Barion Pixel
Connect with us

A Fiatal Írók a bölcsészekért

Hírek

A Fiatal Írók a bölcsészekért

A FISZ nyilatkozatban hívja fel a figyelmet arra az “abszurd helyzetre”, hogy ha a felsőoktatás átalakítását a kormány a nyilvánosságra került módon hajtja végre, határainkon túl több magyar szakos bölcsészt fognak képezni, mint Magyarországon.


A FIATAL ÍRÓK SZÖVETSÉGÉNEK NYILATKOZATA
A FELSŐOKTATÁS ÁTALAKÍTÁSA KAPCSÁN,
A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VÉDELMÉBEN

A Fiatal Írók Szövetségét aggodalommal töltik el a felsőoktatási keretszámok és a finanszírozás csökkentésének mértékéről szóló hírek. A rendelkezések már rövidtávon is a magyarországi bölcsészkarok elsorvadását eredményezhetik.

Amennyiben a felsőoktatás átalakítását a Kormány a nyilvánosságra került módon hajtja végre, az az abszurd helyzet állhat elő, hogy határainkon túl több magyar szakos bölcsészt fognak képezni, mint az anyaországban. Magyarország nem engedheti meg, hogy nemzeti tudományainknak, így a magyar irodalom- és nyelvtudománynak ne itthon legyen a központja.

A magyar nyelv, a magyar irodalom művelése nem fölösleges luxus, ez nemzeti identitásunk alapja. A magyarországi bölcsészoktatás a kezdetektől kultúránk szellemi központjainak egyike volt, olyan alkotókat, gondolkodókat adott az országnak, akik pártállásra való tekintet nélkül alapvető helyet foglalnak el közös kulturális emlékezetünkben. Leegyszerűsítő és hamis az a kép, mely szerint a bölcsészkart végzett hallgatók diplomája versenyképtelen volna: számos felmérés, és a munkaerőpiac visszajelzései is azt mutatják, hogy a bölcsészképzés olyan képességek elsajátítását teszi lehetővé, amelyek a piaci szférában is segítik az elhelyezkedést.

A Fiatal Írók Szövetsége mint a magyar irodalom legfiatalabb generációjának képviseletét ellátó szervezet kötelességének tartja felhívni a Kormány figyelmét arra, hogy a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos döntések meghozatalánál vegye figyelembe a fenti érveket, és ne lehetetlenítse el a bölcsészkarok kultúránk, nyelvünk, nemzeti identitásunk megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen munkáját.

A Fiatal Írók Szövetségének elnöksége, Budapest, 2012. december 15.

Látványos tüntetésre készülnek a budapesti középiskolások

Az új felsőoktatási törvány kapcsán a múlt héten kezdtek országos tiltakozó akcióba egyetemi és főiskolai hallgatók, középiskolások, tanárok, független diákszervezetek.

Az eduline azt írja, eddig huszonkét középiskola – többek között a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, a Budai Középiskola és a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium – diákjai csatlakozta a jövő szerdára, a Magyar Tudományos Akadémia főépületéhez meghirdetett diáktüntetéshez.

A “Télirózsás diáktüntetés” nevű esemény Facebook-oldalán az áll, a demonstráció résztvevői egy-egy szál rózsát dobnak majd a Dunába, így tiltakoznak a keretszámvágás, az egyetemek és főiskolák állami támogatásának csökkentése és a hallgatói szerződések ellen. “Mutassuk meg a kormánynak, hogy nem bábuk vagyunk, akiket jobbra-balra lehet következmények nélkül pakolni. Eljött az idő, hogy a magyar középiskolások egy emberként álljanak ki az érdekeik mellett” – írják.

“Nem maguk az intézmények vesznek részt a szerdai rendezvényen, a diákok függetlenül képviselhetik most magukat” – mondta el a Berzsenyi Dániel Gimnáziumba járó egyik főszervező.

Forrás: MTI / Kálmándy Ferenc

Az Index információi szerint a felsőoktatási ügyekkel foglakozó felelősök többféle megoldási javaslattal várják haza Orbán Viktort. A Brüsszelben tartózkodó miniszterelnök a távolból először azt ígérte, hogy már a hétvégén megoldják a felsőoktatási reform kérdését. Pénteken ugyanakkor már azt mondta, hogy „valamikor a jövő héten” öntik végleges formába a keretszámokról szóló kormányrendeletet.

000 DV1368470 Fotó: Thierry Charlier

Állítólag a kisebb kormánypárt, a KDNP körében is teljes a tanácstalanság. A párt csütörtök esti karácsonyi partiján olyan hangokat is lehetett hallani, hogy jobb lenne visszatáncolni vagy legalábbis későbbre halasztani a felsőoktatás nagyszabású átalakítását – ez ugyanis két hónappal a felvételi jelentkezési határidő lejárta előtt nem a legszerencsésebb lépés.

