Hírek

Átadták a XII. Bujtor István Filmfesztivál

110 versenybe került film közül 80 alkotást láthatott a közönség augusztus 19. és 22. között Balatonszemesen, a XII. Bujtor István Filmfesztiválon. Volt kaszkadőrshow, vörös szőnyeges felvonulás, veterán autós találkozó, koncertek, retro utcabál, Bujtor István Emlékkiállítás és Ötvös Csöpi ételkóstoló is.

Published on

A 110 versenybe került film közül 80 alkotást láthatott a közönség augusztus 19. és 22. között Balatonszemesen, a XII. Bujtor István Filmfesztiválon. Volt kaszkadőrshow, vörös szőnyeges felvonulás, veterán autós találkozó, koncertek, retro utcabál, Bujtor István Emlékkiállítás és Ötvös Csöpi ételkóstoló is. Átadták a Bujtor István-díjakat, és a zsűri számos különdíjat ítélt oda.

Az elmúlt napokban minden eddiginél többen, sok ezren látogattak el Balatonszemesre, a XII. Bujtor István Filmfesztiválra: óriási tömeg gyűlt össze a megnyitón, az utcabálon és a legtöbb esetben telt házzal zajlottak az Ötvös Csöpi filmvetítések az Ancsika Kertmoziban és a versenyfilmes program filmjei is a Latinovits Művelődési Ház két termében, párhuzamosan.

Az esemény szervezői a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete számos ismert és népszerű előadót szerződtetett a fesztiválra, Takács Nikolas, DJ Dominique, Gerendás Péter, Cory a HappyGangből, Huzella Péter, Szirota Jennifer, a Pécsi Nemzeti Színház művészei és a PTE Brass Band is fellépett, az Ötvös Csöpi filmek előtt pedig kulissza beszélgetések zajlottak, többek között a fesztivál védnökeivel, Bujtor Judittal és Bujtor Balázzsal, Piroch Gábor világhírű kaszkadőrrel, akit 2007-ben a Taurus World Stunt Awards-on jelöltek a legjobb akciórendezés díjára, és Posta Lajos színművésszel. A versenyfilmes programot pódiumbeszélgetések és közönségtalálkozók kísérték, a zsűri pedig folyamatosan konzultált a filmesekkel.

Vasárnap, ünnepélyes keretek között vehették át a Bujtor István-díjat a fesztivál legjobbjai, de a filmek alkotóit szakmai területenként is díjazta a zsűri, amelynek elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa volt. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Mellette Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség tagja, Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer vett részt a zsűri munkájában.

Játékfilm kategóriában az Agapé című filmért vehette át a Bujtor István-díjat Beleznai Márk, a film írója és rendezője. A két főszereplő, Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő (Gryllus Dorka) és Kornél, a tizenéves filmőrült (Kenéz Ágoston) találkoznak, és ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között, hasonló múltbeli élményeik miatt, egy teljesen valószínűtlen viszony kezd kialakulni. A film operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zenéjét szerezte Obbágy Máté.

A versfilmek között Kovács Gábor Attila filmje, A Párizsi lakásom kapta a Bujtor István-díjat. A film Petőcz András költeményét dolgozta fel, Zubornyák Zoltán előadásában.

Bujtor István-díjat kapott Elek Judit Sára Megálló című kreatív dokumentumfilmje, amely egy kis észak-magyarországi faluban élő fiatalember egyszerű életét és az élet körforgását állítja párhuzamba. Szintén elnyerte a Bujtor István-díjat Kövessy Róbert a kilencszeres kajakkenu világbajnok, Wichmann Tamás életét bemutató Magyar Lapát című portréfilmért (producer: György Lea).

A zsűri külön díjazta a legjobb filmes alkotói munkákat. A játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások között a legjobb forgatókönyv a Mióta velem jár című filmé lett, amely Szeleczki Rozália, Fekete Ádám és Kungl Zsigmond munkája. Az utómunkáért vehetett át különdíjat Százados Miklós és Kádas Péter A Kilépő (Outbound) című film vágása és vizuális effektjei révén. Bujtor István szellemiségéért kapott különdíjat a Szimpla manus, Magyar Attila rendezésében, Hajdu Steve és Szőlőskei Tímea főszereplésével.

A legjobb kísérleti filmért járó különdíj kapta a Pirofita naplók, amit Farkas Marcell rendezett. A legjobb szórakoztató rövidfilmért az Útszél rendezője, Urbán Gergő vette át a különdíjat. Az operatőri munkáért a Szeurum című filmet díjazta a zsűri (rendezte: Farkas Marcell, operatőr: Csillag Marcell). A legjobb drámai férfi alakítás díját Jászberényi Gábor kapta, az Aracsi Norbert által rendezett Elfelejtett nemzedék című filmben mutatott játékáért. A vígjátékban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díjat Kálloy Molnár Péter vehette át, Mázló Imre Tízpertíz című filmben nyújtott színészi alakításáért. A legjobb női mellékszereplő Bakos Éva lett, aki a Nyíri Kovács István által rendezett Boszorkányházban nyújtott emlékezetes alakítást. A legjobb női főszereplő díjat Nagy Katica kapta, aki a Buvári Tamás-rendezte Magdolna című filmben érdemelte ki az elismerést. A legjobb rendezésért járó különdíj a Csöndend című filmé lett, melyet Tóth Gergely rendezett.

