Connect with us

A pótszék is kevés volt a vershez

Hírek

A pótszék is kevés volt a vershez

Nem fértek el a pótszékek a Műcsarnokban a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Költészet Napi gálaestjén: sokan csak a külső teremben és a büfében tudták végighallgatni a szerkesztett versszínházi műsort, annyian gyűltek össze József Attila és Márai Sándor születésnapján a verset ünnepelni.
Az esten a költészet többféle színpadi formája is megjelent: a klasszikus versmondás mellett verszene, előadóest és performansz is várta a közönséget április 10-én, szombaton 17.00 órától. A költészetnapi ünnep címe önmagában is áthallásos volt. Lutter Imre előadóművész, az est szervezője és a Versszínház igazgatója mottóul azt adta: Nincs más választás! Ebben igaza lett: a közönség a versmondás mellett döntött, olyannyira, hogy végül nem fértek el a Műcsarnokban.

Fellépett Körtvélyessy Zsolt, Andai Kati és Bakos-Kiss Gábor színművész, Mohai Gábor és Kádek Heny előadóművész, a 7határ együttes, Turczi István József Attila-díjas költő. Óriási sikert aratott Takátsné Földi Zsuzsanna, a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló tagjainak egyike, aki Arany János Családi kör című versét mondva és jelelve együtt adta elő. Ősbemutatót hallott a publikum Karinthy Frigyes Ősz című versének megzenésítésével, és színpadra léptek a Kaleidoszkóp VersFesztivál és más versmondó események díjazottjai, valamint Wiegmann Alfréd, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. Kinizsi Ottó és Lutter Imre, akik a Magyar Versmondók Egyesületének vezetői, moderálásukkal végigcsipkelődték az estét, élces hangvételű, spontán leosztott jó- és rosszfiú szerepükkel igazi színeket vittek az estbe.
Pataki András, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke és Kiss László elnök több díjat, címet és diplomát adott át. Magiszter Versmondó diplomát nyújtottak át Rékai Nándor színművésznek, Aradi Balázs versmondónak, Mach András versmondónak és Hajvert Ákosnak, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. Utóbbi művész helyett kollégája vette át a címet, mert a vajdasági tagszervezet ugyancsak ma tartotta költészetnapi estjét Bácsfeketehegyen.
VersGondnok elismerést vehetett át Veréb Csaba és Halász György grafikus, Ki viszi át a szerelmet díjat kapott Konrád Antal színművész, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, és Káelné Kovács Rita, Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület elnöke.
A költészet, a versmondó előadóművészet és a versszínházi műfaj népszerűsítéséért a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Tóth Zsuzsanna előadóművésznek és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátusnak A Verskultúra Lovagja kitüntető címet adományozta. A kitüntetettek tevékenysége nagymértékben hozzájárult a vers társadalombeli térhódításához, a versmondás, mint Hungarikum népszerűsítéséhez, és a versszínházi irányzatok kiteljesedéséhez. A Művelődési Intézet nevében Borbáth Erika főigazgató vette át a díjat.

Az estet fogadás zárta, amelyen Turczi István költő, az egyesület irodalmi alelnöke mondott pohárköszöntőt, a közönség pedig éjszakába nyúlóan maradt a Műcsarnokban és beszélgetett a költészetről és a versszínházi jelenségekről. A házigazdák Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Szennik Éva kommunikációs alelnök voltak.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top