Hírek

A 95 éves Debreczeni Tibor köszöntése

95 éves a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Debreczeni Tibor, a magyar drámapedagógia egyik atyja. Munkássága előtt most a Budapesti Műszaki Egyetemen életmű-kiállítással tisztelegnek.

Published on

Volt egyszer egy amatőr mozgalom. Fénykorát a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben élte. A mozgalomban sok neves rendező alkotott. Legtöbbjük már nincs az élők sorában. De él még ennek a korszaknak egyik jeles képviselője, Debreczeni Tibor, aki most töltötte be 95. évét. Pályája nagy ívű, sikeres életút. Tanár, rendező, drámapedagógus, előadóművész. Megszállott emberként gazdag alkotó életet élt. Magyar-történelem szakon szerzett diplomát, tizennégy évig középiskolai tanárként dolgozott. A tanítás mellett tíz évig a debreceni József Attila Irodalmi Színpad rendezője és műsoraik szerkesztője. A színpad új korszakot nyitott Debrecen kulturális életében.

 

Szakmai eredményei alapján 1966-ban meghívták a Népművelési Intézet munkatársának. Feladata az amatőr előadó-művészetek (irodalmi színpad, zene, tánc, báb, versmondás) gondozása volt. Animátor, szervező, előadó. Fórumokat, színjátszó fesztiválokat, találkozókat szervez, szaklapokban több mint száz cikk, tanulmány szerzője.

Szuggesztív személyiségének, programalkotó készségének köszönhetően indult virágzásnak a gyermek- és diákszínjátszás, valamint az amatőr versmondás. 1971-ben elindítója volt a Szóljatok szép szavak! sorozatnak. 1972-ben egyik szervezője a kazincbarcikai színjátszó fesztiválnak, mely első fóruma volt a magyar és a nemzetközi amatőr színjátszásnak.

1968-85 között amatőr rendezői tevékenységét rendületlenül folytatta, a Budapesti Műszaki Egyetem mérnökhallgatóiból megalakította a Vári Irodalmi Színpadot, mely rövid idő alatt országos hírűvé lesz. A fesztiválokon sorra nyerték a fődíjakat. A hagyományos pódiumformát kitágította, a statikus versmondást felváltotta a dinamikus előadásmód.  Rendezéseiben ötvöződött a jelzéses és a realista játékmód, mozgáskompozícióival olyan színházi nyelvet alakított ki, mely az egyetemes jelrendszeren túl a hazai népszokásokra és a folklórművek dramaturgiájára támaszkodott.

Felismerte a drámapedagógia reformpedagógiai jelentőségét, azaz hogyan lehet élőbbé formálni az iskolai oktató-nevelő tevékenységet. .Megalapította a Magyar Drámapedagógiai Társaságot, szerkesztette a Drámapedagógiai Magazint.

Amikor az amatőr csoportok munkáját ellehetetlenítették, csoportja is megszűnt. Ekkor önálló műsorokkal jelentkezett. 1989-2013 között a Károli Egyetem Tanítóképző Főiskoláján drámapedagógiát tanított és létrehozta a Nagykőrösi Főiskolán a Karácsony Sándor Színpadot.

Az ezredfordulón, 2000-ben megteremtette a Kuckót, ahol a tanítványokkal folyamatos a kapcsolat Itt beszélgetések, irodalmi műsorok zajlanak, a közös együttlétek szellemi, lelki táplálékot adnak.

Debreczeni Tibor idejét, energiái jó részét és tudását ennek az ügynek szentelte, mindig képes volt maga köré csapatot szervezni és mindig meg tudott újulni. Generációk tanultak tőle irodalmat, versmondást, előadóművészetet, drámapedagógiát, menekülést az értékekbe, szomjúságot, igényt a szép szóra. Értékteremtő munkája sokunk számára adott és ad ma is meghatározó élményt.

Munkássága előtt színpada egy kiállítással tiszteleg, megörökítve 1968-1981 közötti legeredményesebb rendezői korszakát. A kiállításnak a Budapesti Műszaki Egyetem Informatika épülete ad otthont. Megtekinthető 2023. november 2-ig.

Torma Mária

Exit mobile version