Barion Pixel
Connect with us

Budapesti és Közép-magyarországi Versmondó Egyesület

A Budapesti és Közép-magyarországi Versmondó Egyesület (BVE) 2004. május 15-én alakult meg Bella István Kossuth-díjas költő védnökségében, a budapesti Fészek Klubban. A legendás hely és az élő legendák, mint például Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költő, aki az egyesület tiszteletbeli elnöke, bátorítást sugallnak a költészetért, a versmondó előadóművészetért tenni vágyóknak. Egy kis csapat jókora holdudvarral (kb. 300 egyesületi tag), nagy energiával és biztos háttérrel kezdte meg munkáját: az egyesület a Magyar Versmondók Egyesületének tagszervezete, szakmai munkáját a Magyar Versmondók Egyesületének segítségével végzi.

Az egyesület pedagógiai és ifjúsági szakmai szervezet. Célja a magyar nyelvű vers- és prózamondó kultúra és a pódiumi műfajok ápolása, az egyetemes és a magyar irodalom népszerűsítése. Kiemelten fontos céljának tekinti a vers-és prózamondók, illetve műhelyek segítését, az országos, határon túli, regionális és helyi, valamint réteg versenyek szakmai segítését, a vers-és prózamondó szakképesítés megszervezését, alkotóinak és alkotásainak kiajánlását, népszerűsítését. További célja az ifjúság társadalmi és kulturális identitásának erősítése a drámapedagógia, a költészet, a versmondás segítségével.

Az egyesület az amatőr és hivatásos vers- és prózamondók, előadóművészek, a regionális megyei és helyi versmondó műhelyek, valamint réteg vers- és prózamondó versenyek szakmai támogatója és koordinátora. Mint ilyen, a régió kiemelkedő kulturális civilszervezeteivel, intézményeivel, klubjaival és önképző köreivel szoros együttműködésre törekszik. Az egyesület szakmai érdekképviseletet is ellát: kezdeményezi a pódiumi műfajok, a vers- és prózamondás anyagi és erkölcsi támogatását. Céljának tekinti, hogy tagjai sorába szervezze a vers- és prózamondó versenyek rendezőit, akárcsak az általános, közép- és felsőfokú oktatásban részesülőket, a felvidéki magyarság minél szélesebb körű bekapcsolása az egyesület munkájába.

A Budapesti és Közép-magyarországi Versmondó Egyesület saját rendezvényének tekinti az évenkénti mozgássérültek Varázsének versmondó versenyét; a Költészet Napja alkalmából tartandó VersGálát; és a kétévente rendezendő Vidám Művek Fesztiválját, ahol társrendező.
A régió eseményeinek megrendezésében együttműködést vállal a Magyar Versmondók Egyesületének tagszervezeteivel; a Magyar Színjátékos Szövetséggel és más hasonló célú társadalmi szervezetekkel.
A BVE budapesti központtal jött létre, földrajzilag a főváros mellett Pest megye és Komárom-Esztergom is hozzátartozik.
A szervezet saját műhelye a Budapesti Versmondó Klub, amely két szekcióban, a színházi és a pódiumi csoportban dolgozik, neves szakembereink közreműködésével.

Az egyesület elnöksége működésében hatékony szerepet vállal Kiss László rendező, a Versmondó főszerkesztője, dr. Lutter Imre előadóművész, drámapedagógus, Kiss Mariann, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója, Wiegmann Alfréd rendező és Szennik Éva kommunikációs szakember.

 

To Top