Eddig is Orbán döntött

Egyöntetű nézet ugyanakkor, hogy Orbán Viktor nem olyan típus, aki bármilyen kérdésben meghátrálna. A felsőoktatási ügyekben eddig is Orbán személyes álláspontja volt a döntő. A miniszterelnök a Fidesz politikusait sem engedte beleszólni elképzeléseibe. A kiélezett politikai helyzet miatt azonban most az oktatásügynek kellett kidolgoznia olyan javaslatokat, amelyek „megoldásként” tálalhatóak. Ezek közül Orbán választja majd ki a számára leginkább elfogadhatót.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter legkorábban kedden tárgyalhat a tüntetéseket szervező hallgatói önkormányzatokkal. Kérdés azonban a fentiek fényében, hogy ennek lesz-e bármilyen hatása a végső döntésre, amit legkorábban a szerdai kabinetülésen hozhatnak meg.

Az Index úgy tudja, a tervek szerint az ügy politikai lezárása az lesz, hogy összehívják a Fidesz országos választmányát, amelyet a Fidesz ifjúsági tagozata kezdeményezett. A tagozat ugyanis úgy vette észre, hogy az ingyenes egyetemi helyek drasztikus csökkentése már a párt jövőjét fenyegeti. Forrásaink szerint a választmány feladata lesz, hogy miközben teret ad a kritikai hangoknak, megvitassa és legitimálja az újabb kormányzati döntéseket.

Elkéstek, elszúrták

Információk szerint fideszes körökben nagyon nagy az elégedetlenség a felsőoktatási reform súlyosan elszúrt kommunikációja miatt. „Ez egy olyan rendszer, ami nagyon bonyolult, a részösztöndíj és a diákhitel csak egy-egy eleme. Ha egészében elmagyarázták volna, nem lettek volna ilyen hevesek a reakciók” – mondta egy fideszes forrásunk. Maga Orbán Viktor is többször utalt arra, hogy majd elmagyarázzák, miért lesz jó ez mindenkinek. Pénteken Brüsszelben például azt mondta: „ezzel az átalakítással mindenki jól jár, csak még idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki világosan lássa”.

A kormányzat nemcsak a kommunikációval, magával a döntéssel is késésben van. Az eddigi gyakorlat szerint december közepére általában már nyomtatásban is megjelent a felvételi tájékoztató. Az egyetemre készülők ebből tudhatták meg, melyik szakon van lehetőség állami ösztöndíjas, részösztöndíjas vagy csak önköltséges képzésekre. Innentől másfél hónapjuk volt a felvételi jelentkezések beadására (ez a jól kialakul menetrend már tavaly is megborult, akkor is amiatt, hogy az állami támogatással tanulók létszámkeretéről szóló döntés januárra tolódott – emiatt a jelentkezési határidőt is ki kellett tolni).

A 2013-as keretszámokról idén először november 21-én tárgyalt a kormány, majd december 5-én. Ez utóbbira készült az az előterjesztés, amely az elsőhöz képest drasztikusan, 10 ezerre csökkentette a teljes állami támogatásban tanuló diákok számát, a felerészben fizetős helyekét pedig 40 ezerre emelte.

Nincs is döntés?

Fotó: Kovács Tamás

D AS20121212016Ez a kiszivárgott, a kormány részéről azóta sem cáfolt előterjesztés váltotta ki az elmúlt napok tüntetéseit. A demonstrációk beindulása után ugyanakkor többször elhangzott, hogy a diákok sajtóinformációk alapján, és nem végleges tervezetek ellen tüntetnek. Ezzel védekezett pénteken Brüsszelben Orbán is, mondván még nincs döntés, így „nincs mi ellen tiltakozni”.

Tény: Giró-Szász András a december 6-án tartott tájékoztatón csak arról beszélt, hogy a felsőoktatás átalakításának koncepciójáról tárgyaltak, amelynek csak egy részét jelentik a keretszámok, ezekről viszont egyelőre nem született döntés. Giró-Szász beszélt viszont az egyetemek gazdasági irányításának átvételéről, tanároknak és élsportolóknak meghirdetett ösztöndíjakról is, sőt, a felsőoktatásba 2014-2020 között majd befolyó 1000 milliárdos fejlesztési pénzekről és a diákhitel kedvezményesebbé tételéről is. (A kormányszóvivő megnyilánulásait hitelteleníti, hogy folyton arra hivatkozik megszólalásaiban, hogy a hallgatói szervezetek vezetői közül van, aki már 8-10 éve tanul a felsőoktatásban, csak azt nem teszi hozzá, hogy PhD-képzés keretében, fizetős másoddiplomás képzésen, ő maga pedig 14 évig volt egyetemi hallgató tandíj nélkül, és rögtön utána a Fidesz-közeli Századvégnél helyezkedett el.)

Az állami keretszámok szűkítését, a részben fizetős képzések kiszélesítését a kormányszóvivő azzal indokolta, így a diák is érdekeltté válik abban, hogy ne húzza el tanulmányait. Bejelentette azt is, hogy az állam szolgálatába lépő diplomásoknak visszatérítik a diákhitelt, és a cégeknek is adókedvezményt adnak, hogy alkalmazottaik törlesztési kötelezettségét átvegyék.

