Hírek

A 15.Kaleidoszkóp sikere

Published on

A nyári verstáborok állandó résztvevője, a Magyar Versmondók Egyesületének növendéke, a 17 éves, Szlovéniában élő magyar diák, Pál Péter kapta a 15. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztivál versmondás kategóriájának fődíját vasárnap. A hatnapos seregszemle alatt több mint háromezren látogattak el a soproni helyszínekre.

Az érdeklődés középpontjában Ratkó József és a Hetek költői csoportosulás, valamint Radnóti és a holokauszt állt, de mások mellett Szabó Magda, Örkény István, Kosztolányi Dezső és Gerorg Büchner művei is megjelentek a fesztiválon.

Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti fesztiválja november 11. és 16. között várta az érdeklődőket a hűség városának hat különböző pontján. A Magyar Versmondók Egyesülete és tagszervezete igazi kultúrkavalkádot teremtett: számos ősbemutató, egyszer látható előadás, filmpremier, koncertek, versmondás, szerzői estek és kiállítások közül választhatott a néző. Bemutatták a Nemzeti Színház és a TheArtRoom Bíbor parázson című Radnóti hangos könyvét, a Memento című holokauszt duplaalbumot, színpadra került Ratkó József történelmi drámája, a Segítsd a királyt!, sor került a Képtelen történet című film soproni premierére, saját holokauszt hangzó anyagát állította színpadra Huzella Péter, Lázár Zsigmond és Huszár Mihály, fellépett Gerendás Péter, a Kávészünet zenekar, de még a slam poetry előadók is rengeteg fiatalt vonzottak.

Lutter Imre fesztiváligazgató (a fotón) elmondta: prémium előadásokat és minőséget képviselő művészeket hívtak a VersFesztiválra. Sopronban vendégeskedett a Hetek költőinek három élő alkotója, Buda Ferenc, Ágh István és Serfőző Simon, színpadra lépett Lux Ádám, Galkó Balázs, Bezerédi Zoltán, R. Kárpáti Péter, Holl Zsuzsa, Bakos-Kiss Gábor, Olt Tamás, Jávori Ferenc Fegya, Dinnyés József, Ács Tamás, de még a fesztiváligazgató, Lutter Imre előadóművész is.

Pataki András színházigazgató és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a díjkiosztó GálaEsten megköszönte a Sopron-környéki nézőknek az aktív érdeklődést, a VersFesztivál szervezőinek pedig a különleges programokat.

A zsűriben Pataki András és Kiss László mellett helyet foglalt Szűcs Katalin Ágnes Jászai-díjas dramaturg, színikritikus, Galkó Balázs színművész, Havas Judit előadóművész, Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező és Gerendás Péter Liszt-díjas zeneszerző, előadóművész.

Kaleidoszkóp Díjat kapott Antal Kinga Kincső (versmondás – junior), Pál Péter (versmondás – 14 év felettiek), Stamler Júlia és Vajda Emília Look other way című filmjükért (versfilm), a Soltis Lajos Színház Woyzeck című előadásáért (versszínház) és Éles Gina (verszene).

Különdíjat vehetett át Szép Gerő, Szőke József Bence, Mikulecz Mónika, Ujvári Bors Benedek, Kőműves Noémi, a Bonyhádi Általános Iskola moderntánc tanszaka, a Molnár György vezette LKM zenekar és az AkusztikArt együttes.

Woyzeck (fotó: vers.hu)

A most megnyílt Túlélőkép irodalmi holokauszt kiállítás a GYIK rendezvényházban, valamint a Ratkó József életéből és munkásságából nyílt tárlat a Széchenyi István Városi Könyvtárban december 6-ig lesz látható.

Galkó Balázs, Kiss László, Buda Ferenc (fotó: vers.hu)


Összefoglalva a legjelentősebb pillanatokat:

Fontos színháztörténeti eseménynek lehettek részesei a nézők a Soproni Petőfi Színházban csütörtökön este, amikor az Első Magyar Versszínház előadásában bemutatták Ratkó József: Segítsd a királyt! című történelmi drámáját. Az olvasószínházi előadáson a címszerepet Lux Ádám alakította, mellette Holl Zsuzsa, Galkó Balázs, Bezerédi Zoltán, R. Kárpáti Péter, Stubnya Béla és Borbély Sándor lépett színpadra. Wiegmann Alfréd rendező egyben narrátorként is közreműködött a teltházas előadáson, amit az eredeti tervek szerint kifejezetten a Ratkó József Emlékfesztiválra készítettek. A produkciót a Ratkó-család néhány tagja is megnézte.

