Hírek

Áramszünet: Tűzraktér és harc

Published on

Július 12-én indul az a per, amelyet a Terézvárosi Önkormányzat indított a Tűzraktér Független Kulturális Központot és Alkotóházat üzemeltető Art Sector Alapítvány ellen, miután az áprilisi testületi határozat ellenére az alapítvány nem hagyta el a Hegedű utcai épületet.

A múlt héten pedig, miközben a Tűzraktér képviselői Berlinben Klaus Wowereit polgármester fogadásán, és az EU-elnökség záróünnepségén vettek részt a Kultúrák Karneválján elért kimagasló eredményük miatt, idehaza az önkormányzat az Elektromos Művekkel kikapcsoltatta a Hegedű utcában az áramszolgáltatást.

Az alábbiakban a Tűzraktér sajtóközleménye olvasható:

Mint ismeretes, a Terézvárosi testület április végi ülésén eldöntötte, hogy az Önkormányzat a Hegedű utca 3. szám alatt saját alkotóházat kíván üzemeltetni. Egyúttal felszólította a 2008 óta a Hegedű utcai ingatlant kulturális központként és több száz művészt befogadó alkotóházként sikeresen működtető Tűzrakteret, hogy pár napon belül adják át az épületet. Az új alkotóházat pedig a pár utcára lévő Eötvös 10. nevű kerületi kulturális intézményt is üzemeltető Terézvárosi Kulturális Zrt. gondjaira szerették volna bízni. A Tűzraktér vezetősége, művészeivel történt egyeztetés után úgy döntött, hogy átmenetileg nem vonul ki a házból, mert nem akarja sorsára hagyni és kiszolgáltatni alkotóit egy bizonytalan és koncepció nélküli önkormányzati döntésnek.

Menni vagy maradni?

Jóhiszemű birtokosként a Tűzraktér az elmúlt hónapokban arra törekedett, hogy mind kulturális értékeit, mind pedig az épületre fordított anyagi beruházásait megvédje, és készen állt arra is, hogy mindezeknek jogi úton szerezzen érvényt. Májusban és júniusban számos színházi előadást és néhány egyéb kulturális programot is sikeresen megvalósítottunk.

Ezen alkalmak során az önkormányzat különféle képviselői és tisztviselői (például Bundula Csaba, Simonffy Márta és Óvári Gyula alpolgármesterek) több alkalommal bejelentés nélküli látogatással “leptek meg” minket, és követelték, hogy különböző alkotóterekbe bejuthassanak. Az alkotókat korábban – az áprilisi úgynevezett tárgyalási időszakban – már több körben felkeresték, és tőlük mindenféle információkat kérdeztek, amire általában a művészek készségesen és jóhiszeműen, a jövőbeli együttműködés reményében válaszoltak is.

Mindezt azonban a későbbiekben csupán arra használta fel a Hassay Zsófia vezette kerületi irányítás, hogy az adatokat (elérhetőség, financiális helyzet, stb.) kiszolgáltassák a Terézvárosi Kulturális Zrt.-nek. Bökönyi Anikónak, az E10 vezérigazgatójának azonban – minden igyekezte ellenére – tudomásunk szerint a jelen pillanatig egyetlen művésszel sem sikerült megállapodnia.

Alkotóink védelme, a programok zavartalan lebonyolítása, és a ház biztonsága érdekében a Tűzraktér a házban dolgozó művészeiből önkéntes portaszolgálatot létesített az udvari bejáratához, amire válaszként a kerületi vezetés megbízott egy biztonsági céget, hogy az épület bejáratában számunkra ismeretlen célból “álldogáló” szolgálatot teljesítsen. A cég azóta is kedélyesen végzi tevékenységét, igaz, némi hibaszázalékkal: pár nappal ezelőtt egy besurranó tolvaj egyik saját munkatársuk táskáját elemelte.

A tavaszi-nyár eleji kulturális pezsgést (telt házas színházi előadások) mindössze az alpolgármesterek többszöri és sajátosan arrogáns látogatása zavarta meg. Így például sajnos emlékezetes marad számunkra dr. Bundula Csaba az egyik portaszolgálatot teljesítő huszonéves színészlányhoz intézett megjegyzése. (“Higgye el, szívesen átmennék a testén.”)

