Hírek

Élő lapbemutató

Published on

A Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya és Bohár András Köre bemutatja a Németh Péter Mikola 60. születésnapjára megjelent NAPÚT Expanziót, a Káva Téka kiadványát és a Versmondó folyóirat Kassák-tematikájú lapszámát.

A NAPÚT című folyóirat időről-időre lehetőséget biztosít valamely kulturális- és/vagy szellemi műhely, mozgalom, így az EKSZPANZIÓ Nemzetközi Kortárs Művészeti Társulás számára is, hogy vendégként – teljes szabad kezet kapva – lapszámot állítson össze a szerkesztőségben. Ilyenkor a NAPÚT rovatszerkezete „félreáll”, felismerhetőségének, jellegzetességeinek sora „háttérbe vonul”.

Az EKSZPANZIÓ Társulása, alkotó közössége most, Németh Péter Mikola vendég-szerkesztésével hatodik alkalommal élhetett ezzel a lehetőséggel. Éljen hát a XXV. évébe érkező szellemi mozgalom a 15 éves NAPÚT 148 oldalán. Táguljon és virágozzon szelíden együttgondolkodásunk, együttműködésünk a jövőre nézve is.
(Szondi György)

A folyóiratok olvasatát elemzik:
Szepes Erika író, irodalomtörténész,
Zsille Gábor költő, szerkesztő

Közreműködnek a lapok szerkesztői és szerzői:
Szondi György (a Napút főszerkesztője), Kiss László (a Versmondó főszerkesztője), valamint:
Balázs F. Attila, Batári Gábor, Botz Domokos, Dörömbözi János, G. Komoróczy Emőke, Győrffy Ákos, Horváth Ödön, Hujbert Ágnes, Iván Péter, Karaffa Gyula, Kecskés Péter, Kelényi Béla, Kemsei István, Kepes Károly, Konczek József, Ladik Katalin, Lantos László, Lipcsey Emőke, Marczinka Csaba, Pécsi Sándor, Répa Ádám, Rusvay Balázs, Striker Sándor, Szathmári Botond, Szügyi Zoltán és mások

Verset mondanak: Erdélyi György – Németh Zsófia Nóra és a Költők

Versfelolvasások között elhangzanak:
Patachich Iván — Bujtás József — Keuler Jenő zeneművei
Weixelbaum Hildebrandt Laura (éneke) Bálványos Judit (szaxofonjátéka)

KOVÁCS ISTVÁN: ELŐÉRZET 1914-2014 című PERFORMANSZA VIDEORÓL

Házigazda:
SZOMBATHY BÁLINT
Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya
és Bohár András Körének elnöke

A Versmondó nyári számát, – amelynek Kassák Lajos és Németh Péter Mikola munkásságának felmutatása volt a célja – Szepes Erika és Zsille Gábort mutatja be. Kassák bemutatásában G. Komoroczi Emőke, Novák Imre, Dörömbözi János, Németh Péter Mikola vállalt szerepet, és megidéztük Kosztolányi Dezsőt is, aki a Nyugatban méltatta Éposz Wagner Maszkjában című verseskötetét.

Németh Péter Mikola költői és irodalomszervező munkásságáról (Hagyomány és avantgard Németh Péter Mikola munkásságában) G. Komoróczi Emőke és Dörömbözi János szólt.

Bemutattuk az Eszterházy Károly Főiskola és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület nagyszerű tehetséggondozó tevékenységének „eredményét”, a Kortárs hangon kötetet, amely Jónás Zoltán nevéhez fűződik. Az egyetemista és főiskolás hallgatók vers- és prózaantológia egy folyamatos munka újabb állomása. Avatott elemzést olvashattak Tóth Zsuzsanna tollából a X. jubileumi József Attila országos vers- énekelt vers-, és prózamondó versenyről és közöltük Vasy Géza megnyitó szövegét is. Nagy Gáspár „A költő hazatér” versenyről és a Latinovits versmondó találkozóról összefoglalót közöltünk. A Versmondó nyári számában a Kassák grafikákat közöltünk.

 

Exit mobile version