Mondja el érhetően Orbán

Egy fideszes informátor szerint most már magának Orbánnak kellene kiállnia, és érthetően elmagyaráznia az elképzeléseket, amelyek egyébként nem rosszak. Forrásunk szerint a magyarázatnak nem a diákhitellel kellene kezdődnie, hanem azzal, hogy az ilyen válságos időszak a családokra is kötelezettségeket ró. A kormány a gyermekes családoknak nem véletlenül nyújt családi adókedvezményt. Tudatosítani kellene mindenkiben, hogy ezt a gyerekenkénti kb havi 10 ezer forintot nem célszerű felélni, hanem félre kell tenni, és a gyerekek jövőjébe lehet fektetni.

Kockázatos lépés a diákhitellel

Orbán is utalt arra, hogy a keretszámokban jelentős változások nem várhatók. A hétvégén így valószínűleg azon dolgoznak, hogyan tudnák még kedvezőbbé tenni a Diákhitel 2 konstrukcióját. Ez nagy valószínűséggel az állami kamattámogatás további növelését jelentené – így a mostani 2 százalék helyett felmerül az 1 vagy akár 0 százalékos kamat lehetősége is.

Az ilyen szintű kedvezmény azonban nem biztos, hogy alkalmas a probléma megoldására. Egyrészt nem biztos, hogy leszereli a hallgatók és a szülők idegenkedését egy hitelfelvételtől.  Másrészt az elkövetkező években jelentősen növeli az állam költségvetési kiadásait – holott a cél éppen az lenne, hogy ne állami, hanem piacról beszerzett forrásokkal pótolják a felsőoktatás hiányait.

Ha a diákhitelt túl kevesen veszik fel, akkor az arányosan magasabb adminisztrációs költségek miatt nem lesz fenntartható. A kevesebb egyetemre bekerülő diák miatt ráadásul a felsőoktatási intézmények leépítése, oktatók elbocsátása válhat szükségessé. Ha túl sokan veszik fel, akkor viszont az elkövetkező években exponenciálisan emelkednének a kamattámogatásra fordított állami kiadások a költségvetésben. Ahogy forrásunk fogalmazott, ebben az esetben épp az állami szerepvállalás növelése tenné kiszámíthatatlanná a hitelkonstrukciót, hiszen minél fenntarthatatlanabb a rendszer, annál nehezebb lesz elhinni, hogy később megint nem nyúl bele a feltételekbe az állam.

“Nem vagyunk hülyék. Ez egy, a konkrétumokat teljesen nélkülöző maszlag” – így reagáltak egyetemisták és középiskolások Orbán Viktor szombati videoüzenetére.

A miniszterelnök saját pártja, a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak a tagjaival egyeztetett szombaton. Ezt nagy nehezen árulta el Giró-Szász András korményszóvivő. A reprezentatívnak korántsem nevezhető találkozót a diákok és a szakmai szervezetek is a Fidesz kommunikációs akciójának tartják. A miniszterelnök bejelentette, hogy eltörlik a keretszámokat (még be sem vezették!), és három nap haladékot adott a miniszternek, hogy dolgozza ki a felsőoktatás új koncepcióját. Ezt a kormányszóvoivő némiképp cáfolta, amikor bejelentette, nincs szó új koncepcióról, csak finomításról. Orbán a facebook-on üzent: „Ki kell szabadítani a mostani vitát abból a keretből, amely szinte mindannyiunk számára érthetetlenné teszi, hogy miről is vitatkozunk: ez a keretszám-szabályozással függ össze (…) A keretszám-szabályozás rendszert el kell törölni!” – mondta a videoüzenetében Orbán, miután – ahogyan fogalmazott – középiskolásokkal, egyetemistákkal és főiskolásokkal beszélgetett (ők voltak a Fidelitas tagjai).

A Hallgatói Hálózat azonban nincs megelégedve Orbán beszédével, így szintén videóban reagáltak rá. Ebben az egyik fiatal azt mondja, “Ön blöffölt, miniszterelnök úr. Ráadásul rosszul”. A Ha-Ha szerint a kormány “csak ártani tud a felsőoktatásnak”. A keretszámok eltörlése nem oldja meg a rendszer problémáit, és ilyen horderejű döntéseket “csak diktatúrában szokás egyik napról a másikra meghozni”.

A videóban elhangzik még, miért érintik az egyetemistákat a tervezett változtatások, de emlékeztetnek arra is, hogy Orbán korábban még maga hívta fel a figyelmet arra, hogy ne azt figyeljék, mit mond, hanem azt, amit cselekszik.

A VIDEO MEGNÉZHETŐ IDE KATTINTVA

 

(forrás: prae.hu, eduline, Index, hír24, HVG)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Új Petőfi képpel érkezik a szabadakarat

  By

  Egészen új Petőfi-képet próbál a köztudatba ültetni a szabadakarat>>>> című film, amely játékfilmes alkotásként, koncert, színház és film ötvözeteként szippantja be a költészetet és a modernkori trap műfaját. A film, amelyben szakmai...

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

To Top