Hírek

Itt a vége – sok ezer vendéggel zárt a XI. Bujtor István Filmfesztivál

Published on

Mind szakmailag, mind a programkínálat és az érdeklődők számát tekintve csúcsokat döntött a XI. Bujtor István Filmfesztivál. Első filmes rendezők nemzetközi porondon is esélyes filmjei vitték el a Bujtor-díjat, az Oscar-díjas Deák Kristóf több kategóriában is aratott új filmjével, ismert művészek látogattak el sok ezer néző előtt a filmes seregszemlére egy hét leforgása alatt. De több ezer embert vonzottak a koncertek, a színházi előadások, a retro utcabál és a veterán autós találkozó is Balatonszemesen.


Vasárnap délután 6-kor bezárt a Bujtor István Emlékkiállítás, majd kifutott az utolsó fesztivál vitorlás a balatonszemesi kikötőből, s ezzel véget ért a XI. Bujtor István Filmfesztivál. Lutter Imre fesztiváligazgató és Bujtor Judit hamarosan közösen értékeli a fesztivál sikereit, de az már biztos, hogy soha ennyien nem voltak még jelen a programokon, és nagyon komoly, nemzetközileg értékelhető szakmai színvonalat képviseltek a versenyprogram döntőjének filmjei.

Augusztus 17-én délután, A nagy csinnadratta keretében hatalmas tömeg előtt, óriásbábok, rendőr Zsiguli és Bujtor Balázs hegedűművész, Bujtor István fiának Zsigulis felvezetésével vonultak egymás után a művészek, alkotók, a zsűri, Bujtor Judit, Bujtor Anna, Caramel és a sztárvendégek a vörös szőnyeghez a balatonszemesi Latinovits Művelődési Ház előtt, ahol a versenyfilmek vetítése zajlott. Öt kategóriában, a kis- és nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmek, animációs alkotások, versfilmek és karanténfilmek versenyeztek idén a seregszemlén. 141 nevezett alkotás közül száz film jutott be a döntőt jelentő versenyprogramba, s ezek közül 41 filmet nézhetett meg a közönség Balatonszemesen, az alkotók jelenlétében, akikkel Takács Bence és Alapi Tóth Zoltán beszélgetett a filmes blokkok között. Fehér Anna, Törőcsik Franciska, Bajor Lili és Kafiya Said Mahdi is megjelent a vörös szőnyegen, Deák Kristóf telefonon kapcsolódott be, a rendezők közül Pozsgai Zsolt, Rudolf Olivér, Szeleczki Rozália, Zurbó Dorottya, Porpáczy Zoltán, Gál Sándor, Végh Vozó Zoltán, Poroszka Magyar Zsolt és Chilton Flóra is részt vett a vetítéseken és a közönségtalálkozókon. A zsűri elnöke Janisch Attila Érdemes művész, Balázs Béla-díjas filmrendező volt, mellette a zsűri tagjai közül Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség dunántúli küldötte, Lutter Imre fesztiváligazgató, Bánffy-díjas előadóművész, producer és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas színházi és tévéfilm rendező konzultáltak a versenyprogram alkotóival, akikkel a FilmProCast hollywoodi szakemberei is szakmai egyeztetést folytattak a fesztiválon.

A Bujtor István Emlékiállítás, amelynek fókuszában a Pogány Madonna és a Hamis a baba állt, naponta fogadott annyi látogatót, mint a Latinovits Emlékmúzeum egy egész hónapban az átlagos hétköznapokat tekintve. Száznál is többen hajóztak ki minden nap, kóstolták meg Ötvös Csöpi kedvenc ételeit és nézték meg a nagy Ötvös Csöpi akció-vígjátékokat, amelyek mindegyikét levetítették a fesztiválon, az Ancsika Kertmoziban és a Latinovits Művelődési Házban. Hatalmas sikert aratott Molnár Ferenc Caramel koncertje, amely eredetileg akusztikus verzió lett volna, ám a rajongók örömére nagykoncert lett. Telt házzal zajlott Hajdu Steve stand up comedy estje és a Muzsikáló filmkockák előadása, és több ezren vettek részt az augusztus 20-i és 21-i koncerteken, utcaszínházi előadásokon, a retro utcabálon DJ Dominique-kal, a PTE Brass Band és a Pécsi Nemzeti Színház művészeivel, és hatalmas tömeg gyűlt össze a veterán autós találkozón, ahonnan a látogatók a Tabu Kupa résztvevőivel közösen vonultak fel a szemesi sírkerthez és koszorúzták meg Bujtor István és Latinovits Zoltán sírját. Nagy sikere volt a Nekem a Balaton című képzőművészeti kiállításnak, a Csavar Színház előadásainak és a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen megtartott Bujtor István vitorlás Emlékversenynek is. Utóbbival Kenesén, Aligán és Almádiban találkozhattak az érdeklődők.

A zsűri a Bujtor István-díjat – Bujtor magánhajójának kicsinyített, aranyozott képzőművészeti mását, amely Árvay Zolta munkája – kategóriánként ítélte oda. A karanténfilmek közül Hász Áron és Honti Arián: Tinnitus, a dokumentumfilmek között Zurbó Dorottya (Éclipse Film) Könnyű leckék című alkotása lett a fődíjas. Játékfilm kategóriában két elsőfilmes alkotó nyert: Szeleczki Rozália a Rozgonyiné és Füzes Dániel a Szokásjog című filmjéért kapta meg a Bujtor-díjat.

A filmfesztivál tizenegy évvel ezelőtt, Kiss László kezdeményezésére, rögtön a művész halála után indult el, a Latinovits Emlékmű Alapítvány szervezésében, amelyhez a Magyar Versmondók Egyesülete és az Apolló Kulturális Egyesület is csatlakozott. A fesztivált az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a FilmProast, a myspace produkció és az Aktor támogatta. A programokról készült felvételek a fesztivál Facebook oldalán, a filmek információi a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon nézhetők meg.

Exit mobile version