Hírek

Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb érdekessége és fontossága az a tény azon túl, hogy Ady itt lakott feleségével Csinkszkával, hogy itt volt a költő első és egyetlen saját lakása is. Ezt pedig nem kevesebb mint 40 éves korára sikerült elérnie.

Published on

Miután 1917 őszén beköltözött a házaspár a kellemes kis pesti lakásba, sajnos csak egy szűk másfél évet tudnak itt tölteni Ady 1919. január 27-én bekövetkezett haláláig, ami egyébként nem itt, hanem a Liget-szanatóriumban érte.

A lakás Boncza Berta azaz Csinszka édesapja, Boncza Miklós tulajdonában volt és itt működött az erdélyi földbirtokos, miniszteri tanácsos által megjelentetett Magyar Közigazgatás című hetilap szerkesztősége. Korábban a lakás három szobájából a fürdőszoba kapcsolattal rendelkező volt Miklós szobája, ami később Adyé lett, a többiben pedig a szerkesztőség működött.

Boncza Miklós azonban 1917 januárjában meghalt így Csinszka megörökölte a pesti lakást és a csucsai birtokot is. Adyval pedig ekkor már házasok voltak de többnyire Csucsán élnek a birtokon lévő Boncza-kastély melletti kis házban.

Csinszka azonban nagyon vágyott Pestre, a központi, ám mégis csendes utcácskában levő lakásba, így meggyőzte férjét a költözésről. A fiatal lány egy irodalmi szalon lehetőségében is reménykedett, de ez már nem valósult meg, Ady egészségi állapota ugyanis akkoriban már nagyin hullámzott. A költőt a nagy társaság már fárasztotta, ezért a látogató barátok inkább egyedül fordultak meg náluk, és ha mégis kedve szottyant kimozdulni, ott volt a közeli Centrál Kávéház.

A költő végül azonban halála előtt véglegesen megbékélt Pesttel, és egy csapásra megszerette a lakást. Ez pedig azután történt meg, hogy megtudta, hogy onnan nem messze lakott – az általa oly nagyra becsült – Petőfi Sándor.

A Veres Pálné utcai lakás ma Ady Emlékmúzeumként működik, miután 1977-ben, Ady születésének 100. évfordulóján a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezte be a kiállítást.

A LEGENDÁS OTTHONRÓL ÉS A MÚZEUMRÓL AZ ALÁBBI VIDEÓBÓL MÉG ENNÉL IS TÖBBET MEGTUDHATSZ!

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Forrás: promotions.hu

Exit mobile version