Hírek

Ratkó Emlékév: itt a folytatás

Published on

Ratkó József életével és művészetével ismerkedhettek meg az érdeklődők azon a rendezvényen, amelyet a tuzséri iskolai és közművelődési könyvtárban rendeztek meg január 22-én. Javában zajlanak a programok a Ratkó József Emlékév keretében.

Babosi László, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársa ismertette a költő munkásságát a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett programon. Közreműködött Marczinkó István és Szobosz­lai János. Az irodalmi délutánt a Ratkó József emlékév keretében tartották meg, ugyanis a József Attila-díjas (1969) költő 25 évvel ezelőtt halt meg.

Nyíregyházán, a Bencs villában egyetlen személyhez köthető rendezvényt élvezhetett a nagy számú közönség. A Magyar Kultúra Napjára, a Phemius Versműhely szervezésében, Ratkó-emlékesttel készült Olajos Gábor, akinek segítői Nagy Zsuka költő és Gyuris Tibor színművész voltak. Díszvendég: Bugya István költő és Szabó Tibor festő-, grafikusművész voltak. Az estet a költő Ratkó József családtagjai és prof. dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora is megtekintette.

© Nagy siker volt a Ratkó-est a Bencs villában | Fotó: Pusztai Sándor

Decemberben a Ratkó József emlékére hirdetett Gyermekholmi című rajzpályázat 144 alkotását díjazták a nyíregyházi könyvtárban. A rajzok közül 44 jelenleg is tárlaton nézhető meg. A rendezvények szervezője a Ratkó József Olvasótábori Egyesület és a Magyar Versmondók Egyesülete.

© A könyvtárban díjazták a rajzokat | Fotó: Pusztai Sándor

A Ratkó József Emlékévet Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg 2013 novemberében a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Akkor átadták a Ratkó-díjat is. A Hangsúly művelődési és művészeti alapítvány kuratóriuma titkos szavazással úgy döntött, hogy a 2013. évi Ratkó József-díjat Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus kapja.

A húsz esztendeje alapított díj az ország keleti feléhez kötődő, de alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő alkotókat jutalmazza. Olyanokat, kiknek esztétikai teljesítménye kiemelkedő, erkölcsi elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen. A civil kezdeményezésre létrejött díjat: a mindenkori minimálbér háromszorosát,
a König Róbert grafikusművész által metszett oklevelet, és Kő Pál szobrászművész plakettjét -, eddig: Balázs József író (1993), Nagy Gáspár költő (1994), Aczél Géza költő (1995), Szőllősi Zoltán költő (1996), Vári Fábián László költő, etnográfus (2007), Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus (2008), Tóth Erzsébet költő (2010), Jánosi Zoltán irodalomtörténész (2010), Babosi László könyvtáros, bibliográfus (2011) vehette át.

Márkus Béla kapta a Ratkó-díjat – © Fotó: Racskó Tibor

Antall István, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője, a kuratórium titkára a Ratkó József-díjról elmondta:

– A Ratkó József-díj annak a rendhagyó szellemi kezdeményezésnek a folytatása, amely 1983 novemberében, harminc évvel ezelőtt született, s amely három és fél éven át havonta igyekezett fórumot teremteni a helyi és országos, valamint határon túli irodalmi, közéleti folyamatoknak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének nem volt, illetve ma sincsen országos jelentőségű havi, irodalmi és művészeti folyóirata, ezt igyekezett pótolni ez az egykori vállalás.

Ratkó József költő, Görömbei András irodalomtörténész, Nagy András László színházi rendező és Antall István rádiós-újságíró 1983 novemberében rádiós folyóiratot indított Nyíregyházán, Hangsúly címmel. A Tiszatáj, illetve a Mozgó Világ körüli botrányok sorozatától tépázott idegrendszerű helyi hatalom ingerülten fogadta a folyóirat-indítási kísérletet. A rádiós periodika kényszerű kompromisszum volt, melyhez Samu András stúdióvezető személyes kiállása teremtett garanciát. A közönség előtti rádiófelvételek azonban a “kelleténél nagyobb” érdeklődést váltottak ki. A három szomszédos ország magyarlakta vidékén is érzékelhető volt a hatásuk. A szlovákiai Bodrogköz – Kassáig, a birodalmi Kárpátalja és a romániai Partium, Észak-Erdély magyar lakossága figyelemmel kísérte a minden hónap utolsó vasárnapján jelentkező negyvenperces összeállítást (amelyet a 2007. június 30-án egy tollvonással megszüntetett) Magyar Rádió Nyíregyházi stúdiója sugárzott a 240 méteres középhullámon.

