Hírek

Tarka lepke, kis mese

27. alkalommal tartották meg a Zala Vármegyei Vers- és Mesemondó Versenyt.

Published on

Az Apáczai Művelődési Központban meghirdetett programmal idén a Petőfi 200 emlékévhez csatlakoztak. A rendezvény Karafiáth Orsolya költő, író és Takács Eszter dalszerző énekes műsorával kezdődött, majd a diákok léptek színpadra. A megye 15 iskolájából érkezett fiatalok valamennyien lelkes versmondók, akik örömüket lelik azok előadásában. Horváth Zsóka a zalaegerszegi Dózsa-iskola  ötödikes tanulója, mint mondta, azért szereti a verseket, mert könnyű őket megtanulni és előadni. Nagy Rékának, a zalaegerszegi Petőfi-iskola nyolcadikos tanulójának több éves versmondó-múltja van. Azt mondta, szeret verseket tanulni, mert át tudja élni őket és úgy előadni, ahogy a szívéből érzi.

A közel 3 évtizedes múltra visszatekintő versenyen idén – Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, a költőre emlékezve – elsősorban az ő műveit ajánlották a szervezők. Bednárikné Rácz Enikő a Keresztury VMK igazgatóhelyettese kiemelte: a diákok három korosztályban jelentkezhettek. Harmadikos-negyedikes, ötödik-hatodikos, és hetedik-nyolcadikos korosztálynak írták ki a versenyt. Az ajánlás a Petőfi 200-as évfordulóra természetesen Petőfi volt, de az előadások értékéből természetesen semmit nem von le, ha valaki nem Petőfi művel érkezett.

A zsűri, azaz Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője, Karáth Anita, költő, Turbuly Lilla színikritikus, író és Mihály Péter színművész – Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész vezetésével végezte a munkáját. A Magyar Versmondók Egyesületének elnöke úgy véli: a vers örök. Mint mondta, a versek azért jók – nem azért mert memoriterek és meg kell őket tanulni, hanem azért, mert a saját életünkről szól. A költő ugyanazt éli meg, mint mi, csak ő meg tudja írni. mi pedig, hogyha tudjuk, akkor el tudjuk mondani. a fiatalok életében egy nagyon fontos menedék lehet, hangsúlyozta Lutter Imre.

A zsűri döntése alapján a helyezések a következőképpen alakultak.

3-4. osztályosok:

I. Németh Noémi

II. Major Simon

III. Káli Hunor Endre

 

5-6. osztályosok:

I. Major Sámuel

II. Gaál Eszter

III. Lipovics Hanga

 

7-8. osztályosok:

I. Hidas Benkő

II. Takács Vanessza

III. Vaspöri Lara

A legjobbakat mindhárom korcsoportban könyvcsomagokkal díjazták.

 

                                                                              

Szöveg: Szigeti Éva
Fotók: Zalaegerszegi Médiacentrum 

Forrás: egerszegihirek.hu

Exit mobile version