Barion Pixel
Connect with us

ART? Használ! – szót emelnek a művészeti élet szervezői

Hírek

ART? Használ! – szót emelnek a művészeti élet szervezői

A közművelődés jelenlegi helyzetéről és a művészeti tevékenységek életminőség-javító szerepéről tartott egész napos konferenciát november 30-án, szerdán a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus közelmúltban megalakult Művészeti Tanácsa, az országos hatókörű művészeti civilszervezetek közreműködésével. A konferencia fővédnöke V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A konferencia nem titkolt célja: a helyi és országos döntéshozók és a média figyelmét a több százezer embert érintő művészeti aktivitásokra irányítani. Az első hangsúlyozandó tétel, hogy a művészeti közösségek helyzetének, valamint a közművelődés alapvető intézményi és társadalmi szervezeti hálójának kérdése megtartása, fejlesztése stratégiai közérdek, nem pedig magánügy! Az értékteremtő és értékmegőrző kreatív életformákról, a közösségi művelődés kiemelt fontosságáról, a művészet életminőség-javító voltáról, valamint az élet-hosszig-tartó tanulásban elfoglalt szerepéről folyó tanácskozásra a Budai Vigadó színháztermébe várják az érdeklődőket november 30-án, szerdán 10 órától.

Az ART? Használ! áthallásos címet viselő rendezvény a nemhivatásos művészeti ágak társadalmi szerepéről, a kreatív művészeti aktivitások társadalmi jelentőségéről, szerepvállalásáról, hasznosságáról és hatásáról szól. A szervezők a közművelődésben meghatározó művészeti területek szemszögéből, a különböző korosztályokat is érintően elemzik, hangsúlyozzák a tehetségkutatás és -gondozás, az értékteremtés és -megőrzés, a közösségben és a közösségért létrejövő alkotások fontosságát az egyes művészeti ágak képviselőinek közreműködésével.. A képző- és iparművészet, a drámapedagógia, a vers- és prózamondás, a közös éneklés, a kórusok, a színjátszás különösen a vidéki Magyarországon jelenik meg – a hordozott művészeti esztétikai értéken túlmutató – építő közösségi művelődési tevékenységként. Ezért a szakmai előadókon túl V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, az esemény fővédnöke is szót emel a társadalmi és az állami szerepvállalásért. A konferenciát megnyitja: Borbáth Erika, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főigazgatója, a Művészeti Tanács elnöke, felszólal Schéffer Anna, az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság elnöke, a Művészeti Tanács társelnöke; előadásokat tartanak: Perenyei Mónika, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, Trencsényi László egyetemi docens, Gabnai Katalin író, drámapedagógus, Dombi Ildikó, a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodájának vezetője, Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség Europa Cantat alelnöke, a KOTA elnökségi tagja, Cseh Béláné, a borsodnádasdi Botcsinálta Komédiások vezetője, Tóth Zsuzsanna, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa, Ember Csaba karnagy, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke, Lang András és Dakó Andrea, a MagNet Bank képviseletében.

A konferenciára való részvétel ingyenes. A szervezők kérik, hogy az érdeklődők előzetesen jelezzék részvételi szándékukat a kissl@mmikl.hu e-mail címen, 2011. november 28-ig. Jelentkezési lap letölthető az www.mmikl.hu honlapról.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

To Top