Hírek

Elhunyt Louise Glück Nobel-díjas költő

Az amerikai művész 2020-ban kapta meg a rangos irodalmi elismerést összetéveszthetetlen költői hangjáért, amely rideg szépségével az egyéni létet egyetemessé teszi. Louise Glück 80 éves volt.

Published on

A költőnő halálhírét szombat hajnalban jelentette be a művész szerkesztője, Jonathan Galassi a Farar, Straus & Giroux kiadónál.

Louise Glück magyarországi zsidó bevándorlók leszármazottjaként 1943-ban született New Yorkban. A Yale Egyetem professzorának első verseskötete Firstborn (Elsőszülött) címmel jelent meg 1968-ban, nem sokkal később már a kortárs amerikai irodalom legkiemelkedőbb alakjai között tartották számon.

Több rangos díjban is részesült, 1993-ban Pulitzer-díjat kapott a The Wild Iris (A vad írisz) című, 1992-ben megjelent kötetéért, 2014-ben pedig megkapta az amerikai Nemzeti Könyvdíjat.

Louise Glücknek tizenkét verseskötetet jelent meg, illetve több esszét is írt a költészetről. Mindegyikre a tisztaságra törekvés a jellemző. A gyermekkor és a családi élet, a szülőkkel és a testvérekkel való szoros kapcsolat áll a művei középpontjában.

Költeményeiben a lírai én azt veszi sorra, mi maradt az álmaiból és a csalódásaiból.

Senki nem szembesíti keményebben önmagát az illúziókkal, mint ő. Bár Glück soha nem tagadta költészetében az önéletrajzi elemek jelentőségét, mégsem tekinthető vallomásos költészetnek a művészete.

Forrás: fidelio.hu

Exit mobile version