Ratkó József: Segítsd a királyt! (fotó: vers.hu)
R. Kárpáti Péter, Galkó Balázs, Bezerédi Zoltán, Holl Zsuzsa,
Lux Ádám, Borbély Sándor, Stubnya Béla, Wiegmann Alfréd

Hatalmas sikert aratott a Kávészünet zenekar Radnótit fókuszba helyező két koncertje, amin a két slam poetry előadó, Said és Indiana is közreműködött: az Egyetemi Ifjúsági Házba alig fértek be az érdeklődők.

Nem maradt el a vastaps a Soltis Lajos Színház Woyzeck előadásán és az azt követő Gerendás Péter koncerten sem. A páratlanul gazdag és mély zsidó dallamok mellett Faludy György verseinek megzenésítései és a Liszt-díjas zeneszerző-előadóművész régi-új slágerei is felcsendültek.

Gerendás Péter (fotó: vers.hu)

Két kiállítás is megnyílt a VersFesztiválon: Túlélőkép címmel a Holokauszt költő-író áldozatainak, valamint a vészkorszakban is emberéleteket mentő hétköznapi hősöknek állítottak emléket a GYIK rendezvényházban, míg a Széchenyi István Városi Könyvtárban Ratkó József életéből és életművéből nyílt tárlat. Mindkét kiállítás december elejéig látogatható Sopronban.

Ratkó József kiállítás (fotó: vers.hu)

A Hetek költői beszélgetéssorozat első állomásán, csütörtökön Serfőző Simon, pénteken Buda Ferenc Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjra is jelölt költővel láthatott beszélgetést a publikum, szombaton érkezett Ágh István, ugyancsak Kossuth-díjas szerző. Ratkó költészetét elevenítette meg Orbán Júlia és a Hangraforgó együttes a magyar anyanyelv napján.

Tündér Lala (fotó: vers.hu)

Színpadra került Szabó Magda Tündér Lalája, Örkény István egyperceseiből egy izgalmas pódiumi est, a Nemzeti Színház művésze, Bakos-Kiss Gábor rendezésében Ratkó Éjszaka című versszínházi előadása, és Huzella Péter, Lázár Zsigmond és Huszár Mihály Lépcsők című holokauszt-estje.

Ratkó József: Éjszaka (rendezte: Bakos-Kiss Gábor)

Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje november 11. és 16. között várta a nézőket Sopronban, több helyszínen. A jubiláló és országosan egyedülálló Kaleidoszkóp VersFesztivál idei különlegessége, hogy az eseménysorozat keretében – nagyszabású programelemekkel – külön fesztiválokkal emlékeznek a magyarországi holokausztra és a 25 éve elhunyt Ratkó József költőre. A Magyar Versmondók Egyesülete igazi kultúrkavalkádot teremtett a leghűségesebb város öt különböző pontján. Szombaton és vasárnap is bőven akadt különleges csemege a kultúra szerelmeseinek. Több ősbemutatót is láthattak a nézők: a Nemzeti Színház és a TheArtRoom Bíbor parázson című Radnóti hangos könyvét, Galkó Balázs, Jávori Ferenc Fegya, Ács Tamás és a fesztiváligazgató, Lutter Imre közreműködésével Memento címmel holokauszt dupla korongos kiadványt mutattak be, de itt láthatta a premiert a publikum Ratkó József verseinek színházi játékát Éjszaka címmel, amit Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze rendezett. Fellépett Dinnyés József és Linka Ágnes, és a Pataki András színházigazgató által jegyzett Képtelen történet filmpremierét is a hétvégén nézhette meg a közönség, nagíszabású fogadás közepette. Volt versmondás, versfilmes seregszemle, koncert és versszínházi előadás is.

Huzella Péter és társulata (fotó: vers.hu)

Exit mobile version