A fesztivál programjai kiemelten foglalkoznak az idén 150 éves Budapesttel. A magyar irodalom és a főváros összefonódásának legjelentősebb terei köztudottan a kávéházak voltak – a kerekasztal-beszélgetés során pedig kiderül, hogy ezt a szellemtörténeti hagyatékot hogyan igyekeznek a mai kávéházak továbbvinni. Bemutatkozik a Hadik Kávéház, a Magvető Café, az Írók Boltja, a Nyitott Műhely, a Győri Könyvszalon, a Három Holló Kávéház és a Slam Poetry Egyesület is. A kávéházak és szervezetek képviselőit Szegő János irodalmár, szerkesztő kérdezi szeptember 29-én pénteken a Millenáris Osztovits termében 10 órától.

90 perc kortárs román irodalom

Ugyancsak szeptember 29-én déltől a G1 standnál másfél órát szentelnek a kortárs román irodalomnak, amelyen Mihai Radu Contaminare / Átszivárgás című regényének magyar fordítását mutatják be, melyen a szerző, valamint a magyar fordítás készítője, Szőcs Imre beszélgetnek majd. A program másik vendége Horia Gârbea lesz, akinek Bumeráng című verseskönyvéről Nagy Lajos beszélget majd a román költővel.

 

Juhász Ferenc, Nagy László, Szécsi Margit – 20. századi évfordulós költők közelről

Hogyan tekintünk a 20. századi meghatározó költői életművekre? Miképp kapcsolódunk az általuk felvetett kérdésekhez, hogyan kapcsolódik össze szerelem, barátság, háború, szarvas mítosz és festészet a 95 éve született Juhász Ferenc és Szécsi Margit, és a 45 éve elhunyt Nagy László életművében? A Petőfi Kulturális Ügynökség friss kötetei mutatkoznak be felolvasásban és beszélgetésben. Résztvevők: Falusi Márton költő, író, Nagy Borbála Réka, Szécsi Margit és Nagy László hagyatékának gondozója, Tóth Ildikó irodalmár és Juhász Anna irodalmár. A beszélgetés szeptember 30-án szombaton az Európa Pont Társalgóban 14 órakor kezdődik.

 

Nemzetközi trendek a gyerekkönyv-illusztrációban

Vetítéssel egybekötött pódiumbeszélgetésre és élménybeszámolóra hívja az érdeklődőket Révész Emese művészettörténész, egyetemi docens és Orosz Annabella illusztrátor-grafikus, akik saját munkáikról és a Bolognai Gyerekkönyvvásár tapasztalatairól is beszélgetnek majd a Millenáris Kner Imre termében szeptember 30-án szombaton 10 órakor.

Trauma, tabu és irodalom – Manon Uphoff kötetbemutatója

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a holland irodalmat tette díszvendégévé, így számos holland irodalmi szereplővel, a holland kultúrát, nyelvet, történelmet előtérbe állító programmal találkozhatnak a fesztiválra látogatók. Ezek közül az egyik legizgalmasabb Manon Uphoff frissen megjelenő kötete, a Zuhan, mintha szállna című regény bemutatója, mely Daróczi Anikó fordításában kerül majd itthon a polcokra. Ő is beszélget Szabó T. Anna mellett a szerzővel az abúzus, a traumák, a tabusítás, a gyötrelmes múlttal való leszámolás művészi megjelenítéséről szeptember 30-án szombaton a Szabó Magda teremben 15 órától.

A koreai képregény, a manhwa világa

A Koreai Kulturális Központ szervezésében kerekasztal-beszélgetést tartanak a manhwa jellegzetességeiről, kulturális jelentőségéről, de szó esik majd a kapcsolódó kiállításról is, amely szintén a kulturális központ tevékenységéhez köthető. Közreműködik Hong Yeonsik, Ha Minsuk, Lee Yoonhee, Shin Jisue képregényalkotók, valamint Shin Myeong Hwan kurátor. A beszélgetés moderátora Kránitz Bence, a 24.hu újságírója lesz az Európa Pont Előadóteremben szeptember 30-án szombaton 17 órától.

Chris Carter kötetbemutatója

A brazíliai származású népszerű krimiszerző először jár majd szeptember 30-án Magyarországon, hogy a Millenáris Morcsányi Géza termében bemutassa magyar fordításban frissen megjelenő könyvét, amelynek címe A gonosz nyomában. Szombaton 15 órától a szerzővel a most polcokra kerülő köteten túl a jelenkori krimiirodalomról, alkotásról, illetve Carter korábbi, Robert Hunter-sorozatáról beszélget Ruff Orsolya.

A noirtól a rockzenéig – képregények a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Képes Krónikák Kiadó közös kiadásában

 

Újabb képregényes programként szeptember 30-án egy különleges rocktörténeti időutazásra invitál minden érdeklődőt a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Képes Krónikák Kiadó. Az est központi témája a megjelenés előtt álló Magyar rocktörténet képregénysorozat lesz, mely a hazai zenei élet fontos eseményeinek és ikonikus alakjainak segítségével 1960-tól 1999-ig kalauzolja végig az olvasót a magyar rock- és beatzene korszakain. Az eseményt Mészáros János, a Képes Krónikák Kiadó vezetője moderálja, vendége lesz a magyar könnyűzene emblematikus alakja, Bródy János énekes-zeneszerző, Jávorszky Béla Szilárd rockzenei szakíró és Szabó Csaba, a kötet egyik rajzolója is. A beszélgetés során a közönség bepillantást nyerhet a képregényalbum elkészítési folyamatába, továbbá a rockzene és a képregény műfaja közötti kapcsolódási pontokat is mélyebben megismerhetik. A kiadvány a Petőfi Kulturális Ügynökség második képregényes vállalkozása a nemzetközi sikereket elért noir-krimi képregény, Futaki Attila világhírű magyar rajzoló – és a Magyar rocktörténet-projekt művészeti vezetője – és Matz francia képregény forgatókönyvíró Kivarrt című kötetének magyarországi megjelentetése után. Az első kötet, amely a hatvanas és hetvenes éveket mutatja majd be, várhatóan karácsony előtt jelenik meg. A kapcsolódó beszélgetést a Millenáris Kner Imre termében tarják 18 órától.

Huszonhat év – Privát Petőfi

Koncertszínházi Petőfi-előadást tartanak október 1-jén vasárnap, a fesztivál zárónapján a Millenáris Osztovits termében 14 órától. Az életrajzi ihletésű darab a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, életének fordulópontjait, gondolatait, érzéseit. A műsor négy hangra komponálva meséli el Petőfi Sándor és az életében fontos szerepet játszó asszonyok hangján a hős költő életét. Fellép Adorjáni Bálint színművész, Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár és Szabó Dániel cimablomművész. A műsort Asztalos Emese irodalomtörténész és Juhász Anna szerkesztette.

A további programokért katt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál oldalára.

A nyitóképen Juhász Anna.