Hírek

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.

Published on

A világ legrangosabb irodalmi elismerésének idei győztesét október 5-én, magyar idő szerint 13 órakor jelenti be a Svéd Akadémia, az eseményt élőben követhetjük majd a Nobel-díj hivatalos oldalán. Ahogy minden évben, már idén is elindult a találgatás, hogy vajon ki lehet a végső befutó. Mivel az akadémia titokban tartja még a jelöltek nevét is, a nyilvánosság ezúttal is kizárólag a fogadóirodák ajánlataira támaszkodhat. De érdemes megjegyezni, hogy

ők is csak a közhangulat változásaira, illetve irodalmi szakemberek véleményére támaszkodnak.

Emlékezetes, tavaly az egyik legfőbb esélyesnek Salman Rushdie-t gondolták, amiben minden bizonnyal közrejátszott az író ellen elkövetett támadás. Fontos ezért figyelembe venni, hogy a fogadóirodák ajánlatai folyamatosan változhatnak.

NicerOdds nevű oldal különböző fogadóirodák becsléseit gyúrja egybe, amely alapján idén a díj legfőbb esélyese Can Xue. A hetvenéves kínai író elsősorban kísérleti rövidprózájáról híres, az irodalmi közvélemény szerint az ázsiai ország legkiemelkedőbb kortárs szerzője. Legutóbb 2022-ben jelent meg könyve, a kritikusok szerint ez volt a hiányzó darab, ami a Nobel-díjhoz hiányozhatott.

A fogadóirodák jelen állás szerint ötszörös szorzóval fizetnének az ő győzelme esetén.

(A tavalyi befutó, Annie Ernaux 13-as szorzóval állt.) A listán ugyancsak előkelő helyet foglal el Jon Fosse norvég író, aki hatos szorzóval áll a második helyen. Őt követi az ausztrál Gerald Murnane (8x), valamint a kanadai Anne Carson (10x).

Érdekesség, hogy tavasszal a fogadóirodák még Murakami Haruki győzelmét saccolták, ebben valószínűleg közrejátszott, hogy májusban megkapta a spanyol Nobelként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat. Most azonban már tizenötszörös pénzt fizetnének, amennyiben a népszerű japán író kapja a Nobelt.

A NicerOdds listáján természetesen megtalálhatók az örökesélyesek is, olyan világszerte ismert és elismert művészek, mint Ljudmila Ulickaja (12x), Thomas Pynchon (12x), Michel Houellebecq (15x), Salman Rushdie (15x), Karl Ove Knausgård (20x), Joyce Carol Oates (30x), Margaret Atwood (40x), illetve Stephen King (50x).

A tavalyi évvel ellentétben a NicerOdds rangsorában nem kapott helyet Nádas Péter, ezzel szemben Krasznahorkai László neve ott van a listán.

Sátántangó szerzője győzelme esetén harmincszoros pénzt fizetnének jelen állás szerint a fogadóirodák.

Mindazonáltal a Svéd Akadémia meglehetősen kiszámíthatatlannak bizonyult az idők során, a döntéseik átláthatóságát pedig tovább nehezíti, hogy a szavazásokat ötven évre titkosítják. Az intézmény honlapján elérhető egy interjú Ellen Mattson svéd íróval, aki tagja a döntőbizottságnak. Ebben egyebek közt elárulja, miként válhat valaki az irodalmi Nobel-díj jelöltjévé. Mint mondja, a bizottságnak szerte a világon vannak emberei – kritikusok, tudósok, irodalmi szervezetek szóvivői, korábbi díjazottak és a Svéd Akadémia tagjai –, akik jogosultak jelölni szerzőket. Az interjú során leginkább azt hangsúlyozza:

a döntő szempont a kiválóság, olyan életművek elismerése, amelyek minőségileg kiemelkednek a legjobbak közül is.

Ellen Mattson arról is beszél, hogy szerinte ilyen író nem válhat akárkiből: az elkötelezettség és alázat mellett egyfajta vele született tehetségre utal. „A romantikusok isteni szikrának neveznék. Számomra ez egyfajta hang, amit meghallok az adott írásban, amit az adott szerző munkájában találhatok csak meg, sehol máshol. Nagyon nehéz megmagyarázni, mi is ez pontosan, de mindig tudom, ha megtalálom. Olyasmi, ami veled születik. Tehetség, ami extra dimenzióját nyitja meg az adott író munkájának.”

Forrás: fidelio.hu

Exit mobile version