Connect with us

A pótszék is kevés volt a vershez

Hírek

A pótszék is kevés volt a vershez

Nem fértek el a pótszékek a Műcsarnokban a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Költészet Napi gálaestjén: sokan csak a külső teremben és a büfében tudták végighallgatni a szerkesztett versszínházi műsort, annyian gyűltek össze József Attila és Márai Sándor születésnapján a verset ünnepelni.
Az esten a költészet többféle színpadi formája is megjelent: a klasszikus versmondás mellett verszene, előadóest és performansz is várta a közönséget április 10-én, szombaton 17.00 órától. A költészetnapi ünnep címe önmagában is áthallásos volt. Lutter Imre előadóművész, az est szervezője és a Versszínház igazgatója mottóul azt adta: Nincs más választás! Ebben igaza lett: a közönség a versmondás mellett döntött, olyannyira, hogy végül nem fértek el a Műcsarnokban.

Fellépett Körtvélyessy Zsolt, Andai Kati és Bakos-Kiss Gábor színművész, Mohai Gábor és Kádek Heny előadóművész, a 7határ együttes, Turczi István József Attila-díjas költő. Óriási sikert aratott Takátsné Földi Zsuzsanna, a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló tagjainak egyike, aki Arany János Családi kör című versét mondva és jelelve együtt adta elő. Ősbemutatót hallott a publikum Karinthy Frigyes Ősz című versének megzenésítésével, és színpadra léptek a Kaleidoszkóp VersFesztivál és más versmondó események díjazottjai, valamint Wiegmann Alfréd, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. Kinizsi Ottó és Lutter Imre, akik a Magyar Versmondók Egyesületének vezetői, moderálásukkal végigcsipkelődték az estét, élces hangvételű, spontán leosztott jó- és rosszfiú szerepükkel igazi színeket vittek az estbe.
Pataki András, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke és Kiss László elnök több díjat, címet és diplomát adott át. Magiszter Versmondó diplomát nyújtottak át Rékai Nándor színművésznek, Aradi Balázs versmondónak, Mach András versmondónak és Hajvert Ákosnak, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. Utóbbi művész helyett kollégája vette át a címet, mert a vajdasági tagszervezet ugyancsak ma tartotta költészetnapi estjét Bácsfeketehegyen.
VersGondnok elismerést vehetett át Veréb Csaba és Halász György grafikus, Ki viszi át a szerelmet díjat kapott Konrád Antal színművész, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, és Káelné Kovács Rita, Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület elnöke.
A költészet, a versmondó előadóművészet és a versszínházi műfaj népszerűsítéséért a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Tóth Zsuzsanna előadóművésznek és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátusnak A Verskultúra Lovagja kitüntető címet adományozta. A kitüntetettek tevékenysége nagymértékben hozzájárult a vers társadalombeli térhódításához, a versmondás, mint Hungarikum népszerűsítéséhez, és a versszínházi irányzatok kiteljesedéséhez. A Művelődési Intézet nevében Borbáth Erika főigazgató vette át a díjat.

Az estet fogadás zárta, amelyen Turczi István költő, az egyesület irodalmi alelnöke mondott pohárköszöntőt, a közönség pedig éjszakába nyúlóan maradt a Műcsarnokban és beszélgetett a költészetről és a versszínházi jelenségekről. A házigazdák Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Szennik Éva kommunikációs alelnök voltak.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top