Életműdíjjal jutalmazta a filmfesztivál Kassai Ilona Kossuth-díjas színművészt, akit Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című játékfilmjében láthatott a közönség. Kreatív filmötletért járó dicséretet kapott a Psycho 60 című film rendezője, Végh Vozó Zoltán. A film különlegessége, hogy hatvan magyar színésznővel forgatták újra Alfred Hitchcock Psycho című filmjének híres zuhanyjelenetét. A filmben többek között Gubás Gabi, Haumann Petra, Ónodi Eszter, Hűvösvölgyi Ildikó, Péterfy Bori, Törőcsik Franciska, Trokán Anna és Trokán Nóra is látható. Az emberi sors és a társadalom egységes drámai víziójáért dicsérő oklevelet kapott a Második kör, Holtai Gábor filmje, a rejtély és a sötét humor egységéért pedig a Kócos Bt., Kocsányi András alkotása, Hegedűs D. Géza és Vizi Dávid főszereplésével.

A dokumentumfilmek között ismeretterjesztő természetfilm különdíjban részesült a Méhlegelők, alkotása. Sorskövető dokumentumfilm különdíjat kapott az Anyáim története, Dér Asia és Haragonics Sári filmje. Különdíjat érdemelt a témaválasztás és archív felvételek kreatív alkalmazásáért a Szárnyalás című film, melynek főszereplője Besenyei Péter műrepülő világbajnok, rendezője Szabó Gábor. Az informatív kutatómunkáért és annak átadásáért a Periférián – kisebbségben Kárpátalján című film, Hajduk Márta rendező munkája. A személyes hangvétel bátorságáért A visszatérés Epipóba című film kapott díjat, Oláh Judit rendezésében. Riporteri munkáért járó különdíjban részersült a Szolgálóleányok, Gazsó Orsolya rendezésében. Az operatőri munkáért a Dusk (Félhomály) című film kapott különdíjat, amit Ezequiel Salinas fotografált, a film rendezője Bíró Bálint. A Bujtor István szellemiségéért járó különdíjat a dokumentumfilmek között a Sopi című, Soponyai Géza hajósról szóló portréfilm kapta, melynek rendezői Kristóf Hajnalka és Vladucz Zoltán, producere Tunyogi Bernadett. A társadalmi célú téma megfogalmazásáért járó dicséretet a Szerelem című film érdemelte ki, amely a POK Média Csoport alkotása, Pachmann Péter mentorálásában, és dicsérő oklevelet kapott Vigh Vivien Mercédesz és Miklós András, a Makói Televízió által jegyzett, Ahol Pulitzer született című filmje.

A legjobb animációs filmért járó különdíjat kapta a Még emlékszem című, Chilton Flóra által rendezett alkotás.

A legjobb alkotóműhely a versfilmes kategóriában az Eleven Költők Társasága lett, amely több filmmel is bekerült a hivatalos versenyprogramba, s a Mátyás anyja Prágában és Az érchegységbeliek alkotásokkal vitték a különdíjat. Társadalmi érzékenységű megközelítéséért kapott különdíjat az Időkapszula című film, amit Chilton Flóra rendezett. Kortárs szemléletű interpretálásáért érdemelt díjat Goll Kata Petőfi Sándor: Befordultam a konyhára… című filmje. Somossy Barbara munkája, Halász Gábor operatőr képeivel, a Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelmére épített versfilm, Ha van még idő címmel, melyben Benkő Péter és Hámori Ildikó alakítják az előző nemzedék színészóriásait. A vers és kép egységéért járó dicséretet kapta a Szörnyszomszéd című filmért Németh Csaba és Szeles Chloe. A versmondásért járó dicsérő oklevelet Kányádi Sándor: Tudod… című alkotásáért Nánia Hilda vehette át, és dicséretet érdemelt Kerhut Bálint filmje, az Emlék.

A kétmillió forint értékű összedíjazás mellett a fődíjasok Belánszky Beáta képzőművész szobrát, a Ster Erika által reprodukált Bujtor-mellszobrot és a Gyulai Attila képzőművész által készített Bujtor-festményt ábrázoló inget is hazavihették. A díjakat a Latinovits Emlékmű Alapítvány nevében Béres József kuratóriumi tag, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, a Magyar Versmondók Egyesülete és a támogatók részéről Béres Klára, a Béres Alapítvány kuratóriumi elnöke, Piroch Gábor kaszkadőr, Lutter Imre producer, fesztiváligazgató, Barkó Ágoston, bencés szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója, Németh Kornélné, Balatonszemes polgármesterem, a zsűritagok és Takács Bence műsorvezető adták át. A filmfesztivál díjátadó gáláján időkapszulát is elhelyeztek, amelybe az Ötvös Csöpi filmből ismert elvarázsolt dollárokra írták rá élményeiket a fesztiválozók. A XII. Bujtor István Filmfesztivál főtámogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága volt.

(Fotók: Racskó Tibor)

Exit mobile version