Barion Pixel
Connect with us

A Nemzeti VERSeny menete, tematikája, fordulói 2018-ban

Összefoglaló segítség:

Hazai és határon túli magyar versmondókat is várunk! Négy magyar költeménnyel lehet jelentkezni, amelyek közül egy kortárs költő verse, egy az első világháborúhoz kapcsolódik, és kettő szabadon választott. Elsőként egyet szükséges videóra venni és felölteni a YouTube-ra, a középdöntőben egy másik verset kell megfilmesíteni vagy versklipet készíteni, a maradék kettőt pedig a döntőben előadni (ezek egyike kell, hogy a világháborúhoz kapcsolódjon témáját, tartalmát, hangulatát vagy utalásait tekintve).

2018 az első világháború befejezésének századik évfordulója, melynek alkalmából a III. Nemzeti VERSeny döntő tematikája a Nagy Háborúval kapcsolatos költészetre épül, amellett, hogy a VERSeny a klasszikus és kortárs irodalom szabadon választott verseinek is teret ad.

1918 tizenegyedik hónapjának, 11. napjának, 11. órájában ért véget az I. Világháború. November 11-én, délelőtt 11 órakor 2 perce a világon sokfelé megáll az élet, hogy így emlékezzenek azokra, akik feláldozták az életüket.

Történeti háttér:

Belgium Flamand régiójában zajlott le a II. Ypresi Csata 1915. április 21. és május 25. között. Itt vetették be először a németek a klorin harcigázt. A Kanadai Expedíciós Hadtest állásait április 22-én támadták klorinnnal a németek, ennek ellenére a kanadaiak tartani tudták az állásaikat, majd 17 nappalon és éjjelen keresztül súlyos harcok bontakoztak ki, ahol szó szerint egyetlen egy percre nem némultak el a fegyverek.

Itt teljesített önkéntes szolgálatot John McCrae alezredes, aki nemcsak katona, hanem orvos és költő is volt. Május 2-án vesztette el a harcmezőn közeli jó barátját Alexis Helmert. A sors mostoha fintoraként neki kellett a temetési szertartást megtartani, ami alatt észrevette, hogy milyen gyorsan nőnek a pipacsok az Ypresi ütközetben elesettek sírján. Ennek hatására a következő nap egy katonai mentőautó platóján megírta az első világégés egyik legnépszerűbb és legtöbbet idézett versét, a Flandria mezejént (In Flanders Fields). A vers hatására pedig az elesett katonák sírján nyíló skarlátvörös pipacs a világ egyik legismertebb szimbólumává vált.

 

John McCrae:
In Flanders Fields

In Flanders Fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders Fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If you break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders Fields.

Flandria mezején
(Nika Géza fordítása)

Flandria mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek
Ez jelöli a mi helyünket;
s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirta ének
Lenn, az ágyúdörgésben
nem hallod őket.
Mi vagyunk a halottak,
kik pár napja még
Éltünk, elestünk, ragyogott
ránk a naplemente
Szerettünk, szerettek minket
s most itt a vég,
Flandria mezején.
Viaskodjatok Ti az ellenséggel;
Átadjuk a fáklyát elhaló kézzel;
Vigyétek Ti azt magasra tartva.
De ha hűtlenek lesztek hozzánk,
mélyén a sírnak
Mi nem tudunk aludni,
bár pipacsok nyílnak
Flandria mezején.

1918. november 11-én, délelőtt 11 órakor írták alá a fegyverszünetet az antant és Németország képviselői. A III. Nemzeti VERSeny döntője az évforduló apropóján az Emlékezés Napjának hétvégéjén, november 10-én és 11-én lesz a Nemzeti Színházban.


A VERSENY FORDULÓI 2018-BAN


Az első forduló (versmondás videofelvételen):

  • nevezési határidő: 2018. május 31.
    eredményhirdetés: 2018. június 20.

