Barion Pixel
Connect with us

A Nemzeti VERSeny zsűrije 2017-ben

 

Bakos-Kiss Gábor
színművész:

A Nemzeti Színház társulatának és a Magyar Versmondók Egyesületének oszlopos tagja. 1981-ben született Nyíregyházán. Elvégezte a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Játszik és rendez is, a Nemzeti mellett a Váci Dunakanyar Színházban és az Első Magyar Versszínházban. 2014-ben jelent meg a Bíbor parázson című dupla korongos Radnóti emlékalbum, amelynek egyik főszereplője. A Csokonai Nemzeti Színház Nívódíja mellett elnyerte a Máthé Erzsi ösztöndíjat, és magáénak tudhatja a Ki viszi át a Szerelmet kitüntetést is. A versmondásban középiskolás kora óta jeleskedik, a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál első évében kapta Kaleidoszkóp-díját.

Kiss László
rendező:

A Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Versmondó folyóirat főszerkesztője, Csokonai-, Bessenyei György- és Radnóti-díjas művésztanár. 1947-ben született Budapesten. 1973-ban szerzett népművelés-könyvtáros szakképesítést, majd elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Karát, később államigazgatási szakvizsgát tett. Alapítója a Magyar Szín-Játékos Szövetségnek. Korábban a kultuszminisztérium vezető főtanácsosa, illetve a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa volt. Jelenleg egyebek mellett a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, a színészkirály életművét bemutató és ápoló tanulmányok, versenyek és konferenciák gondozója, szervezője.

Lutter Imre
előadóművész, producer:

Radnóti- és Wlassics Gyula-díjas előadóművész, drámapedagógus és médiaszakember, többek között a Miskolci Egyetem jogi karán és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett. A Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál igazgatója és a Költők Világkongresszusa magyarországi felügyelő bizottsági tagja. Radnóti-díját a költő özvegyével, Gyarmati Fannival együtt kapta. A TV2 száguldó riportereként lett ismert, több kötete, antológiája jelent meg, 2014-ben két dupla korongos hangoskönyv Radnóti Miklós és kortárs költők tollából, illetve egy a Holokauszt Emlékév alkalmából, 2017-ben Ócska keringő című versszínházi előadásának hanganyaga a Kávészünet zenearral közös feldolgozásban Amerikában debütált. Nem egy alkalommal turnézott saját előadóestjeivel az Egyesült Államokban és Kanadában. Több mint 30 saját gyártású televíziós műsor, dokumentumfilm és klip megálmodója, megalkotója.

Nagy-Kálózy Eszter
színművész:

Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház társulatának tagja. 1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kerényi Imre osztályában. 1986-tól 1988-ig a Madách Színház tagja, 1988 és 1990 között a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze volt. 1990 és 1993 között a Radnóti Színházban lépett fel, majd 1996-ig a Művész Színházban és a Thália Színházban szerepelt. 1997 óta a Kelemen László színkör tagja. 2000-től két éven át az Új Színház tagja volt, 2003 után pedig a Veszprémi Petőfi Színházban szerepelt. 2013-tól a Nemzeti Színház művésze. Mindig közel állt hozzá a költészet, és fontos számára a versmondás.

Szabó László
kommunikációs szakember:

1970-ben született, Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán és az Államigazgatási Főiskolán szerzett diplomát. 1999 és 2002 között az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) helyettes államtitkára volt. 2007 márciusától a Magyar Televízió Közalapítvány, majd 2009 júliusától a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének tagja. A Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Budapesti Gazdasági Főiskolán adjunktus, tanár, emellett üzletember volt. 2011 januárjától a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tanácsadója, 2011 márciusától kommunikációs igazgatója volt. A Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a Magyar Teátrumi Társaság titkára és a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője.

 

A döntőben zsűritagként közreműködik még:

Fehér Ildikó
színművész, előadóművész

Miskolc és Szeged mellett Budapesten a Gózon Gyula Kamaraszínházban és a Soproni Petőfi Színházban is játszik, illetve rendezett. Művészetét a tiszta, szép szövegmondás jellemzi. Több önálló estje van. A Versmondók Egyesületének gyakori zsűritagja.

Olt Tamás
színművész, rendező, színdarabíró

a Nemzeti Színház társulatának tagja, a Magyar Versmondók Egyesületének állandó fellépője. Rendez Nyíregyházán, Debrecenben és számos más színházban is, Radnóti és Karinthy avatott tolmácsolója. Több előadása van műsoron, melyet íróként és rendezőként is jegyez. Rendezett a Kárpátaljai Magyar Nemzeti Színházban, a Nemzeti Színházban, a Váci Dunakanyar Színházban, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban és jelenleg a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Maga is alkotója és ötletgazdája a Bíbor parázson című dupla korongos hangoskönyvnek, amit Bakos-Kiss Gáborral, Lutter Imrével és Kiss Lászlóval közösen hoztak létre.

Néhány díja a teljesség igénye nélkül:
Kazinczy-érem (2003)
Évad-díj (2008)
Államalapító-díj (2010)
Kelet-Magyarország nívódíj (2010)
Thália Alapítvány nívódíj (2011)
Thália nyakkendő (2013)
Mensáros-díj (2014)
Katona József drámaíró pályázat alkotói díja (2013)
Magyar Művészeti Akadémia írói ösztöndíja (2015)
Thália Humorfesztivál írói és rendezői különdíj (2016)
Kaleidoszkóp-díj (fődíj a Kaleidoszkóp VersFesztiválon a Móricz Zsigmond Színházzal, A lélek hossza című előadásáért, 2010)

 

To Top