Connect with us

Árny az árnyban…

Versszínház Radnóti Miklós életéről

Turek Miklós versszínházi előadása (2007)

“Radnóti Miklós oly átlátszóan tiszta volt, hogy az ilyet nem szoktuk nagynak tekinteni életében; persze épp ez az átlátszóság az igazi nagyság…” (Weöres Sándor)

Weöres Sándor Radnóti Miklóst méltató szavait a magyar irodalomtörténet gyönyörűen igazolta. Az utókor ítélete dönt a költők értékéről, nem a jelen.

Radnóti Miklós 1909-ben született, Faludy György 1910-ben. Egy év! Egy esztendő különbség születésük dátumában! Radnótit 1944-ben veszítettük el, Faludy 2006-ban hagyott itt bennünket. 62 év haláluk dátumában!
„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…”! – talán nincs is magyar ember, aki, ezt a sort ne ismerné. Nem tudhatom, másnak mit jelentenek az idézett szavak, de hátborzongató belegondolni, hogy – ha Radnóti élete másképpen alakul – talán ma is köztünk élhetne. A költő, aki ezt a csodálatos mondatokat leírta, talán nincs is olyan távol tőlünk, mint azt általános- és középiskolai tanulmányainkból érezzük.

A tartalom:

Radnóti sorsa csak egy a közép-európai tragikus költősorsok közül. Hazaszeretete életének
utolsó pillanatáig átsugárzik költészetén. Ezt az utolsó pillanatot mutatja meg az előadás, amikor a létnemlét közötti senkiföldjén a lélek visszanéz földi életére. Versein át láthatjuk megalkuvások nélküli, hányatatott életét, melyet a szerelem és a költészet jegyében élt.
A végső pillanat élet és halál közötti pillanása. Élet-emlékek egy pillanatnyi évben. Egy év – 12 hónap!

A forma:

Az előadás formája: monodráma. Egyszemélyes színház, minimális technikai igényekkel.
Időtartama 60 perc. Ez az előadás harmadik része Turek Miklós színművész versszínházi előadássorozatának, melyben József Attila és Faludy György életét és költészetét ismerheti meg a közönség, hasonlóan monodrámai formában.

Turek Miklós honlapja: turekmilos.hu

 

 

To Top