Barion Pixel
Connect with us

A pótszék is kevés volt a vershez

Hírek

A pótszék is kevés volt a vershez

Nem fértek el a pótszékek a Műcsarnokban a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Költészet Napi gálaestjén: sokan csak a külső teremben és a büfében tudták végighallgatni a szerkesztett versszínházi műsort, annyian gyűltek össze József Attila és Márai Sándor születésnapján a verset ünnepelni.
Az esten a költészet többféle színpadi formája is megjelent: a klasszikus versmondás mellett verszene, előadóest és performansz is várta a közönséget április 10-én, szombaton 17.00 órától. A költészetnapi ünnep címe önmagában is áthallásos volt. Lutter Imre előadóművész, az est szervezője és a Versszínház igazgatója mottóul azt adta: Nincs más választás! Ebben igaza lett: a közönség a versmondás mellett döntött, olyannyira, hogy végül nem fértek el a Műcsarnokban.

Fellépett Körtvélyessy Zsolt, Andai Kati és Bakos-Kiss Gábor színművész, Mohai Gábor és Kádek Heny előadóművész, a 7határ együttes, Turczi István József Attila-díjas költő. Óriási sikert aratott Takátsné Földi Zsuzsanna, a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló tagjainak egyike, aki Arany János Családi kör című versét mondva és jelelve együtt adta elő. Ősbemutatót hallott a publikum Karinthy Frigyes Ősz című versének megzenésítésével, és színpadra léptek a Kaleidoszkóp VersFesztivál és más versmondó események díjazottjai, valamint Wiegmann Alfréd, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. Kinizsi Ottó és Lutter Imre, akik a Magyar Versmondók Egyesületének vezetői, moderálásukkal végigcsipkelődték az estét, élces hangvételű, spontán leosztott jó- és rosszfiú szerepükkel igazi színeket vittek az estbe.
Pataki András, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke és Kiss László elnök több díjat, címet és diplomát adott át. Magiszter Versmondó diplomát nyújtottak át Rékai Nándor színművésznek, Aradi Balázs versmondónak, Mach András versmondónak és Hajvert Ákosnak, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. Utóbbi művész helyett kollégája vette át a címet, mert a vajdasági tagszervezet ugyancsak ma tartotta költészetnapi estjét Bácsfeketehegyen.
VersGondnok elismerést vehetett át Veréb Csaba és Halász György grafikus, Ki viszi át a szerelmet díjat kapott Konrád Antal színművész, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, és Káelné Kovács Rita, Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület elnöke.
A költészet, a versmondó előadóművészet és a versszínházi műfaj népszerűsítéséért a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház Tóth Zsuzsanna előadóművésznek és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátusnak A Verskultúra Lovagja kitüntető címet adományozta. A kitüntetettek tevékenysége nagymértékben hozzájárult a vers társadalombeli térhódításához, a versmondás, mint Hungarikum népszerűsítéséhez, és a versszínházi irányzatok kiteljesedéséhez. A Művelődési Intézet nevében Borbáth Erika főigazgató vette át a díjat.

Az estet fogadás zárta, amelyen Turczi István költő, az egyesület irodalmi alelnöke mondott pohárköszöntőt, a közönség pedig éjszakába nyúlóan maradt a Műcsarnokban és beszélgetett a költészetről és a versszínházi jelenségekről. A házigazdák Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Szennik Éva kommunikációs alelnök voltak.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top