Hírek

Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

Published on

12 produkciót mutattak be az idei Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón.

 

Egyebek mellett Kúláról, Palicsról, Nagykikindáról és Topolyáról is érkeztek fellépők. Az eszéki Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport már több éve visszajáró résztvevője a műhelytalálkozónak. Céljuk elsősorban a személyiségfejlesztés.

Ferenczy Nikolett, csoportvezető, rendező, Eszék, Horvátország: „Az a fajta befogadás, az a kultúra szeretetet, színházszeretet. Az a támogatás, amit ezek a gyerekcsoportok egymás felé tudnak nyújtani és mutatni. Az az őszinte öröm, amivel megtapsolják egymás előadását. Tényleg egyszerűen örülünk annak, hogy színház van, hogy gyerekszínjátszás van, és lubickolnak ebben a gyerekek. Ebből nem szabad kimaradni. Persze, hogy jövünk minden évben, amikor tudunk.”

 

A műhelymunka során drámapedagógusok és színészek is foglalkoztak a gyerekekkel.

Hajvert Lódi Andrea, elnök, Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság: „Ezt az alkotói vágyat, ezt felszínre hozni, és ennek teret adni, és ezt támogatni. Hiszen az alkotás, a kreativitás az egész életükre hatással lesz. Tehát ha ők feltalálják magukat egy helyzetben, bármiben, vagy bármi lesz a szakmájuk, ők boldogabb életre hivatottak.”

 

 

Kormányos Katona Gyöngyi, megbízott igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Az ilyen jellegű rendezvények azért rendkívüliek a határon túli magyar közösség számára, mert odafigyelnek a fiatalokra is, és ha a fiatalokat időben elkezdjük nevelni a színház kultúrára, akkor a későbbiekben a kultúrát megbecsülni tanuló emberekké válnak, és ez azt jelenti, hogy a saját gyermekeiket, a saját családjukat is a későbbiekben ugyanígy fogják nevelni.” 

             

A Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó a magyarországi Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó délvidéki válogatója is egyben. A rendezvény legkiemelkedőbb előadása részt vehet az országos találkozón is.

Exit mobile version