Hírek

Meghalt Grétsy László

Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

Published on

91 éves korában meghalt Grétsy László nyelvész, tanár, a magyar nyelvművelés kiemelkedő alakja.

A professzor az Anyanyelvápolók Szövetségének konferenciáján lett volna díszvendég hétfőn, ezen a rendezvényen jelentették be halálhírét – írja a Telex.

Grétsy László az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–történelem szakon, 1954-ben szerzett diplomát. Fokozatosan a nyelvtudomány felé fordult, 1960-ban szerezte meg a nyelvtudományok kandidátusa címet. Diplomájának megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársaként kezdett el dolgozni, melynek később főmunkatársa lett. 1971-ben a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztály vezetőjévé nevezték ki, 1992-ben az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé választották.

Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé. Az 1987-ben indult sorozat több mint 10 éven át futott a Magyar Televízióban.

Munkásságát számos rangos kitüntetéssel ismerték el. 1976-ban a SZOT-díjat, 1982-ben a Kiváló népművelő díjat kapta meg. Legnagyobb elismerései a Magyar Örökség-díj, melyet 2007-ben és a Prima Primissima-díj, melyet 2012-ben kapott meg.

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Exit mobile version