Elsőként minden versenyző négy magyar költő már megjelent versével nevezhet be, amelyek közül egyet kell az első fordulóban beküldeni, méghozzá a 21. század vizuális eszközeit is alkalmazva, telefonnal vagy kamerával rögzített vágatlan videón (versvideó). A megjelölt négy vers egyikének a Nagy Háború (első világháború) témájához kell kapcsolódnia, egynek pedig kortárs költőtől kell származnia. (Kortárs költőnek tekintjük a ma élő és tíz éven belül elhunyt szerzőket. A választható versek összeállításához a következő két forduló leírása is fontos információkat tartalmaz!) A versvideót a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „Nemzeti VERSeny 2018 – versvideo”, és a videó linkjét kell, hogy elküldjék a nemzetiverseny@gmail.com címre, a kitöltött jelentkezési lappal együtt. A felvett vers időtartama lehetőleg ne haladja meg a 3 percet. Szakmai zsűri juttatja tovább – megfelelő számú jelentkező esetén – a legjobbnak vélt legalább 80 versenyzőt a következő fordulóra, egy adott pontszámmal, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon tíz versenyzőt. A nevezési lap és a versvideó beküldési határideje: 2018. május 31., eredményhirdetés a tervek szerint 2018. június 20-án lesz.

 

A második forduló (versek videoklipben):

  • beküldési határidő: 2018. augusztus 1.
    eredményhirdetés: 2018. augusztus 20.

A továbbjutott versenyzők az általuk választott és a nevezési lapon megjelölt négy vers közül egy újabb verset kell, hogy feldolgozzanak, immár film (versfilm) vagy videoklip (versklip) formájában, amelynek hossza legfeljebb 4 perc, ettől csak rendkívüli esetben, a zsűri előzetes jóváhagyásával térhet el a versenyző. A filmet/klipet a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „Nemzeti VERSeny 2018 – versklip”, és annak linkjét kell, hogy elküldjék a nemzetiverseny@gmail.com címre. A versfilm vagy versklip formájára vonatkozóan nincs kitétel, sem a képi világot, sem a zenei és más audio eszközöket tekintve. Szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt 20 versenyzőt a következő fordulóra, egy adott pontszámmal, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon öt versenyzőt. Az első fordulóról továbbjutott versenyzők számára a versklip/versfilm beküldési határideje: 2018. augusztus 1., eredményhirdetés a tervek szerint 2018. augusztus 20-án. A továbbjutott versenyzőknek az eredményhirdetést követően egy hét áll a rendelkezésükre, hogy nagy felbontásban, jó minőségben, MPG vagy MP4 formátumban is eljuttassák a VERSeny e-mail címére a videoklipjüket.

 

A harmadik forduló (élő döntő, versvideokkal):

  • 2018. november 10-11.: a Nagy Háború vége, az Emlékezés Napja

Az élő döntőbe bejutott versenyzők közönség előtt, a Nemzeti Színházban adják elő a jelentkezéskor megjelölt négy vers első két fordulóban be nem mutatott két költeményét, és itt vetítik le a rendezők a döntős versenyzők második fordulós versklipjeit is.

A döntőben választható versek egyikének már a jelentkezéskor szükséges a Nagy Háborúhoz (első világháború) kapcsolódnia. Segítségképp az alábbi költők műveit ajánljuk, de ez nem zárja ki más nívós költők verseit sem, ha a költemény nyilvános folyóiraban vagy kötetben megjelent és a tematikához kapcsolódik.

Ajánlott szerzők:

Ady Endre, Babits Mihály, Tersánszky Józsi Jenő, Szép Ernő, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Zelk Zoltán, Tamási Áron, Gelléri Andor Endre, Gyóni Géza, Móricz Zsigmond, Balázs Béla, Kassák Lajos, Karinthy Frigyes (Így láttátok ti – A háborús irodalom karikatúrája címen közölt torzképek, stílusbravúr, háborúellenes paródiakötet a háború kellős közepén), Sík Sándor, Kafka Margit, Kozma Andor Somogyváry Gyula, Endre Károly, Juhász Géza…

To Top