényképe.

 

To Top