Barion Pixel
Connect with us

Árny az árnyban…

Versszínház Radnóti Miklós életéről

Turek Miklós versszínházi előadása (2007)

“Radnóti Miklós oly átlátszóan tiszta volt, hogy az ilyet nem szoktuk nagynak tekinteni életében; persze épp ez az átlátszóság az igazi nagyság…” (Weöres Sándor)

Weöres Sándor Radnóti Miklóst méltató szavait a magyar irodalomtörténet gyönyörűen igazolta. Az utókor ítélete dönt a költők értékéről, nem a jelen.

Radnóti Miklós 1909-ben született, Faludy György 1910-ben. Egy év! Egy esztendő különbség születésük dátumában! Radnótit 1944-ben veszítettük el, Faludy 2006-ban hagyott itt bennünket. 62 év haláluk dátumában!
„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…”! – talán nincs is magyar ember, aki, ezt a sort ne ismerné. Nem tudhatom, másnak mit jelentenek az idézett szavak, de hátborzongató belegondolni, hogy – ha Radnóti élete másképpen alakul – talán ma is köztünk élhetne. A költő, aki ezt a csodálatos mondatokat leírta, talán nincs is olyan távol tőlünk, mint azt általános- és középiskolai tanulmányainkból érezzük.

A tartalom:

Radnóti sorsa csak egy a közép-európai tragikus költősorsok közül. Hazaszeretete életének
utolsó pillanatáig átsugárzik költészetén. Ezt az utolsó pillanatot mutatja meg az előadás, amikor a létnemlét közötti senkiföldjén a lélek visszanéz földi életére. Versein át láthatjuk megalkuvások nélküli, hányatatott életét, melyet a szerelem és a költészet jegyében élt.
A végső pillanat élet és halál közötti pillanása. Élet-emlékek egy pillanatnyi évben. Egy év – 12 hónap!

A forma:

Az előadás formája: monodráma. Egyszemélyes színház, minimális technikai igényekkel.
Időtartama 60 perc. Ez az előadás harmadik része Turek Miklós színművész versszínházi előadássorozatának, melyben József Attila és Faludy György életét és költészetét ismerheti meg a közönség, hasonlóan monodrámai formában.

Turek Miklós honlapja: turekmilos.hu

 

 

To Top