A rádiós folyóirat 1987-ig működött folyamatosan, utóbb alkalmi, évfordulós találkozókon, irodalmi esteken idézte az egykori hangulatot. Ez idő alatt közel háromszáz alkotót szólaltatott meg. Több hangjáték és két színdarab ősbemutatójának a nyíregyházi rádiófelvételek teremtettek alkalmat. Megélénkült a helyi irodalom-, színház-, és képzőművészeti-kritika, honosodott a rangos közéleti és irodalmi publicisztika, emlékezetes viták rádiós rögzítésére került sor. Versek százai, novellák tucatjai szólaltak meg e közönség előtt első közlésként. S mindez a kezdeti időkben némi fenyegetettség mellett, utóbb változó közegben, mégis inkább rendszeres és tervszerű támogatás nélkül.

1995 őszén – amit az egykori megyei pártvezetés nem tudott elérni – az megtörtént. A Magyar Rádió Nyíregyházi stúdiójának akkori irányítói előbb ellehetetlenítették, majd teljesen száműzték a műsort a rádió adásidejéből. Azóta a Hangsúly egykori munkatársai a Ratkó József nevét viselő országos nagykállói versmondó találkozón jönnek össze kétévente.

1996-tól a Ratkó József-díjat nem adta ki a kuratórium. Úgy véltük, hogy ha a megfelelő színvonal nem tartható, inkább szüneteltetni kell a díj osztását. 2006-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés szeptember 15-i, messzire tekintő határozatával megteremtette a Ratkó József-díj működésének anyagi feltételeit. 2007-től tehát a megye rangos irodalmi-művészeti díjaként újjászülethetett ez a hagyomány. Két kurátor társunk súlyos betegsége majd elvesztése a 2012-es díjátadást lehetetlenné tette.

A Hangsúly Ratkó József kezdeményezésére, és szelleme köré szerveződött. Halála, 1989 óta is neve köré szerveződik ez a hazahívó esemény minden novemberben. Ezért is él a műsor, az irodalmi est, a díj és az azt támogatók évente egymásra találó közössége.

A Ratkó József-díj, azaz a Hangsúly Művelődési és Művészeti alapítvány kuratóriumának tagjai:

  • Antal Miklós (1933-2012), könyvtáros, műfordító (Vásárosnamény),
  • Babosi László,könyvtáros, bibliográfus (Nyíregyháza)
  • Csikos Sándor, színművész (Debrecen),
  • Gál Sándor, költő, író (Kassa, Buzita),
  • Görömbei András (1945-2013), irodalomtörténész, akadémikus (elnök, Debrecen),
  • Jánosi Zoltán, irodalomtörténész (elnök, Nyíregyháza)
  • Karádi Zsolt, tanár, szerkesztő (Nyíregyháza),
  • Kósa Ferenc, Kossuth-díjas filmrendező (Budapest),
  • Román István, tanár, közgazdász, a megyei közgyűlés alelnöke,országgyűlési képviselő (Ibrány),
  • Antall István, irodalmi szerkesztő (szavazati jog nélküli titkár, Budapest)

A család által kezdeményezett Ratkó József Emlékév fővédnöke Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke, védnöke mások mellett Halász János kulturális államtitkár. Az Emlékév keretében, a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai koordinálásával a nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban kerül sor áprilisban a Ratkó József Versmondó Versenyre, amelynek felhívása az Emlékév honlapján és a vers.hu oldalon, a versenyek menüpontban is olvasható.

 

Exit mobile version