Hírek

XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű Alapítvány, a Magyar Versmondók Egyesülete és a myspace produkció.

Published on

A filmfesztivál idén is Bujtor Balázs rendőr Zsigulijának felvezetésével, A nagy csinnadratta rendezvényével indul, ahol felvonulnak a filmsztárok, rendezők, színészek, alkotók, a rajongók gyűrűjében. A különleges sajtótájékoztató fókuszában a versenybe jutott filmek álltak, de sok minden kiderült a nagy tömegeket vonzó kísérő rendezvényekről is, az Ötvös Csöpi-filmekről és a kapcsolódó beszélgetésekről, a retro utcabálról, a szabadtéri koncertekről, a hollywoodi és a Bujtor-emlékkiállításról, a gasztronómiai programokról és a veteránautós találkozókról is.

Május 1-jén zárult le a XIV. Bujtor István Filmfesztivál versenyfilmes programjának nevezési ideje, majd megkezdődött az előzsűri munkája. A benevezett 117 alkotás közül 85 került be a hivatalos versenyprogramba, amelyben megküzdenek a rangos Bujtor István-díjért. Lutter Imre, a fesztivál igazgatója és a szakmai zsűri tagja bemutatta a versenybe került filmeket, amelyek közül 36 dokumentumfilm, 34 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 3 animációs film és 12 versfilm. Bekerült a versenyprogramba például a Majdnem menyasszony, a Megafilm Service Herczeg Ferenc műveit feldolgozó trilógia következő darabja, Heim Vilmos Apám fia című játékfilmje, a Aurorafilm Kecskemét Filmműhely Café Marylin című alkotása, a Chilton Flóra rendezte Széllel szemben című film, amely díjazott lett a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon, vagy a Vertgio Média Éger című filmje, amely a MetroPOLICE filmfesztiválon lett fődíjas. A dokumentumfilmek között az Ugrin Julianna és Vízkelety Márton által jegyzett,  papi hivatás helyett a civil családi életet választó pap történetét bemutató A döntés című film, a Gerebics Sándor rendezte Carte Rouge, amely a trianoni békeszerződést mutatja be kosztümös, múltidéző filmjében, Hajdúk Márta és Novák Lajos Rokonom, Petőfi című alkotása, Skrabski Fruzsina és Kiss Sándor filmje, a Megörökölt gyalázat, amely a szovjet megszállás alatt megerőszakolt áldozatok történetének továbbélését mutatja be, az AMC Networks Tiltott Zónák 2. évada, vagy Brlázs Ágnes és Nagy István Keleti Ágnesről szóló portréja, A pillangó szárnyán. A nagy filmgyártó cégek mellett vannak közösségi finanszírozású alkotások és elsőfilmes rendezések is. Az alkotók képviseletében a tájékoztatón megszólalt Piroch Gábor világhírű kaszkadőr, aki sokat dolgozott együtt Bujtor Istvánnal, s most az Égig érő álmok című filmjét nevezte a fesztiválra, és Koltai Róbert, aki két éve Bujtor-életműdíjban részesült, s az Elek Ferenccel közösen játszott, Gaál Ildikó és Surányi András által rendezett Meghalni bárki tud című játékfilmjével szállt ringbe.

A Bujtor Filmfesztivál idei versenyfilmes mozikínálatának ízelítőjét egy közös rövidfilmben mutatták be a szervezők: https://youtu.be/z4ApHsNpvxo

A versenyfilmek felét láthatja majd a közönség Keszthelyen augusztus 22. és 25. között a Balaton Színházban, professzionális körülmények között, s a filmeket az alkotókkal pódiumbeszélgetések és személyes zsűrikonzultáció, valamint egy hollywoodi csapat, a FilmProCast stábjának workshopja kíséri. A színészek között olyan művészek vannak, mint Zsótér Sándor, Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás, Reviczky Gábor, Alföldi Róbert, Nagy-Kálózy Eszter, Szarvas József, Sodró Eliza, Trill Zsolt, Dörner György, Fesztbaum Béla, Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Schmied Zoltán, Máhr Ágnes, Bezerédi Zoltán, Molnár Levente, Für Anikó, Gálffi László, Kálid Artúr, Kautzky Armand, Szervét Tibor, Elek Ferenc, Gazsó György, Rezes Judit, Bede-Fazekas Szabolcs, Ember Márk, Törőcsik Franciska, Harsányi Gábor, Vetlényi Lili, Kárpáti Levente, Hajdu Tibor, Csobot Adél, Szacsvay László, Spilák Klára, Jordán Adél, Görög László vagy Schneider Zoltán. Így, ahogy a szervezők mondják, ezúttal minden bizonnyal érdemes a (vörös) szőnyeg szélére állni, ha a mozirajongók kedvenceikkel találkozni szeretnének. A hivatalos versenyprogram filmjeit június 1-jétől a filmfesztivál oldalán is megtalálja a közönség: bujtorfilmfesztival.hu/versenyfilmek-2024/

Természetszerűleg kihagyhatatlan élményt jelentenek majd az Ötvös Csöpi filmek, A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba, amelyek vetítése előtt L. Dézsi Zoltán újságíró, a Buj-tour csapat tagja beszélget majd a fesztivál díszvendégeivel, Kern Andrással és Frenreisz Károllyal, valamint a Csöpi filmek sztárszínészeivel.

A Balaton szívének számító Keszthely polgármestere, Manninger Jenő elmondta, hosszú távra tervez a filmfesztivállal, amely méltó körülmények között valósulhat meg egy kulturálisan gazdag, történelmi emlékekkel teli városban. Bujtor István szellemi örökségének adózva a filmvilág színe-javát fogadja Keszthely.