Miután a hivatali erőfitogtatás nem hozott eredményt, a kerületi vezetés más eszközökhöz nyúlt. Bár semmilyen kapcsolódási pontot nem feltételezhetünk az ügyre vonatkozóan, az utóbbi hónapokban egymást érték az Art Sector Alapítvány Állami Számvevőszékes vizsgálata, a kereskedelmi tevékenységet már nem végző Tűzraktér Kft. gyorsított adóellenőrzése, ÁNTSZ-ellenőrzés, tűzvédelmi ellenőrzés (például Facebook-képen gyerekrajz mellett látható kondéros főzéshez bekötött gázpalack miatt), rendőrségi látogatások, a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal ellenőrzése, valamint a kerület Kereskedelmi Osztályának rendőrökkel kísért akciója, amelynek során teljesen indokolatlanul bezáratták a már kávézóként nem funkcionáló földszinti kiállítóteret.

Büszkén mondhatjuk, hogy ezek a hatósági ellenőrzések semmilyen érdemi hibát nem tudtak felfedezni működésünkben, ugyanakkor napi szinten elvonták figyelmünket a kulturális szervezésről. Különösen sok nehézséget okozott ez, hiszen a bezáratott vendéglátás miatt jelentős bevételektől estünk el, így számos munkatársunktól kénytelenek voltunk megválni, vagy fizetés nélküli munkára kérni őket. Mindezek ellenére valamennyi vizsgálatot teljesítettük és mindannyiszor megfeleltünk az előírásoknak. A bezáratott kiállítótér ügyében pedig fellebbezéssel éltünk.

A nehézségek ellenére alkotóink számos sikert értek el az elmúlt hónapokban: a Laboratorium Animae színházi társulat a Belgák Fesztiválja elnevezésű országos fesztivál fődíjasa lett, a Radikális Szabadidő Színház pedig az NKA-tól nyert jelentős összeget portugáliai vendégjátékra. Képzőművészeink számos kiállítást tartanak az ország minden táján, valamint színészekkel, táncosokkal és képzőművészekkel jelen voltunk a Múzeumok Éjszakáján: a Budapest Kulturális Klaszter keretében a fővárossal közösen rendezett Földalatti-projektben.

Berlin ünnepli, Terézváros pereli a Tűzrakteret

Mindeközben a Tűzraktér részt vett az egyik legnagyobb európai kulturális eseményen is: a berlini Karneval der Kulturen (Kultúrák Karneválja) parádés felvonulásán. Ezen a mediterrán mintájú karneválon a Berlinben élő, a világ minden tájáról érkező nemzetiségek saját kultúrájukat, hazájukat képviselve bemutatkoznak, és megünneplik egymást, illetve ezt a csodálatosan sokszínű és befogadó várost. A világhírű rendezvény a nyitottság és a tolerancia eszméit hirdeti.

2011. június 11-én, az immár 16-dik alkalommal megvalósuló eseményen 70 ország képviselte magát 95 kamionon. Idén sikerült magyar kamiont is indítani: a berlini Szimpla és a budapesti Tűzraktér közös produkciójában. A nemzetközi zsűri a 2. helyezést ítélte meg a “der ungarische Schnurrbart”, az “a magyar bajusz” elnevezésű formációnak. A több órás felvonulás során a zsűri mellett a közönség is nagy örömmel fogadta a magyar kamiont, sokan egész úton követtek minket. A Tűzraktér művészeinek 10 fős csapatát az OrangeWays busztársaság támogatta a rendezvényre való kijutásban.

Hazatérve Berlinből, kézhez kaptuk a július 12-ére kitűzött perről szóló bírósági okiratot, melyben a Terézvárosi Önkormányzat kéri a tisztelt Bíróságot, hogy “kötelezze az alperest [Art Sector Alapítvány], hogy a 1061 Budapest, Hegedű u. 3. szám alatti ingatlant kiürített állapotban bocsássa vissza felperes [Terézvárosi Önkormányzat] birtokába”.

Indokaik között felsorolják, hogy “alperes nyilvánvaló rosszhiszemű birtoklása megakadályozza a felperes tulajdonost az ingatlan hasznosításában, ami tetemes károkat okoz az amúgy is forráshiánnyal küzdő felperesnél, továbbá jogellenes birtoklásával alperes megakadályozza, hogy Budapest egyik frekventált helyén felperes a fiatal művészek számára megfelelő feltételeket biztosítva segítse pályájuk kiteljesítését.”

A Hegedű utcában áram nélkül maradt alkotók és kulturális szervezők jelenleg is kitartanak, és emelt fővel néznek a jövő héten induló per elébe. Mindeközben továbbra is zajlik a szabad alkotás, a programok tervezése, nem csupán helyi, hanem városi, országos és nemzetközi terepen is.

 

Exit mobile version