Hírek

Népdaltalálkozó határok nélkül

Published on

Itthoni és határon túli fiatal népdalénekeseket felvonultató fesztivál zajlik több helyszínen. A rendezvény 150 résztvevőjét fogadta Lezsák Sándor, a Ház alelnöke és felesége, a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány elnöke a Parlamentben, Hoffmann Rózsával közösen szentmisén vettek részt, és persze vetélkednek. Kulturális csemegék tömkelege virgáoztatja a kultúrát a fesztivál alatt, amelynek szervezője Tündik Tamás, Csokonai-díjas művész, pedagógus.

Határokon átívelő népdaltalálkozót rendeztek a Domokos Pál Péter Általános Iskolában. A Virágok vetélkedésére tizenötödik alkalommal gyűltek össze Moldvából, Erdélyből, Kárpátaljáról és Csángóföldről az általános iskolások, hogy megmutassák népdalkincsük és egyedi énekstílusuk legjavát. A gyerekek a hat nap alatt zenei fesztiválokon lépnek fel, az őket elszállásoló családok pedig városnézésre és kulturális programokra viszik őket.

A programsorozat első állomásaként a TEMI Fővárosi Művelődési Házában táncházat tartottak ismerkedési est keretében, Csángó és Csíki muzsikával, szíveslátással. Az est fénypontja mindannyiuk számára az volt, hogy itt minden énekes gyermek énekelhetett egy bemutatkozót.

Budaörsön Király Nóra alpolgármester az önkormányzat épületében köszöntötte azokat a határon túli gyerekeket és kísérő tanáraikat, akik XIV. Virágok vetélkedése című rendezvényre ékeztek a Domonkos Pál Péter Általános Iskolába.

A Domokos Pál Péter Általános Iskolában a rendezvény 150 résztvevőjét két külön teremben hallgatta meg a neves népművészekből álló zsűri. Mivel a virágok vetélkedése nem verseny, az ítészek csak véleményt formáltak, tanácsokat adtak, de nem állítottak rangsort.

Az ötnapos fesztiválon első osztályos általános iskolás és főiskolai hallgató egyaránt fellépett. A legtöbb induló Erdélyből és Székelyföldről érkezett, de Moldvából, Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Vajdaságból is jöttek diákok, sőt, bukovinai székelyek is felléptek a rendezvényen. A Kárpát-medencei népdalénekes találkozón azok a fiatal énekesek és tanáraik vehette részt, akik a szülőfalujukban rendezett énekversenyen dobogós helyezést értek el. A szervező Gyepük Népe Alapítvány kuratóriumának elnöke, Tündik Tamás elmondta, hogy év közben is ápolják a kapcsolatot a határon túli magyarokkal, a népdal találkozóra pedig megszervezték a diákok utazását és programját.

A Virágok vetélkedése című népdalverseny megnyitója a Polgármesteri Hivatal nagytermében volt. Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő kezdeményezésére tavaly óta az önkormányzat is vendégül látja az énekeseket, akiknek a kötetlen beszélgetések alkalmával lehetőségük nyílik jobban megismerni egymást.

Molnár László alpolgármester a megnyitón elmondta, az esemény kiváló lehetőség arra, hogy a fiatal tehetségek megmutassák hagyományaikat és tudásukat. A többek között Székelyudvarhelyről, Gyimesből, Varjasról és Nyárádmentéről érkező csoportok mindegyike beszámolt arról, hogy fontos nekik a Kárpát-medence kulturális kincseinek egymás közti megosztása. A gyimesi vagy moldvai csángó éneklési technikák elsajátításánál pedig segítséget jelent, ha testközelből is látják, hallják az autentikus hagyományőrzőket énekelni.

Tündik Tamás Csokonai-díjas művész, pedagógus 15. éve szervezi a Virágok vetélkedését, azaz a Népdalénekes Palánták és Fiatalok Kárpát-medencei találkozóját, éltetve és élesztve a közös és egyedülállóan gazdag népdalkincsünkben rejlő, a szétszakítottságban is összeabroncsozó lelki-szellemi erőt. A néptáncpedagógus a rendezvény minden programján kézenfogva vezeti a gyerekeket a kultúra mezsgyéjén.

 

Exit mobile version