Bujtor Judit, a Balázs Béla-díjas rendező, színész, producer özvegye, mint védnök vett részt az eseményen. Kiemelte: a Tihanyi Szabadtérik Játékok és a Bujtor István Filmfesztivál egymást kiegészítve képesek életben tartani Bujtor alkotásait, értékeit, személyiségét, és az, hogy a legfiatalabbak is tömegével vannak jelen az általuk már nem ismerhetett művész filmjein és az új alkotások vetítésein, megteremti azt a folytonosságot és generációk közti párbeszédet, amire Bujtor István mindig is törekedett.

A szabadtéri programok sztárvendége lesz Király Viktor, a Mystery Gang, Huzella Péter és DJ Dominique, vagyis Várkonyi Attila, aki a fesztiválon immár hagyományosnak számító retro utcabál házigazdája lesz. De rajtuk kívül is több tucat rockabilly zenekar lép majd színpadra, ezeket ismertette Loksa Levente, az East and West Feszt társult csapatának vezetője. Az eddigi keleti autócsodák találkozóját és felvonulását mostantól az amerikai veteránautók is kiegészítik, amiket Keszthely főterén és a Balaton partján is megcsodálhatnak az érdeklődők. Itt is lesz verseny, a legjobb és legautentikusabb járműveket szakmai zsűri és a közönség is értékeli, az autótulajdonosokkal pedig Viktorin Tamás rádió műsorvezető beszélget majd.

Igen bő gasztronómiai kínálattal készülnek a szervezők Keszthely főterén, és az alkalmi étkezdék mellett a helyi éttermek és büfék közül is sok Csöpi Ponttá alakul, ahol Bujtor István és Bud Spencer kedvenc ételeit is kínálják, ezeket telefonos applikáción is megkereshetik majd az idelátogatók.

A fesztivál két kiállítással készül, ahol a Bujtor Emlékkiállításon testközelből megtekinthető majd a Pogány Madonna és a Hamis a baba szobra, Kardos doktor irodája, az Ötvös csöpi filmek legendás jeleneteinek makettjei, forgatásokon készült kulisszafotók, Bujtor István életének fontos momentumai. Idén a Magyar Hollywood Tanács a kerek évfordulójukhoz ért magyar Oscar-díjasok előtt tiszteleg egy önálló kiállítással.

A sajtótájékoztató izgalmas része volt a versenybe jutott filmek bemutatása, azért is, mert sok alkotó személyesen is részt vett a rendezvényen. A zsűri elnöke, Ferenczi Gábor – Balázs Béla-díjas filmrendező, az SZFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára – a zsűri munkájának menetét ismertette a sajtóval és a versenyprogram résztvevőivel. Kiemelte, ez az egyetlen olyan általa ismert filmfesztivál, ahol minden alkotónak lehetősége van személyesen és érdemben konzultálni a zsűrivel. Zsűritársa, Wiegmann Alfréd – Nívódíjas, Radnóti-díjas színházi és filmrendező – az értékelési szempontrendszerről árult el részleteket, és azt mondta, a jelenkor csodája, amikor az elsőfilmes rendezők, a médiaszakos hallgatók versenybe szállhatnak a megbecsült, nagy szakmai életutat megjárt alkotókkal.

Horváthné dr. Fekszi Márta az Origo Filmstúdió vezérigazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a Bujtor Filmfesztivál partnerkapcsolatáról beszélt, és a két szervezet felajánlásairól a fesztivál díjaihoz, amelyben komoly értéket képvisel, hogy egy alkotó az Origo Filmstúdióban fejezheti majd be legújabb filmjét, a Los Angelesi Magyar Filmfesztivál hozzájárulásaként pedig a zsűri által kiválasztott filmek alkotói Hollywoodba utazhatnak bemutatni alkotásukat .

A fesztivál célja a mai filmgyártás átfogó seregszemléjével Bujtor István Balázs Béla-díjas színművész, rendező, producer szellemi örökségének folytatása, a jelenkori társadalmi folyamatok felderítése, filmes megjelenítése, eljuttatása a szélesebb közönségrétegek felé, s emellett a vidámság, a nosztalgikus élmények képviselete.

A filmfesztivál zsűritagjai:

Ferenczi Gábor, a zsűri elnöke, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa.

Bunyik Béla producer, a Magyar Hollywood Tanács elnökségi tagja, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító-igazgatója

Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség tagja

Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, televíziós szakember, producer

Stork Natasa színművész, az Oscar-díjra nevezett Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film főszereplője, a 2022-ben a New York-i Filmhét „legjobb színésznő” díjazottja (a Veszélyes lehet a fagyi c. film kettős főszerepéért).

Wiegmann Alfréd Nívódíjas, Csokonai- és Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője

 

A fesztivál beharangozó kisfilmje itt nézhető meg:

 

A Bujtor István Filmfesztivál védnöke Bujtor István özvegye, Bujtor Judit, gyermekei, Bujtor Balázs és Anna, valamint testvére, Frenreisz Károly, főtámogatója Keszthely Város Önkormányzata, a Magyar Turisztikai Ügynökség Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő. A fesztivál hírei a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon olvashatók, de a szervezők a Facebookon is beszámolnak a jelentősebb programokról, történésekről. A Latinovits Emlékmű Alapítvány idén, ahogy eddig minden évben, június első hétvégéjén, az általa szervezett Latinovits Versmondó Találkozó alkalmával Bujtor Istvánról is megemlékezik Balatonszemesen, a Bujtor Filmfesztivál pedig a jövőben minden év augusztusában Keszthelyen várja a rajongókat.

Exit mobile version